Doğru Bilinen Ancak Cilde Zarar Veren 7 Cilt Bakım Alışkanlığı

cilt bakımı

Cilt bakımı, cilt yapısının ferahlamasına, temizlenmesine ve daha pürüzsüz görünmesine olanak tanımaktadır. Cilt bakımı rutinlerinin düzenli bir şekilde uygulanması, cilt sağlığının uzun vadede iyileştirilmesini ve korunmasını sağlamaktadır. Yapılan bazı cilt bakımı hataları ve cilt bakımı konusunda doğru bilinen yanlışlar, cilt sağlığının kalıcı bir şekilde bozulmasına neden olabilmektedir.

Cilt sağlığının korunması için uygun cilt bakım ürünlerinin kullanılması gerekmektedir. Başta yanlış ürün kullanımı olmak üzere, cilt üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilecek pek çok teknik hata bulunmaktadır. Bu yazımızda, cilt bakımı konusunda yapılmaması gereken yedi hatayı sizin için derledik. Cilt bakımı konusunda daha fazla bilgi almak için diğer blog içeriklerimizi inceleyebilirsiniz.

Cildi Gereğinden Fazla Nemlendirmek

Nem; cildin doğal fonksiyonların yerine getirmesi için hayati önem arz eden bir faktördür. Cildin doğal nem dengesinin bozulması ve cilt yüzeyinin kuruması; çeşitli cilt hastalıklarına davetiye çıkarmaktadır. Ancak cildin fazla düzeyde nemlendirilmesi, aşırı yağlanma ve beraberinde gelen cilt problemlerine neden olmaktadır.

Aşırı nem, kapalı komedon ve siyah nokta oluşumu gibi olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Özellikle yağ bezesi gibi cilt problemleri, uzun süre geçmemesi nedeniyle kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Sivilce, siyah nokta, kapalı ve açık komedon gibi cilt problemlerinin oluşmaması için; cilt yüzeyinin dengeli bir şekilde nemlendirilmesi gerekmektedir.

Aşırı nem nedeniyle ortaya çıkan bir diğer olumsuz durum ise cilt yüzeyinde lekelenme oluşumu olarak gösterilmektedir. Aşırı nem cildin doğal kimyasını bozmakta ve leke oluşumuna yol açmaktadır. Oluşan lekeler ve izler, uzun süre geçmeyen kronik problemlere neden olabilmektedir. Nem düzeyinin optimize edilmesi ve leke karşıtı bakım kremi  kullanılması; leke oluşumu riskini azaltmaktadır.

Cildi Az Nemlendirmek

Cildin fazla düzeyde nemlendirilmesi gibi az düzeyde nemlendirilmesi de risk teşkil edebilmektedir. Cildin doğal nem dengesinin bozulması, cilt kuruluğunun artmasına ve egzama oluşumunun hızlanmasına neden olmaktadır. Kuruluk nedeniyle oluşan problemler, cilt yüzeyinin pullar halinde dökülmesine ve kişilerin büyük oranda çekmesine yol açmaktadır.

Cildin doğal nem dengesinin sağlanması için cilt yapısına uygun nemlendirici ürünlerin düzenli bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Düzenli olarak nemlendirilmeyen ciltler, kuruluk nedeniyle oluşan cilt hastalıklarına açık hale gelmektedir. Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan cilt kuruluğu problemleri, kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürmektedir.

Sık Sık Peeling Yapmak

Peeling uygulaması, cildin ölü hücrelerden arındırılmasına ve temiz bir görünüm kazanmasına yardımcı olmaktadır. Peeling uygulaması sayesinde cilt, makyaj kalıntısı ve bakteri oluşumu gibi olumsuz durumlardan arınmaktadır. Sadece yüz bölgesine değil tüm vücuda uygulanan peeling, genel vücut sağlığının geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.

Peeling uygulamasının kısa aralıklarla gerçekleşmesi, cildin tahriş olmasına neden olabilmektedir. Aşındırıcı etki, tüm peeling ürünlerinin ortak özelliği olarak gösterilmektedir. Cilt sağlığının korunması ve cilt yüzeyinin tahriş olmaması için; peeling uygulamasının uygun aralıklarla gerçekleşmesi gerekmektedir. Peeling nedir ve nasıl uygulanır gibi konular üzerinde araştırma yapan kişiler, peeling uygulamasının sıklığı üzerinde de durmaktadır.

Yanlış Kozmetik Ürün Kullanmak

Cilt yapısına uygun olmayan kozmetik ürünlerin kullanılması, cilt yapısının kalıcı olarak hasar almasına neden olabilmektedir. Makyaj malzemelerinin ve bakım ürünlerinin, kaliteli hammaddelerden üretilmesi; cilt sağlığının kalıcı olarak bozulmaması açısından önem arz etmektedir. Ucuz ve kalitesiz makyaj malzemelerini kullanmak, cilt lekelerine ve cilt hastalıklarına davetiye çıkarmaktadır.

Cilt bakım ürünleri ve makyaj malzemeleri, üç farklı cilt tipine uygun olarak üretilmektedir. Bu cilt tipleri; kuru, karma ve yağlı olarak sıralanmaktadır. Kuru cilt tipine sahip olan kişilerin nemlendirici özelliği olan bakım ürünlerini kullanması gerekmektedir. Karma ve yağlı ciltler ise daha az nem içeren ürünleri kullanma özen göstermelidir.

Makyajla Uyumak

Makyajla uyumak, sanılanın çok daha üstünde tehlike arz etmektedir. Makyaj ürünleri cilt yüzeyinde zamanla oksitlenmektedir ve kanser oluşumuna dâhi sebebiyet verebilmektedir. Uyumadan önce cildin makyaj ürünlerinden iyi bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde cilt, yağ bezesi ve siyah nokta oluşumuna açık hale gelmektedir.

Makyajın neden olduğu olumsuz sonuçlardan biri de sivilce oluşumudur. Makyaj ürünlerinin ciltte uzun süre kalması ve detaylı bir şekilde temizlenmemesi; sivilce ve akne oluşumunun hızlanmasına neden olmaktadır. Özellikle sivilce oluşumunun önlenmesi için makyaj kullanımının optimize edilmesi gerekmektedir.

Sivilce ve Siyah Noktaları Sıkmak

Sivilce ve siyah noktaların, ayna karşısında zorlanarak sıkılması; leke oluşumu ve iltihaplanma gibi olumsuz durumlara neden olmaktadır. Çıkan sivilceye veya siyah noktaya kesinlikle dokunulmaması gerekmektedir. Sivilce ve siyah nokta karşıtı ürünler, bu bağlamda devreye girerek sivilcenin diğer cilt dokularına zarar verilmeden söndürülmesini sağlamaktadır.

Sivilce ve siyah noktaların zorlanarak sıkılması, cilt yüzeyinde sivilce artışı yapabilmektedir. Sivilce içerisinden çıkan iltihap ve enfeksiyon, diğer dokulara da bulaşmak suretiyle sivilce ve siyah noktaların daha da artmasına sebebiyet vermektedir. Bu nedenle, sivilce ve siyah noktaları sıkmaya çalışmamak; sivilce oluşumunun artmaması için önem arz etmektedir.

Güneş Kremi Kullanmamak

Güneş kremi, özellikle yaz aylarında cilt sağlığının korunması için önem arz etmektedir. Güneşin zararlı ışınları, cildin renk pigmentlerini kalıcı bir şekilde bozmakta ve erken yaşlanma problemlerinin oraya çıkmasına neden olmaktadır. Cilt yüzeyinde oluşan derin çizgiler, çoğunlukla güneş yanığı nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

Cildin doğal pigmentlerinin korunması için hem yaz hem de kış aylarında güneş kremi kullanımına özen göstermek gerekmektedir. Güneş kremi sayesinde, cilt UV ışınlarından korunmakta ve cilt lekeleri en aza indirilmektedir. Güneş kremi kullanmayan kişiler, güneş kremi kullanan kişilere nazaran daha hızlı yaşanmaktadır.


 
Etiketler: dogru-bilinen-ancak-cilde-zarar-veren-7-cilt-bakim-aliskanligi
Aralık 29, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR