Vücut Kitle İndeksi Nedir?

Vücut kitle indeksi

Vücut kitle indeksi, ağırlığın boyun karesine bölünmesi ile ortaya çıkmaktadır. Bireyler vücut kitle indekslerini hesaplayarak ideal kilolarını ve bulundukları ağırlık kategorisini öğrenebilmektedirler. Vücut kitle indeksi hesaplamalarında; vücut yağı ve kas kütlesi için detaylı bilgi alınamamaktadır.

Vücut kitle indeksi hesaplama işlemleri ile bireyin; zayıf, kilolu ya da normal kiloda olduğu görülmektedir. Bu hesaplamada vücudun kas ve kütlesi belirlenemediğinden, vücut geliştirme ile ilgilenen bireyler kilolu kategoride çıkabilmektedir.

Vücut kitle indeksi hesaplamalarında; ileri yaşlardaki bireylerin, vücudundaki yağ oranına bakılmaksızın, zayıf kategoride oldukları görülebilmektedir. Bu tür durumlarda; bireyin hangi kilo kategorisinde olduğunu öğrenebilmek için kas ve yağ oranını detaylı biçimde gösteren ölçümlerin yapılması gerekmektedir.

İdeal vücut kitle indeksi

Vücut Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır?

Vücut kitle indeksi, ağırlığın boyun karesine bölünmesi ile hesaplanmaktadır. Vücut kitle indeksi hesaplamaları ile ortaya çıkan sonuçlar, Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği referans aralığına göre değerlendirilmektedir.

Dünyaca kabul edilen vücut kitle indeksi sınırları Dünya Sağlık Örgütünün referans aralığına göre belirlenmektedir. Bu değer aralığına göre; vücut kitle indeksi 30'un üzerinde bulunan bireyler obez, 40'ın üzerinde bulunan bireyler morbid obez ve 50'nin üzerinde bulunan bireyler süper obez olarak sınıflandırılmaktadır.

Vücut kitle indeksi hesaplamalarının daha detaylı yapılabilmesi için; yaş, cinsiyet, vücuttaki yağ oranı ve bel çevresi ölçüsü gibi değerlerin de göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bu değerler göz önünde bulundurularak yapılan hesaplamalarda, daha doğru tespitler elde edilebilmektedir.

Vücut Kitle İndeksi Kilo Kategorileri

Yaşa Göre İdeal Vücut Kitle İndeksi

Bireyin; ağırlığının, boyunun karesine bölünmesi ile vücut kitle indeksi ortaya çıkarmaktadır. Vücut kitle indeksi Body Mass Indeks olarak da adlandırılabilmekte ve BMI şeklinde kısaltılmaktadır.

İdeal vücut kitle indeksi yaşa göre değişiklik göstermektedir. Yaşa göre ideal vücut kitle indeksi referans aralıkları şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. 19-24 yaş arası bireyler için, ideal vücut kitle indeksi 19-24 BMI olarak belirlenmiştir.
  2. 25-34 yaş arası bireyler için, ideal vücut kitle indeksi 20-25 BMI olarak belirlenmiştir.
  3. 35-44 yaş arası bireyler için, ideal vücut kitle indeksi 21-26 BMI olarak belirlenmiştir.
  4. 45-54 yaş arası bireyler için, ideal vücut kitle indeksi 22-27 BMI olarak belirlenmiştir.
  5. 55-64 yaş arası bireyler için ideal vücut kitle indeksi 23-28 BMI olarak belirlenmiştir.
  6. 65 yaş ve üzeri bireyler için ideal vücut kitle indeksi 24-29 BMI olarak belirlenmiştir.

Boya Göre İdeal Vücut Kitle İndeksi İçin Kaç Kiloda Olmak Gerekir?

Vücut kitle indeksi; bireyin ağırlığının, boynun karesine bölünmesi ile ortaya çıkmaktadır. Vücut kitle indeksinin, ideal değer aralığında olması için bulunulması gereken kilo; boy ve cinsiyet faktörlerine göre değişiklik göstermektedir. İdeal vücut kitle indeksine sahip olmak için bulunulması gereken kilo oranı cinsiyete ve boya göre şu şekilde sıralanabilmektedir:

  1. 150 cm boyundaki bir erkeğin 48, kadınınsa 43 kiloda olması gerekmektedir.
  2. 158 cm boyundaki bir erkeğin 55, kadınınsa 51 kiloda olması gerekmektedir.
  3. 160 cm boyundaki bir erkeğin 57, kadınınsa 52 kiloda olması gerekmektedir.
  4. 162 cm boyundaki bir erkeğin 59, kadınınsa 54 kiloda olması gerekmektedir.
  5. 165 cm boyundaki bir erkeğin 61, kadınınsa 57 kiloda olması gerekmektedir.
  6. 170 cm boyundaki bir erkeğin 66, kadınınsa 61 kiloda olması gerekmektedir.

Aynı boydaki kadın ve erkeklerin; ideal vücut kitle indeksine sahip olmak için, farklı kilolarda olmaları gerekmektedir. Bu durum, kadınlarda vücut yağ oranının daha fazla olmasından kaynaklanmaktadır.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplamaları

Vücut Kitle İndeksi Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Vücut kitle indeksi hesaplama işleminin temel amacı, bireyin hangi kilo kategorisinde bulunduğunu belirlemektir. Vücut kitle indeksi referans aralıkları, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmektedir. Vücut kitle indeksi sınırları bu referans aralıklarına göre oluşturulmaktadır. Vücut kitle indeksine göre kilo sınıflandırmaları şu şekilde sıralanabilir:

  1. BMI değeri 18,5 ve altı olan bireyler zayıf sınıfında yer almaktadır.
  2. BMI değeri 18,5-24,9 arasında bulunan bireyler normal sınıfında yer almaktadır.
  3. BMI değeri 25-29,9 arasında bulunan bireyler kilolu sınıfında yer almaktadır.
  4. BMI değeri 30-34,9 arasında bulunan bireyler 1. derece obezite sınıfında yer almaktadır.
  5. BMI değeri 35-39,9 arasında bulunan bireyler 2. derece obezite sınıfında yer almaktadır.
  6. BMI değeri 40 ve üzeri olan bireyler 3. derece obezite sınıfında yer almaktadır.

Vücut Kitle İndeksi ile Obezite Hesaplama

Obezite Hesaplaması

Vücut kitle indeksi; bireyin ağırlığının, boyunun karesine bölünmesi ile elde edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği referans aralığına göre, vücut kitle indeksi 30'un üzerinde olan bireyler obez olarak değerlendirilmektedir. Vücut kitle indeksi 30 ve üstü değerlerde olan bireylerin; vücut yağ oranı ve bel çevresi gibi kriterlerin göz önünde bulundurularak, bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Vücut kitle indeksine göre obezitenin 3 farklı derecesi bulunmaktadır. 1. derece obezite olan bireylerin, vücut kitle indeksi 30 ve 34,9 arasında bulunmaktadır. 2. derece obezite olan bireylerin vücut kitle indeksleri 35 ve 39,9 arasında bulunmaktadır. 3. derece obeziteye sahip bireylerin Vücut kitle indeksleri 40 ve üstü değerlerde bulunmaktadır.

 

Obezite; bireylerin hareket kabiliyetlerini kısıtlamakta ve yaşam kalitelerini düşürmektedir. Vücut kitle indeksleri 30 ve üzerinde olan bireylerin; obezite probleminden kurtulmak için, destek alması, diyet ve egzersiz yapmaları önerilmektedir.


 
Etiketler: vucut-kitle-indeksi
Aralık 21, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR