Vücut Analizi Nasıl Yapılır?

vücut analizi

Vücut analizi; vücut yapısını ve vücutta bulunan yağ ve su oranını öğrenmek için yaptırılmaktadır. Vücut analizi ölçümleri bioelektrikal impedans tekniği ile çalışan monitörler kullanılarak yapılmaktadır. Ölçüm esnasında çıplak ayakla cihazın üzerine çıkılması gerekmektedir.

Ölçüm esnasında, vücuda hissedilmeyecek derecede az bir elektrik akımı verilmektedir. Bu elektrik akımı vücuda herhangi bir zarar vermemektedir. Vücut sıvılarının ve kasların; elektrik akımı ile karşılaştığında gösterdikleri direnç, monitöre vücut yağ oranı olarak yansımaktadır.

Vücut analizi ölçümlerinden doğru sonuçlar almak için, ölçümün yemek yedikten en az 3 saat sonra yapılması gerekmektedir. Spor aktiviteleri ile uğraşan bireylerin; vücut analizi ölçümlerini, egzersizlerden en az 3 saat sonra yaptırmaları gerekmektedir. Ölçüm işleminin tuvalete gittikten sonra; yüzme, sauna ve banyo gibi aktivitelerden önce yapılması daha doğru sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır.

Vücüt Analizi Yaptırmak

Vücut Analizi Nedir?

Vücut analizi ile vücutta bulunan kas, yağ ve su gibi ağırlıkların; vücudun hangi bölgesinde ne kadar olduğunu hesaplamaktır. Vücut analizi hesaplama işlemleri; çeşitli rahatsızlıkları bulunan bireylerde doktorların istemesi üzerine veya spora yeni başlayacak kişilerin antrenörlerinin talepleri doğrultusunda yaptırılmaktadır.

Vücut analizi hesaplamaları sayesinde; tedavi, beslenme ve spor programları kişiye özel olarak oluşturulmaktadır. Formuna dikkat etmek isteyen, obezite ve aşırı zayıflık gibi şikâyetleri bulunan kişiler; vücut analizi yaptırarak çıkan değerler doğrultusunda kendilerine özel beslenme ve egzersiz programları oluşturabilmektedirler.

Formunu korumak için, düzenli egzersizler yapan ve sağlıklı beslenen bireylerin vücut analizlerini öğrenmeleri için vücut analizi yapan tartılar üretilmektedir. Vücut analizi yapan tartı kullanılarak vücuttaki yağ oranı görülebilmektedir. Ancak diyetisyen, doktor ve antrenör isteği üzerine yaptırılması gereken vücut analizlerinde, bu tartılar yeterli gelmemektedir. Bioelektrikal impedans tekniği kullanılan ve daha detaylı sonuçlar sunan yerler bulunmaktadır. Vücut analizi yapan yerler arasında; güzellik merkezleri, spor merkezleri ve sağlık kurumları bulunmaktadır.

Vücut Analizinin Sağlık Açısından Faydaları

Vücut Analizi Neden Yapılır?

Vücut analizi ölçümleri; bioelektrikal impedans tekniği ile vücuda hissedilmeyecek kadar az ve zararsız bir elektrik akımı verilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Bu işlem sayesinde vücutta bulunan kas, yağ ve su gibi ağırlıkların vücudun genel yapısına oranı belirlenmektedir. Vücuttaki ağırlıkların kümelendiği bölgeler belirlenerek, vücut tipi ortaya çıkarılabilmektedir.

Vücut analizi ölçümleri, genellikle aşırı zayıflık ve obezite gibi rahatsızlığı bulunan kişilerin doktorlarının isteği üzerine yaptırılmaktadır. Spora yeni başlayan kişileri, beslenme ve egzersiz programlarının oluşturulması için antrenörler tarafından da istenilebilmektedir. Vücut analizi yaptırarak vücut tipini, vücudunda bulunan yağ ve kas oranını, su miktarını öğrenen bireyler; sağlık ve form için gerekli uygulamaları daha doğru biçimde yapabilmektedir.

Vücut Analizi Önemi

Vücut analizi, vücutta bulunan yağ su ve kas gibi ağırlıkların; vücudun hangi bölgesinde ve hangi oranda kümelendiğini görmek için yaptırılmaktadır. Vücut analizi ölçümleri ile tedavi, beslenme ve egzersiz programları bireye özel olarak oluşturulabilmektedir.

Aşırı zayıflık ve obezite gibi rahatsızlıkları bulunan bireylerin, tedavi aşamasında kendilerine en uygun yolun çizilebilmesi için vücut analizi yaptırması gerekmektedir. Spora yeni başlayacak olan kişilerin de egzersiz ve beslenme programlarının oluşturulması için, antrenörleri tarafından vücut analizi yaptırmaları istenebilmektedir. Yeni bir forma ulaşmak, sağlıklı kilo vermek isteyen bireylerin; ilerleme seviyelerinin görülmesi için düzenli aralıklarla vücut analizi yaptırması gerekmektedir.

Vücüt Yağ Oranı Ölçümü

Vücut Analizi Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Vücut analizi; bioelektrikal implant tekniği kullanılarak, vücutta bulunan yağ, su ve kas oranının hangi bölgelerde kümelendiğini göstermektedir. Kişiye özel diyet, beslenme ve egzersiz programlarının oluşturulması için, detaylı vücut analizi yaptırılması gerekmektedir. Vücut analizi işlemi yaptırılırken dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Vücut analizini, yemek yedikten 3 saat sonra yaptırmak gerekmektedir.
  2. Vücut analizini, spor ve egzersiz faaliyetlerinden 3 saat sonra yaptırmak gerekmektedir.
  3. Vücut analizinin tuvalet ihtiyacı görüldükten sonra yaptırılması gerekmektedir.
  4. Vücut analizinin yüzme sauna hep banyo yapma gibi faaliyetlerden önce yapılması gerekmektedir.

Vücut Kitle İndeksi Ölçme

Ayrıntılı Vücut Analizi

Vücut analizi; vücuttaki yağ, kas, kemik, su yüzdelerinin ve ağırlıklarının, vücuttaki ödem miktarının, vücut kitle indeksinin ve metabolizma hızının görülmesi için yapılmaktadır. Formunu korumak isteyen bireyler; vücut analizi yapan tartı kullanarak, vücutlarındaki ağırlık oranlarını takip edebilmektedir. Doktor, diyetisyen ve antrenör isteği üzerine yaptırılması gereken vücut analizlerinin, daha detaylı olması gerekmektedir.

Ayrıntılı olarak yapılan vücut analizi hesaplamaları segmental vücut analizi olarak adlandırılmaktadır. Segmental vücut analizinin 30 günde bir tekrarlanması gerekmektedir. Segmental vücut analizi yaptırılarak vücudun her bölgesinin ayrı ayrı analiz edilmesi sağlanmaktadır. Segmantal vücut analizi sayesinde; vücuttaki yağ, su, kas ve kemik ağırlıkları ve bu ağırlıkların yoğunlukları tespit edilmektedir.

Segmental vücut analizi metabolizmanın hızını ve yaşını tespit etmek için de kullanılabilmektedir. Segmental vücut analizi ile vücutta bulunan mineral ve protein miktarı görülmektedir. Segmental vücut analizi; iç yağlanmanın tespit edilmesini sağlayarak, obezite analizi gerçekleştirmektedir. Segmental vücut analizi; ideal kilo, vücut endeksini belirlemek ve hedef kilo kontrolünü yapmak için kullanılabilmektedir.

Aşırı zayıflık ve obezite gibi sağlık problemleri olan bireylerin, segmental vücut analizi yaptırmaları gerekmektedir. Detaylı vücut analizi yapan yerler arasında; sağlık kurumları, güzellik merkezleri ve spor merkezleri bulunmaktadır. Segmental vücut analizi ile görülen ilerlemeler; kişiye beslenme ve egzersiz programlarına devam konusunda motivasyon verebilmektedir.


 
Etiketler: vucut-analizi
Aralık 21, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR