Sağlıklı Bir Cilt İçin Beslenme Tüyoları

Sağlıklı beslenme

Sağlıklı beslenme rutini; cildin parlak ve pürüzsüz olmasına destek vermektedir. Doğru zamanda tüketilen doğru gıdalar, cilt problemlerini önlemeye yardımcı olmaktadır. Cilde yararlı besinler tüketerek ve su tüketimine özen göstererek; akne, siyah nokta ve dökülme gibi cilt problemlerinin oluşması önlenebilmektedir.

Mevcut cilt problemlerinin tedavisi için sağlıklı beslenme önemli rol oynamaktadır. Sağlıklı cilt görünümü için gerekli beslenme tüyoları şu şekilde sıralanabilir:

  1. Vücudun ihtiyacı kadar su tüketmek
  2. Bol tuzlu ve şekerli gıdalardan uzak durmak
  3. Ağır yağlı yiyecekler tüketmemek
  4. Cips gibi ambalajlı gıdaların tüketiminden kaçınmak
  5. Çekirdek gibi vücutta ödeme ve sivilcelenmeye yol açan yiyeceklerden uzak durmak
  6. Kafeinli içecekler yerine maden suyu ve doğal meyve suyu gibi içecekler tercih etmek
  7. Turfanda olan meyve ve sebzeleri tüketilmesine özen göstermek
  8. Fast food yiyecekler yerine ev yapımı yemekleri tüketmek

Sağlıklı cilt için tüketilmesi gereken besinler

Beslenmenin Cilt İçin Önemi                                         

Sağlıklı cilt görünümü için; tüketilen besinlere, beslenme düzenine ve sıvı tüketimine özen göstermek gerekmektedir. Ağır yağlı besinler; vücudun daha fazla sebum üretmesine sebep olarak, akne sivilce ve siyah nokta gibi cilt problemlerini artmasına yol açmaktadır. Yetersiz ve düzensiz beslenme, vitamin eksikliğine sebep olabilmektedir. Vitamin eksikliği, ciltte dökülme problemlerini beraberinde getirmektedir.

Sağlıklı cilt görünümüne kavuşmak için; cildin kendini onarmasına yardımcı olacak, cildi dış etmenlere karşı güçlendirecek besinlerin tüketilmesi önem arz etmektedir. Sağlıklı, canlı ve parlak bir cilt görünümüne kavuşmak için; turfanda olan meyve ve sebzeleri, ev yemeklerini tüketmek gerekmektedir.

Sağlıklı cilt görünümü için tüketilmesi gereken besinler arasında; yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, C vitamini içeren ürünler, ceviz ve fındık sayılabilmektedir. Cilt ve vücut sağlığı için; bu tür besinlerin düzenli olarak, aşırıya kaçılmadan tüketilmesi gerekmektedir.

Beslenmenin cilt için önemi

Cilt Bakımı İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Sağlıklı cilt görünümüne ulaşmak için; tüketilen besinlere ve vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarının tüketilmesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Akne, sivilce, siyah nokta ve yağlanma gibi pek çok cilt sorunu, doğru beslenme ile ortadan kaldırılabilmektedir.

Akne oluşumuna yüksek glisemik indeksli ürünler yol açabilmektedir. Glisemik indeks; tüketilen yiyeceğin kan şekerini yükseltme hızı olarak ifade edilmektedir. Beyaz un ve sofra şekeri, glisemik indeksi yüksek yiyecekler arasında yer almaktadır. Sağlıklı cilt görünümü için; tam tahıllı ekmek ve bulgur gibi glisemik indeksi düşük gıdaların tüketilmesi önerilmektedir.

Sağlıklı cilt görünümü için tüketilmesi gereken besinler arasında ilk sırada su bulunmaktadır. Su tüketimi; nem dengesini sağlamak ve cildin canlılığını arttırmak için önem arz etmektedir. Günlük su ihtiyacının karşılanması için, kilogram başına 30 mililitre su tüketilmesi gerekmektedir. Susuzluk hissini ortadan kaldıran; çay ve kahve gibi ürünlerin fazla tüketilmemesi tavsiye edilmektedir.

Cilt Bakımı İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Yeşil yapraklı sebzeler; hücre yenilenmesini sağlamakta ve cildin daha parlak görünmesine yardımcı olmaktadır. Ispanak, roka ve maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeleri; aşırıya kaçmadan, düzenli olarak tüketmek, cilt solgunluğu problemini ortadan kaldırmaktadır.

Ceviz ve Fındık

Dış etkenlerden dolayı, cildin üst tabakasında bulunan su kaybolabilmektedir. Bu durum, cildin pul pul dökülmesine sebebiyet vermektedir. Cildin nem dengesini korumak için; çoklu doymamış yağ asitleri içeren, ceviz ve fındık gibi ürünlerin tüketilmesi gerekmektedir. Günde 2 ceviz 7 fındık tüketmek; ciltteki dökülme problemini ortadan kaldırabilmektedir.

C Vitamini İçeren Yiyecekler

Güneş ve yaşlılık gibi faktörler, ciltte leke oluşmasına yol açabilmektedir. C vitamini; antioksidan özelliği ile cilt lekesi oluşumunun önüne geçmektedir. Portakal, mandalina, greyfurt ve çilek gibi meyveleri tüketmek, cilt lekelerinin oluşumunu önlemektedir.

Yumurta

Cilt yağlanması problemini gidermek için, yumurta ve süt ürünleri tüketilmesi gerekmektedir. Yumurta içerdiği A vitamini ile cildin yağ dengesini sağlamaya yardımcı olmaktadır.

Sağlıksız Beslenmenin Cilde Etkileri

Sağlıksız Beslenmenin Cilde Etkileri

Sağlıksız beslenme, ciltte birçok probleme sebep olmaktadır. Sağlıklı cilt için su tüketimi ve düzenli beslenme önem arz etmektedir. Vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarını tüketmemek ve sağlıksız beslenmek şu sorunları ortaya çıkartmaktadır:

  1. Akne, sivilce ve siyah nokta oluşumu
  2. Cilt lekeleri
  3. Ciltte solgunluk
  4. Ciltte kuruluğu

Ağır yağlı yiyecekler tüketmek; vücuttaki sebum üretimini arttırmakta, akne sivilce ve siyah nokta oluşumuna yol açmaktadır. Glisemik indeksi yüksek, beyaz ve sofra şekeri gibi ürünlerin yoğun olarak tüketilmesi de akne oluşumuna sebep olmaktadır.

Vücudun ihtiyaç duyduğu suyu tüketmemek, susuzluk hissini ortadan kaldıran kahve çay gibi içecekleri yoğun olarak tüketmek cilt solgunluğunu ortaya çıkartmaktadır.

Yeşil yapraklı sebzelerin ve çoklu doymamış yağ asidi bulunduran besinlerin tüketilmemesi; ciltte dökülme ve nem kaybı gibi problemlere yol açmaktadır.

Akne Tedavisi İçin Beslenme Önerileri

Akne Tedavisi İçin Beslenme Rutini

Sağlıklı cilt görünümü için; düzenli beslenmek ve cilt problemlerinin tedavisine yardımcı olacak besinler tüketmek gerekmektedir. Akne probleminin tedavisi için; beslenme rutini ve tüketilen gıdalar önem arz etmektedir. Akne tedavisi esnasında; ağır yağlı ve glisemik indeksi yüksek yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir.

Akne tedavisi süresince, karbonhidrat ihtiyacının; tam tahıllı ekmek ve bulgur gibi glisemik indeksi düşük besinlerden karşılanması gerekmektedir. Akne tedavisi sürecinde, sebum üretimini arttıran ve akne oluşumunu tetikleyen ağır yağlı yiyecekler yerine; çiğ sebze ve meyvelere yönelmek gerekmektedir. Akne tedavisinin daha hızlı ilerlemesi için; günlük olarak, kilogram başına 30 ml su tüketilmesi tavsiye edilmektedir.


 
Etiketler: saglikli-beslenme
Aralık 25, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR