500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava !

Saç Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saç Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saç gerek kadın gerek erkek olsun pek çok kişinin en önemli aksesuarı ve güzelliğin büyük bir parçasıdır. Sağlıklı, dolgun, canlı ve parlak saçlara sahip olmak için pek çok kişi uğraş vermektedir. Düzenli olarak kuaföre gidip bakım yaptıran kişilerin sayısı oldukça fazladır. Ancak evde de düzenli ve doğru bakım yapıldığında sağlıklı ve canlı saçlara kavuşmak mümkündür.

Saçlara gereken özen gösterilmediğinde kırılma, yıpranma cansızlaşma gibi pek çok sorun ortaya çıkmaktadır. Saçlar, ısıl işlem gördüğünde ya da kozmetik ürünler sebebiyle yıpranabilmektedir. Bunlar dışında yine fırçalama ve tarama işlemleri, güneş ışınları ve hava kirliliği de saçları yıpratan etkenler arasındadır. Tüm bu yıpranmalar saç derisinde ve saç tellerinde kendini göstermektedir.

Saç Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Saç bakımı, hem estetik olarak güzel bir görünüm elde etmek için hem de genel sağlık için gereklidir. Pek çok insan farklı saç yapılarına ve tiplerine sahiptir. Saçın dokusu, kalınlığı, nem oranı saçın nasıl göründüğünü doğrudan etkilemektedir. Saç bakımı yapılırken tüm bu etkenlere dikkat edilerek analiz yapılmalı sonrasında da saçın yapısına ve ihtiyacına yönelik bakım yapılmalıdır.

Saçlara detaylı ve kapsamlı bir bakım yapmak bazen zor ve zahmetli olmaktadır. Saç bakımı yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

Düzenli Olarak Saç Kesimi Yapılmalıdır

Saçlar; aşırı yıpranmış, kırılmış ve cansızlaşmış olabilir. Böyle durumlarda saçları uçlarından az da olsa kestirmek yenilik sağlayacaktır. Saç kesiminden sonra saçlara bakım yapılması daha iyi sonuçlar almaya yardımcı olmaktadır.

Düzenli olarak saçlardaki kırıkları aldırmak sağlıklı ve daha hızlı uzayan saçlara sahip olmayı sağlamaktadır. 2-3 ayda bir düzenli olarak kırıkların aldırılması saçlara canlılık kazandırmaktadır.

Saçları Yıkarken Dikkatli Olunmalıdır

Saçları çok fazla yıkamak saçın doğal nemini kaybetmesine neden olabilmektedir. Nemini kaybetmiş saçlar çok daha hızlı bir şekilde yıpranabilmektedir. Bu yüzden saçlar çok sık yıkanmamalıdır. Haftada 2 ile 3 kez saç yıkamak idealdir.

Saçları yıkarken sıcak su kullanımından kaçınılmalıdır. Sıcak su saçların dökülmesine ve kurumasına yol açmaktadır. Ayrıca saçları yıpratıcı etki de göstermektedir. Saçları yıkarken olabildiğince soğuk ya da ılık su kullanılması gerekmektedir.

Saçları yıkarken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan bir diğeri de şampuandır. İçeriğinde tuz ve sülfat barındırmayan şampuanların kullanılmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca bir şampuan belirleyip düzenli olarak onu kullanmak da saçların temizliği ve sağlığı için önemlidir. Sürekli farklı şampuan kullanılması kepek problemine neden olabilmektedir.

Çok sık yağlanan saçları temizlemek için yıkamak yerine kuru şampuan kullanılması saçın daha sağlıklı kalmasına yardımcı olmaktadır. Kuru şampuan saçtaki yağlı görünümü ortadan kaldırmakta ve saça hacim kazandırmaktadır. Ayrıca kuru şampuanlar, saçların uzamasına da fayda sağlamakta ve dökülmeye iyi gelmektedirler.

Saç Kökleri ve Saçlar İyi Beslenmelidir

Kimyasal maddelerden ya da boyalardan dolayı hasar görmüş saçların onarımında keratin önemli bir rol oynamaktadır. Düzenli olarak keratin bakımının yapılması ya da keratin içeren şampuanların kullanılması saç bakımında etkin rol oynamaktadır.

Saçlara uygulanan bakım yağları da saç köklerinin beslenmesine ve saçların ihtiyaç duyduğu nemin sağlamasına katkı sunmaktadır. Saçların ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin sağlanması önemlidir. Hindistan cevizi yağı, argan yağı, zeytinyağı ya da hint yağı gibi pek çok yağ saç bakımında sıklıkla kullanılmakta ve saçları beslemektedir. Bu yağlar saçlara nem sağlamakta ve parlaklık kazandırmaktadır.

Saçın en büyük ihtiyaçlarından birisi vitamindir. Saçın ihtiyaç duyduğu vitamini sağlamak saç bakımı için önemli bir adımdır. Özellikle mevsim geçişlerinde saçlar yıpranmaktadır. Bu dönemlerde saçın vitamin ihtiyacı karşılanarak oluşacak kötü görünümün önüne geçilmektedir.

Saç bakımında etkili olan bir diğer işlem ise saç maskeleridir. Maskeler; kurumuş, cansız ve yıpranmış saçların tedavisinde iyi bir tercih olmaktadır. Saçın ihtiyacına yönelik olarak seçilen bir maske düzenli olarak uygulandığında saç köklerini ve saçın kendisini beslemeye, korumaya ve güçlendirmeye yardımcı olmaktadır.

Isıl İşlemlerden Kaçınılmalıdır

Isıl işlemlerden uzak durmak saçın daha sağlıklı kalmasını sağlamaktadır. Özellikle duş sonrasında kurutma makinesi kullanımından kaçınmak saçların nemini korumasına katkı sağlamaktadır. Sürekli olarak saç kurutma makinesi kullanımında saçlarda kuruluk meydana gelmektedir. Bunu önlemek adına pamuklu ince bir havlu yardımı ile saçları kurutmak faydalı olmaktadır.

Saç Bakımı Düzenli Olarak Yapılmalıdır

Düzenli ve devamlı olarak bakım yapmak saçlarda dökülmeyi ve yıpranmayı önlemeye yardımcı olmaktadır. Nemini koruyan, gerekli vitaminleri alan ve ısıl işlem görmeyen saçlar sağlıklı kalmakta ve yıpranmamaktadır. Düzenli olarak yapılan bakımlar da bunu sağlamaya yardımcı olmaktadır.

Gece uyumadan önce saçları örmek hem saçın gece boyunca karışmasını engellemekte hem de saçın dalgalı olmasını sağlamaktadır. Hatta örmeden önce yağ kullanımı daha güzel dalgaların oluşmasına ve saçların sabah muazzam bir hale gelmesine yardımcı olmaktadır.

Saçların nemini kaybetmemesi saç sağlığı için oldukça kritiktir. Sigara dumanı, stres, güneş ışınları, kirli hava ve buna benzer daha pek çok sebep saçların sağlığını etkilemekte ve nemini kaybetmesine yol açmaktadır. Bunu önlemek için saçları yeterince beslemeli ve uygun şekilde nemlendirme yapılması gerekmektedir.

Beslenme Alışkanlıklarına Dikkat Edilmelidir

Sağlıklı beslenmek vücudun her alanında etkili olduğu kadar saçlar üzerinde de etkilidir. Sağlıklı beslenmeyen bireylerin saçları mat, kuru ve cansız görünmektedir. Sağlıklı beslenen bireyler vücutlarına yeterince vitamin ve mineral almakta bu da saçların dolgun, parlak ve canlı görünmesine yardımcı olmaktadır.


 
Etiketler: sac-bakiminda-dikkat-edilmesi-gerekenler
Aralık 26, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR