Paraben Nedir? Zararları Nelerdir?

paraben

Gıda ve kozmetik ürünlerinin, küf ve mantar oluşturmasını engelleyen paraben; insan cildi ve genel vücut sağlığı üzerinde olumsuz etki göstermektedir. Egzama ve cilt kanseri gibi ciddi hastalıklar, paraben içeren ürünler nedeniyle tetiklemektedir. İçeriğindeki kanserojen maddeler nedeniyle cilt yüzeyine hasar veren paraben, birçok cilt bakım ürününde bulunmaktadır.

Artan çevre bilinci sayesinde, paraben içeren ürünlere olan rağbet azalmaktadır. Kişiler, herhangi bir bakım ürünü satın alırken; “paraben içermez” ibaresinin olup olmamasına dikkat etmektedir. Böylelikle, paraben ve türevi maddelerin zararlı etkileri en aza indirilmektedir.  

Paraben içerme olasılığı bulunan bakım ürünleri; yüz yıkama jeli, yüz nemlendirici krem, katı ve sıvı sabun, şampuan, diş macunu, leke serumu ve bakım kremleri olarak sıralanmaktadır. Dermatoloji uzmanları, paraben içeren ürünlerden kaçınılması gerektiği konusunda uyarılar yapmaktadır. Söz konusu ürünlerin satın alma sürecinde, paraben içerme olasılığının göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Maruderm, doğadan aldığı ilhamla çıktığı bu yolda; müşterilerinin cilt sağlığını korumak adına çalışmalar yapmaktadır. Maruderm cilt bakım ürünleri ve yüz serumları, paraben ve SLS gibi zararlı maddeler içermemektedir. Cilt yüzeyini doğal yollarla besleyen Maruderm ürünleri, kaliteli ve uygun fiyatlı yapısı nedeniyle müşteri memnuniyeti kazanmaktadır.

Parabenin Cilde Zararları


Paraben Nedir?

Paraben, kozmetik ve temizlik ürünlerinde sıklıkla kullanılmakta ve koruyucu özellik göstermektedir. Kimyasal yapısı nedeniyle, küf ve mantar gibi oluşumları engelleyen paraben, 1980’li yıllardan bu yana yaygın olarak kullanılmaktadır. Gıda sektörü de dâhil olmak üzere pek çok farklı endüstriyel alanda sıklıkla tercih edilen paraben, insan sağlığı üzerinde olumsuz etki göstermektedir.

Paraben içeren ürünler, uzun süreler boyunca bozulmadan kullanılabilmektedir. Bu uzun ömürlü kullanım olanağı, kısa vadede işlevsel görünse de; insan sağlığının kademeli olarak bozulmasına neden olmaktadır. Pareben içerikli gıda ve kozmetik ürünler, çeşitli kronik hastalıkların hızlanmasına sebebiyet vermektedir. Paraben içeren ürünlerin, daha az kullanılması; çeşitli hastalıkların ortaya çıkmaması adına önem arz etmektedir.

Paraben Ne İşe Yarar?

Modern dünya, daha geç bozulan ve uzun ömürlü kullanım olanağı sunan ürünlere daha fazla rağbet göstermektedir. Bu rağbetin bir ürünü olan paraben, kullanıldığı üretim malzemesinin daha geç bozulmasına olanak tanımaktadır. Bu durum ilk etapta işlevsel ve olumlu görünse de; birçok hastalık paraben nedeniyle tetiklemektedir. Gıda ve kozmetik ürünlerin daha uzun ömürlü olmasını sağlayan paraben, insan sağlığını riske atmaktadır.

Birçok kronik hastalıklarda, paraben ve türevi maddelerinin etkisine rastlanmaktadır. Cilt yüzeyindeki östrojen artışını tetikleyen paraben, meme kanseri gibi ciddi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Özellikle paraben içeren deodorant ve rol – on gibi ürünler, cilt tarafından emilerek kanser gelişimini hızlandırmaktadır. Kozmetik ürün kullanımı nedeniyle cilt yüzeyinde olumsuz bir reaksiyon gören kişilerin, en hızlı şekilde doktora gitmesi gerekmektedir.

Parabenin Zararları

Parabenin Zararları Nelerdir?

Paraben içeren bakım ürünleri; nemlendirici krem, yüz yıkama jeli, cilt bakım serumu, sıvı ve katı sabun, şampuan ve diş macunu olarak sıralanmaktadır. Bu ürünlerin sık bir şekilde kullanılması, çeşitli hastalıkların baş göstermesine neden olmaktadır. Parabenin zararları, insan sağlığını büyük ölçüde riske atmaktadır. Kozmetik ve gıda ürünlerinde koruyucu olarak kullanılan parabenin zararları şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Cildi hassaslaştırmakta ve egzama gibi hastalıkları tetiklemektedir.
  2. Atopi eğilimli cilt sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
  3. Cilt lekesi problemlerini attırmaktadır.
  4. Cilt kanseri gibi ciddi problemleri tetiklemektedir.
  5. Cilt yüzeyini büyük ölçüde kurutmaktadır.
  6. Sivilce ve siyah nokta oluşumunu hızlandırmaktadır.
  7. Güneş ışınlarının zararlı etkilerini arttırmaktadır.
  8. Cilt yüzeyinin elastikiyet özelliğini yitirmesine neden olmakta ve kırışıklık/ince çizgi oluşumunu hızlandırmaktadır.
  9. Kanser gelişimini hızlandırmaktadır.
  10. Östrojen artışına neden olmakta ve meme kanseri riskini artırmaktadır.

Paraben Çeşitleri

Hangi Bakım Ürünleri Paraben İçerir?

Piyasada bulunan birçok bakım ürünü, paraben ve türevi koruyucu maddeleri yoğun düzeyde içermektedir. Bu ürünlerin mümkün olduğunca az kullanılması, çeşitli cilt sağlığı problemlerinin önlenmesine olanak tanımaktadır. Paraben içerme olasılığı bulunan ve insan cildini riske atan bakım ürünleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Leke serumu
  2. Anti – Age krem
  3. Göz çevresi kremi
  4. Nemlendirici krem
  5. Sabun ve şampuan
  6. Dış macunu
  7. El nemlendirici krem
  8. Yüz yıkama jeli

Dermatoloji uzmanları ve bilim insanları, paraben içerikli ürünlerden kaçınılması gerektiğini ifade etmektedir. Kanser hastalıkları da dahil olmak üzere pek çok ciddi probleme neden olan paraben, birçok ürünün koruyucu maddesi olarak kullanılmaktadır. Pareben içeren ürünlerden mümkün olduğunca kaçınmak, ciddi düzeye ulaşabilecek bu hastalıkların önlenmesine yardımcı olmaktadır.

En Sık Kullanılan Paraben Çeşitleri Nelerdir?

Paraben maddesinin birçok farklı türevi bulunmaktadır. Bir ürünün pareben içerip içermediğini anlamak için, söz konusu türevlerin de dikkate alınması gerekmektedir. Paraben içeren ve pareben türevi madde barındıran kozmetik ürünler; cilt sağlığı problemlerinin hızlanmasına neden olmaktadır. Kanser gibi ciddi hastalıkları dâhi tetikleyen paraben çeşitleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Butyparaben
  2. İsoutylparaben
  3. Proplyparaben
  4. Methylparaben
  5. Etilparaben

Her hangi bir gıda veya kozmetik ürün satın alınırken, tüm bu içeriklerin kontrol edilmesi gerekmektedir. Paraben, insan sağlığını ciddi düzeyde riske atmaktadır ve sürekli olarak kullanıldığı takdirde ciddi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ürün satın alma sürecinde “paraben içermez” ibaresine dikkat edilmesi; koruyucu madde nedeniyle oluşacak hastalıkların önüne geçebilmektedir.


 
Etiketler: paraben
Aralık 28, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR