500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava !

Cildi Ölü Deriden Arındırmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

ölü deri

Ölü deri, cilt bariyeri yenilenirken ciltte biriken eski deridir. Ölü deri cilt üzerinde pütürlü ve soluk bir görünüme neden olmaktadır. Ölü deriden kurtulmak hem bu kötü görünümü azaltmakta hem de cildin yenilenme sürecine katkı sunmaktadır. Cilt, ölü deriden arındığında kendini yenileme sürecine girmekte ve dinç bir görünüm kazanmaktadır.

Ölü deriden kurtulmak için uygulanabilecek birçok yöntem bulunmaktadır. Cilt tipine uygun olacak peeling ve maskeleri uygulamak en çok tercih edilen yöntemler arasındadır. Kimyasal peeling, yüz yıkama jeli, yüz yıkama köpüğü, temizleme cihazı, kese, çeşitli serumlar ve cilt nemlendirici krem kullanımı da ölü deriyi ciltten uzaklaştırmaktadır.

Ölü Deri Nedir?

Ölü deri, vücudun düzenli olarak döktüğü eski hücrelerdir. Eski hücreler yeni hücrelerle sürekli bir değişim halindedir. İnsan vücudu bir günde genellikle 30.000 ile 40.000 arasında cilt hücresi dökmektedir. Soyulma süreci her zaman tam olarak gerçekleşmemektedir. Bu süreç doğru ilerlemezse ölü deri birikmekte ve donuk, pul pul bir görünüme sebep olabilmektedir.

Ölü Deri Belirtileri Nelerdir?

Ölü cilt hücreleri cilt yapısının ilk 18 ila 23 katmanını oluşturmaktadır. Olması gerektiği gibi bu ölü deri hücreleri sıyrıldığında donuk ve kuru cilt belirtileri de ortadan kalkmaktadır. Ölü deri belirtileri şunlardır:

  1. Kuru; pul pul cilt
  2. Kaşıntı,
  3. Kalın; pürüzlü cilt,
  4. Donuk; pullu cilt,
  5. Akne ve sivilceler.

Ölü Deri Görünümü Neden Oluşmaktadır?

Normal soyulma işlemi sırasında, cildin epidermis tabakasının derinliklerinde yeni cilt hücreleri üretilmekte ve yüzeye çıkmaktadır. Bu yeni hücreler eski hücreleri iterek pul pul dökülmesine neden olmakta ve yeni deri ile yer değiştirmesini sağlamaktadır. Bu süreç yavaşladığında ya da kesintiye uğradığında cilt yüzeyinde ölü deri birikmekte ve donuk ve kuru bir görünüm oluşmaktadır.

Ölü Derinin Cilde Zararı Var mıdır?

Cilt hücreleri yenilendikçe ölü hücre dışarı atılmakta ancak bu süreç kesintiye uğradığında ya da yavaşladığında ölü deri vücudu terk etmekte zorlanmakta ve cilt üzerinde birikmektedir. Cilt üzerinde biriken bu ölü deriler zamanla cilt yüzeyine yapışmakta, gözenekleri tıkamakta ve cildin hava almasına engel olmaktadır. Bununla birlikte zamanla ciltte sivilce ve siyah nokta oluşumu tetiklenmektedir.

Ölü Deri Sivilce Oluşumuna Neden Olur mu?

Eğer vücut yüksek miktarlarda sebum üretmekteyse, ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışmakta ve beyaz ya da siyah nokta oluşumu görülmektedir. Cilt üzerindeki bakteriler de gözeneklerin dolmasıyla oraya sıkışmakta ve iltihaplı sivilcelere neden olmaktadır.

Ciltte Ölü Deri oluşumu Nasıl Önlenmektedir?

Ciltteki ölü deriden kurtulmak temiz ve parlak bir cilde sahip olmak için olmazsa olmazdır. Ciltte ölü deri birikmesinden kurtulmak için yapılacaklar şunlardır:

  1. Cilt tipini belirlemek cildin eksiklerini ve ihtiyaçlarını bilmek için önemlidir. Ayrıca ürün seçiminde de etkili olmaktadır. Bu nedenle ilk olarak cilt tipi tespit edilmelidir.
  2. Bakım rutinine, cilt tipine uygun olacak ve ölü deriyi cilt yüzeyinden atacak ürünler eklenmelidir.
  3. Peeling, maske, yüz yıkama jeli, cilt nemlendirici krem, losyon ve serumlar bakım rutininde bulunmalıdır.
  4. Gözenek sıklaştırıcı yüz yıkama jeli kullanımı hem ölü deriyi ciltten atmakta hem de gözeneklerin açılmasını sağlamaktadır.
  5. İlerleyen yaş cildin yorgun ve daha fazla hasar almış olduğuna işaret etmektedir. Bu durumda cildin yenilenmesi ve bakımı için bariyer onarıcı krem ve bariyer güçlendirici krem kullanılması gerekmektedir.
  6. Tercih edilen cilt bakım ürünleri temiz ve sağlıklı cilde uygulanmalıdır. Cilt üzerinde açık yara ve enfeksiyon bulunuyorsa ya da atopiğe eğilimli ve hassas bir cilt yapısı mevcutsa buna uygun ürünler ve yöntemlerle cilde bakım yapılmalıdır.

Ölü Deri Nasıl Temizlenir?

Ölü deri temizliği genellikle peeling ve maske ile yapılmaktadır. Bunlar dışında da birçok yöntem bulunmasına karşın en etkili yöntem bu ikisidir.

Peeling

Peeling gibi tanecikli yapılı ürünler cildin ölü deriden arınmasını sağlamaktadır. Ayrıca kimyasal peelingler, derinin en üst tabakası olan epidermisi hedef almakta ve ölü deri, kırışıklıklar, düzensiz cilt tonu ve cilt kuruluğu gibi pek çok cilt problemine iyi gelmektedir. İlk uygulandığında hafif bir yanma, batma ve kızarıklık hissine neden olmakta ama kısa sürede kendini toplamaktadır.

Peeling uygulamaları ciltteki ölü deriyi atmakla beraber kan akışını hızlandırarak hücre yenilenmesine katkı sunmakta ve cilt tonu eşitliğini sağlamaktadır. Böylece ciltteki donuk ve pul pul görünüm yerini canlı ve parlak bir cilde bırakmaktadır. Maruderm peeling ve maske cilt bakım serumu, ölü derileri ciltten atarak cildin aydınlık ve parlak görünmesini sağlamaya yardımcı olmaktadır.

Maske

Yüz maskeleri ciltteki ölü deriyi temizleyerek ve tıkanmış gözenekleri açarak cildi arındırmakta ve sivilce, siyah nokta ve akne oluşumunun önüne geçmektedir. Çeşitli cilt maskeleri bulunmakta ancak hepsinin cildi temizleyici etkisi görülmektedir. Düzenli kullanımda cilde parlak bir görünüm veren maskeler cildi gerginleştirerek kırışıklık sorununa da çözüm üretmektedir.

Haftada 1-2 kez kullanılabilen bu maskeler cildin kendini yenilemesi ve ölü derinin atılması için uygulanabilecek en iyi yöntemlerden biridir. Daha fazla kullanılması ya da haftanın diğer günleri başka maskelerin kullanılması önerilmemektedir. Çünkü fazla maske kullanımı ciltte tahrişe yol açabilmekte ve cilt bariyerine zarar verebilmektedir.


 
Etiketler: olu-deri
Aralık 18, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR