Leke Giderici Kremler Ne İşe Yarar?

leke giderici bakım kremi

Pek çok farklı etken ciltte leke oluşumuna veya hiperpigmentasyona neden olabilmektedir. Bu lekelerin tedavisi amacıyla çeşitli leke karşıtı bakım ürünleri kullanılmaktadır. Leke giderici kremlerin düzenli kullanımı; koyu lekeler, akne izleri, yaşlılık ve güneş lekeleri gibi estetik görüntüyü bozan cilt sorunlarının azalmasını ve eşit bir cilt tonu oluşmasını sağlamaktadır.

Günümüzde piyasada birçok farklı leke giderici bakım kremi bulunmaktadır ve kişiler seçim yaparken zorlanmaktadır. Cilt tonunun eşitlenmesi; leke giderici kremin, ciltteki lekelerin tipine ve cildin ihtiyaçlarına uygun olarak belirlenmesi ve düzenli kullanılması ile mümkün olmaktadır.

Cildinde leke ve pürüz problemi yaşayan kişilerin; cilt lekesinin nedenlerini ve ona uygun leke karşıtı bakım kremini tespit etmek için dermatoloğa başvurması gerekmektedir.

 

Leke Karşıtı Cilt Bakım Ürünleri

Leke Giderici Krem Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Leke giderici krem, cilt yüzeyine çeşitli nedenlerle oluşan koyu leke ve kızarıklıkları azaltmak veya tamamen yok etmek amacıyla kullanılan kozmetik cilt bakım ürünü olarak tanımlanmaktadır.

Cilt ve leke tiplerinin birbirinden farklı ihtiyaçları olması nedeniyle; leke giderici kremler de farklı içerikler barındırmaktadır. İçeriklerine göre leke karşıtı bakım kremi çeşitleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

  1. Hidrokinon içeren ürünler: Hidrokinon, birçok leke giderici kremin içeriğinde bulunmaktadır. Cilt dokularının renk değiştirmesine neden olan melanin enzimini azaltarak ciltteki lekeleri iyileştirmektedir.

Yüksek konsantrasyonlarda hidrokinonin uzun süre kullanılması, ciltte tahtişve kuruluğa neden olabilmektedir.

  1. Kojik asit içeren ürünler: Kojik asit, tirozinazı engelleyerek ciltteki lekelerin azalmasını sağlamaktadır. Yapılan araştırmalara göre sadece %1 oranındaki kojik asit; hamile kadınlarda görülen melazma görünümünü iyileştirmektedir.

Kojik asit, hassas cilt tiplerinde tahrişe neden olabilmektedir. Bazı durumlarda havaya ve ışığa mâruz kaldığında oksitlenmekte ve etkisini kaybetmektedir.

  1. Alfa arbutin içeren ürünler: Hidrokinonun doğal bir türevi olan alfa arbutin; melanin üretimini azaltarak; mevcut lekeleri iyileştirmekte ve yeni cilt lekesi oluşumunu önlemektedir. Hidrokinona kıyasla cildi daha az tahriş ettiği gözlemlenmektedir. Farklı cilt lekeleri ve tipleri üzerindeki etkisinin net olarak belirtilmesi için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
  2. C vitamini içeren ürünler: Askorbik asit olarak da bilinen ve bir antioksidan olan C vitamini; cildi aydınlatmakta ve melanin üretimini azaltmaktadır. Yapılan araştırmalardan elde edilen verilere göre; %5 oranda C vitamini içeren bir krem düzenli olarak 12 hafta boyunda kullanıldığı taktirde ciltteki hiperpigmentasyon önemli ölçüde azalmaktadır.

Bunların yanında C vitamini, hava ve ışığa mâruz kaldığında etkisini kaybetmektedir.

  1. Retinoid içeren ürünler: A vitamininin bir türevi olan retinoid içeren leke karşıtı bakım ürünleri; ciltteki hücrelerin yenilenmesini hızlandırmakta ve cilt tonunu eşitlemeye yardımcı olmaktadır. Retinoidler ciltte tahriş ve kızarıklığa neden olabileceğinden; hassas cilde sahip kişiler tarafından, dermatolog görüşü almadan kullanılmamalıdır.
  2. AHA / BHA asitleri içeren ürünler: AHA ve BHA asitleri; ciltteki gözeneklerin ve kıl foliküllerinin temizlenmesine yardımcı olmaktadır. AHA asidi cilt yüzeyine etki etmektedir. Gözenekleri, ölü deri hücrelerinden arındırarak; cilde canlı bir görünüm kazandırmaktadır.

BHA asidi ise daha çok cilt yüzeyinin altına etki etmektedir. Derinin altına inerek; kıl foliküllerini arındırmakta ve sebum üretimini dengelemeye yardımcı olmaktadır..

Leke Giderici Krem Kullanımı

Kimlerin Leke Giderici Krem Kullanması Gerekir?

Leke karşıtı bakım kremleri, kozmetik ürünler olmaları nedeniyle; leke oluşumunun ana nedenini tedavi etmemektedir. Cildinde ciddi derecelerde leke oluşumu yaşayan kişilerin mutlaka dermatoloğa danışmaları gerekmektedir.

Yaşlanma, hormonal değişiklikler, alerji ve kalitesiz kozmetik ürünlerin kullanımı nedeniyle vücudunda cilt lekeleri oluşan kişilerin; cilt yapısına uygun bir leke giderici bakım kremi kullanarak cilt tonunu eşitlemesi önerilmektedir.

Ciltte oluşan sivilce, akne ve siyah noktalar; sıkılma veya iltihaplanma gibi durumlarda cilt yüzeyinde iz kalmasına neden olmaktadır. Cildindeki sivilce ve siyah nokta izlerinden kurtulmak isteyen kişilerin leke karşıtı bakım kremi kullanması gerekmektedir.

Bazı zararlı güneş ışınları; ciltte güneş lekeleri oluşumuna neden olmaktadır. Bu nedenle her gün, leke karşıtı güneş kremi kullanımı önerilmektedir.

Maruderm SPF+ 50 Leke Karşıtı Güneş Kremi, güneşin zararlı ışınlarının neden olduğu güneş lekeleri ve yaşlanma belirtileri için özel olarak geliştirilmiştir. İçerdiği SPF sayesinde cildi korumakta; alfa arbutin sayesinde tek ton ve pürüzsüz bir cilt görünümü sunmaktadır. Ayrıca Maruderm mor leke kremi; ciltteki ton eşitsizliklerinin giderilmesine ve tek ton cilt görünümü elde etmeye destek olmaktadır.

 

Leke Karşıtı Mor Leke KremiLeke Oluşumuna Engel Olan Güneş Kremi

Cilt Tiplerine Göre Hangi Leke Giderici Kremler Kullanılmalıdır?

Cildin yapısı ve durumuna göre, hangi leke giderici kremin en iyi etkiyi göstereceği belirlenmektedir. Cilt tiplerine göre leke giderici önerileri şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Kuru ciltler: Kuru ciltler daima nemlendirilmeye ihtiyaç duymaktadır. Bu yüzden kuru ciltlerde kullanılacak leke giderici kremlerin nemlendirici özellikli olması gerekmektedir. Yoğun yapıda leke giderici bakım kremi kullanımı önerilmektedir.
  2. Yağlı ciltler: Yağlı ciltlerde çeşitli nedenlerden dolayı sivilce ve akne oluşumu daha çok görülmektedir. Bu nedenle; hafif, kolay emilebilen ve su bazlı jel ve losyonların kullanımı tavsiye edilmektedir.
  3. Hassas ciltler: Bu cilt tipinde; alerjik reaksiyon, kızarıklık ve tahriş sıkça görülmektedir. Bu nedenle hassas ciltlere özel olarak üretilen leke gidericiler tercih edilmektedir.
  4. Karma ciltler: Karma ciltler; kuru ve yağlı alanları bir arada bulundurmaktadır. Bu nedenle; yoğun olmayan fakat nemlendirici etkisi yüksek ürünlerin kullanımı önerilmektedir.

Cilt Tiplerine Göre Kullanılması Gereken Leke Karşıtı Bakım Ürünleri

Cilt Lekelerini Gidermenin Doğal Yolları Nelerdir?

Bazı doğal ürünler; ciltte oluşan lekelerin azalmasına ve yeni leke oluşumunun önlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu ürünler seyri ilerlemiş lekelerin tedavisi için yeterli olmamakla birlikte, bazı küçük lekelerin açılmasını sağlamaktadır.

Limon suyu, sirke, aloe vera, yoğurt, patates ve kurkuma; cilt lekeleri ve pürüzlerini gideren bazı doğal ürünler olarak sıralanmaktadır. Bu ürünler; antienflamatuar özelliktedir ve yüksek oranda C vitamini ve antioksidan içermektedir.


 
Etiketler: leke-giderici-bakim-kremi
Aralık 25, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR