Güneşe Karşı Alerjiniz Varsa Bunları Yapmayın!

Güneş alerjisi

Güneş alerjisi, güneş ışınlarının cilde temas etmesi ile bir takım semptomların ortaya çıkması anlamına gelmektedir. Kendisini kırmızı lekeler, kaşıntı, ağrı hissi ve kurdeşen şeklinde gösteren güneş alerjisi; kişilerin yaşam kalitelerini düşürmekte ve büyük acılar yaşamalarına neden olmaktadır.

Güneş alerjisine sahip olan kişilerin, temkinli bir yaşam sürmesi önem arz etmektedir. Güneş temasından kaçınmak ve sürekli olarak koruyucu krem kullanmak, güneş alerjisi olan kişilerin dikkat etmesi gereken hususlar olarak sıralanmaktadır. Özellikle güneş kreminin ihmal edilmesi, alerjik reaksiyonun şiddetlenmesine neden olmaktadır.

Maruderm SPF + 50 Leke Karşıtı Güneş Kremi, UV ışınlarının cilt üzerindeki zararlı etkilerini en aza indirmektedir. Doğal ürünlerden elde edilen güneş kremi, Maruderm imzası ile müşterilerine ulaşmaktadır. Maruderm güneş kremi, yüksek koruma etkisi göstermekte ve güneş lekelerinin azalmasına yardımcı olmaktadır.

Güneş Alerjisi Nedir?

Güneş ışınlarına karşı hassasiyet geliştirmek, alerjik reaksiyon oluşumuna sebebiyet verebilmektedir. İlkbahar ve yaz aylarında, daha sık rastlanan güneş hassasiyeti; kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürmektedir. Güneş alerjisi yaşayan kişilerin, sosyal yaşamı kısıtlanmakta ve cilt problemleri yaşadıkları görülmektedir.

Güneş ışığına maruz kalan cilt bölgeleri, kaşıntılı ve kırmızı renkli döküntüler oluşturmaktadır. Bu durumun nedeni, bağışıklık sisteminin güneş ışınlarına tepki göstermesidir. Aşırı güneş ışını teması ve koruyucu ürün eksikliği, cilt dokularının alerjik reaksiyon geliştirmesine neden olmaktadır.

Genetik faktörler ile de gelişebilen güneş alerjisi, güneşe maruz kalma sonucu ürtiker oluşumu olarak tanımlanmaktadır. Güneş alerjisi nedeniyle ortaya çıkan belirtiler, kendiliğinden geçebileceği gibi tıbbi müdahale yöntemlerine de ihtiyaç duyabilmektedir. Güneş alerjisi belirtileri, kişilerin huzursuz ve sıkıntılı hissetmesine neden olmaktadır.

Güneş Alerjisi

Güneş Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Güneş alerjisi semptomları, cilt yüzeyindeki anormal değişim ile süregelmektedir. Güneş ürtikeri olarak da adlandırılan bu sendrom, kişilerin yaz mevsiminden kaçınmasına neden olmaktadır. Cilt yüzeyinde acıyan ve kanayan lekeler ile süregelen bu alerji, tıbbi yöntemler yardımıyla giderilebilmektedir.

Güneş alerjisi belirtileri, kişilerin günlük hayatlarında sıkıntı yaşamasına neden olmaktadır. Yaygın görülen güneş alerjisi belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır;

  1. Kırmızı leke oluşumu.
  2. Güneş lekesi oluşumu.
  3. Kaşıntı ve ağrı hissi.
  4. Cilt yüzeyinde kanama.
  5. Kabuklanma ve soyulma.
  6. Kabarcık oluşumu.
  7. Kurdeşen.
  8. Baş ağrısı.
  9. Hipertansiyon.
  10. Solunum güçlüğü.

Güneş Alerjisi Neden Oluşur?

Güneş alerjisinin hangi nedenlerle oluştuğu, kesin olarak bilinmemektedir. Genetik faktörler ve yanlış ilaç kullanımı, güneş alerjisinin en yaygın nedenleri olarak gösterilmektedir. Bazı ilaçlar, cilt yapısının incelmesine neden olmaktadır.

İncelen cilt dokuları, güneş gibi dış faktörlere karşı alerji geliştirebilmektedir. Böyle durumlarda, bariyer onarıcı/güçlendirici bakım kremi kullanmak; cilt dokularının korunmasına yardımcı olmaktadır. Güneş alerjisinin nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Antibiyotikler
  2. Alerji İlaçları
  3. Kemoterapi
  4. Kalp ve Damar Hastalığı İlaçları
  5. İdrar Söktürücü İlaçlar
  6. Diyabetik İlaçlar
  7. Hassas Cilt Yapısı
  8. Atopik Dermatit

Güneş Alerjisine Sahip Olan Kişiler Neleri Yapmamalı?

Güneş alerjisine sahip olan kişilerin, uzman sağlık personellerinden yardım alması gerekmektedir. Dermatoloji uzmanları, güneş alerjisinin tüm belirtilerini tetkik etmekte ve kişiye uygun bir tedavi planı hazırlamaktadır. Güneşe çıkıldığında, vücut üzerinde anormallikler hissedildiği anda; mümkün olan en kısa sürede güvenilir bir doktora gidilmesi gerekmektedir.

Güneş alerjisi olan kişilerin, günün öğle ve ikindi saatlerinde dışarıda olmaması gerekmektedir. Güneş ışınlarının en dik açıyla geldiği bu saatler, alerjik reaksiyonun ciddiyet düzeyini arttırmaktadır. Solunum güçlüğü veya kalp krizine kadar gidebilecek olan bu reaksiyon, kişilerin genel sağlığını hayati ölçüde riske atmaktadır. Dermatoloji uzmanlarının önerdiği saatler dışında, dışarı çıkmamak gerekmektedir.

Güneş alerjisine sahip olan kişilerin, güneş kremi kullanmamak gibi bir tercihi olmamalıdır. Yüksek koruma düzeyine sahip olan güneş kremleri, güneş alerjisi olan kişilerce kullanılmalıdır. Bu kremler, dört mevsim boyunca düzenli bir şekilde cilt yüzeyine uygulanmalıdır. Güneş kremi, sadece yaz aylarında değil tüm mevsimlerde uygulanmaktadır.

Güneş alerjisi belirtileri gösteren kişilerin, şapka ve gözlük kullanımına özen göstermesi gerekmektedir. Şapka ve gözlük, yüz bölgesinin güneşe maruz kalma düzeyini azaltmaktadır. Bu sayede, güneş alerjisi yaşayan kişilerin; daha az rahatsızlık hissetmesi mümkün hale gelmektedir. Uzman dermatoloji doktorları, güneş alerjisi durumunda neler yapılması gerektiğini detaylı bir şekilde izah etmektedir.

Güneş Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?

Kan tahlili ve alerji testleri ile tespit edilen güneş alerjisi, ilaç ve fototerapi gibi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Hafif seyreden ve kişiyi çok fazla rahatsız etmeyen güneş alerjisi, önlem uygulamaları ile tedavi edilmektedir. Bununla birlikte, ağır seyreden ve kişinin hayati fonksiyonlarını riske atan güneş alerjisi; tıbbi ilaç ve uygulamalarla tedavi edilmektedir.

Güneş alerjisi belirtileri, kişilerin günlük yaşam koşullarının olumsuz yönde etkilenmesine neden olmaktadır. Solunumu güçlüğü ya da kalpte ritim bozukluğu gibi durumlara sebep olan bu alerji; tehlikeli boyutlara girebildiği için hızlı bir şekilde tedavi edilmelidir. Uzman dermatoloji doktorları, güneş alerjisi yaşayan kişilerin tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır.

Güneş alerjisi yaşayan kişilerin, günün öğle ve ikindi saatlerinde dışarıda bulunmaması önem arz etmektedir. Güneş ışınlarının dik bir açıyla düştüğü bu saatlerde, alerji belirtilerinin yoğunlaştığı görülmektedir. Bu sendromu yaşayan kişilerin, güneş kremi kullanımına ve güneş temasının azaltılmasına dikkat etmesi gerekmektedir.


 
Etiketler: gunes-alerjisi
Aralık 28, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR