Cilt Lekelerinin Türleri Nelerdir?

cilt lekeleri, yüz lekeleri

Cilt Lekelerinin Türleri Nelerdir?

Cilt lekeleri türleri şunlardır;

  • Güneş ışınlarından kaynaklı olan güneş lekeleri,
  • Akne sonrası kalan bölgesel lekeler,
  • Doğuştan gelen lekeler,
  • Döküntü rahatsızlığı olan bireylerde döküntü sonrası kalan lekeler,
  • Melazma ismi verilen ve birçok sebepten kaynaklanabilen koyu renkli lekeler,
  • Birçok sebepten kaynaklı ortaya çıkabilen cilt tonu eşitsizlikleri.

Bu lekeler içerisinde bireyleri en çok rahatsız edenler, güneş ışınlarından kaynaklı olanlar ve akne sonrası bölgesel lekelerdir. Güneş lekeleri genellikle çil görünümündedir. Yüzde ya da vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir. Belirtmek gerekir ki güneş lekeleri kolay geçirilebilen lekeler de değildir.

Cilt tonundaki eşitsizlikler de bireyleri çok rahatsız etmektedir. Öyle ki bireyler cilt tonundaki eşitsizlikler yüzünden dışarı çıkarken sürekli makyaj yapma ihtiyacı hissederler. Cilt renk eşitsizliği doğuştan meydana gelebileceği gibi sonradan maruz kalınan leke yapıcı durumlardan da meydana gelebilir.

Cilt Lekelerinin Sebepleri Nelerdir?

Cilt lekelerinin oluşmasında birçok durumun etkisi vardır. Bunlardan bir tanesi bireylerin sağlıksız beslenmesidir. Sağlıksız beslenip vücuduna çok fazla yağ alan bireylerde özellikle akne lekesine sıklıkla rastlanır. Akne lekeleri tedavisi de zordur ve biraz uzun bir zaman alabilir.

Ruhsal değişiklikler de yine cilt lekelerini etkileyen unsurlardandır. Aşırı derecede stres ciltte bazı leke oluşumlarını desteklemektedir. Ruhsal değişiklikler ile meydana gelen cilt lekelerinden bir tanesi uçuk lekesidir. Cildin herhangi bir yerinden çıkan uçuk sonrası onun lekesi kalabilmekte hatta geçmesi de uzun zaman alabilmektedir.

Güneş Lekeleri Nasıl Oluşur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Güneş lekeleri, zararlı olan güneş ışınlarına maruz kalındığında ortaya çıkar. Özellikle genetik olarak yatkınlığı bulunan bireyler güneş ışınlarından çok fazla etkilenmektedir.

Güneş ışınlarından meydana gelen lekelerde tedavi çok da kolay değildir. Oldukça zor olan güneş lekeleri tedavisi, kimyasal kullanımı gerektirebilir. Bununla birlikte bazı küçük güneş lekeleri lazer teknolojisi ile tedavi edilebilir. Güneş lekelerinin tedavisi için diğer bir yöntem de mezoterapi yöntemidir. Bu yöntem iğneden korkan bireyler için uygun değildir çünkü işlem sırasında küçük iğneler ile deri altına leke giderici bazı ilaçlar verilmektedir.

Cilt Lekeleri İçin Doğal Çözümler

Akne Lekeleri Nasıl Oluşur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Akne lekeleri, yüzde iltihaplı meydana gelen akne sonrasında bölgesel olarak oluşan lekelerdir. Bu lekelerin çok yoğun olması durumunda genellikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaç tedavisi süreci akne lekeleri için biraz uzundur.

Akne lekelerinin daha küçük ve silik olması durumunda bu lekeler ilaç tedavisine gerek kalmadan yine mezoterapi ile düzeltilebilir. Bu tedavilerin yanı sıra uzun vadeli bir şekilde akne lekesine karşı kremler kullanılarak lekeler yok edilebilir.

Yaşlılık Lekeleri Nasıl Oluşur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Literatürde Lentigo ismi ile anılan ve halk arasında yaşlılık izleri denilen yaşlılık lekeleri, genellikle leke açıcı kremler ile tedavi edilebilmektedir. Buna ek olarak yaşlılık izlerinde uzmanlar tarafından buz tedavisi de yapılabilmektedir. Bu tedavi de sonuç veren bir tedavidir.

Evde yapılacak olan bazı maskeler de yaşlılık lekelerinin giderilmesine yardımcı olabilir. Örneğin Aloe vera jeli ve Hindistan cevizi yağı içerisine eczaneden alınan e vitamini eklenebilir ve bu şekilde yaşlılık karşıtı bir maske elde edilebilir. Bu maske ciltte 20 dakika kadar bekletilir ve kuruduğundan emin olunduğunda ise ılık su ile durulanabilir. Sonrasında ciltteki pamuğumsu his bireylerde bir rahatlama oluşturur.

Yaşlılık lekelerinin geneli güneşten kaynaklanan lekelerdir. Hayatı boyunca güneş kremi kullanan bireylerde bu lekelerin daha az görüldüğü ispatlanmış bir gerçektir. Güneş kremi güneş lekelerinden koruduğu gibi yaşlılık çizgileri üzerinde de etkilidir. Bireyler evde otururken hatta kışın bile güneş kremi kullanmalı ve bu kremi her 2 saatte bir tazelemelidir. Bu şekildeki etkin kullanım sonucu cildin yaşlanması geciktirilebilir.

Ayrıca güneş kremi c vitamini sonrasında da kullanılmalıdır. Çünkü c vitamini kullandıktan sonra güneşe maruz kalınır ise yine kalıcı lekeler meydana gelebilir.

Hamilelik Lekeleri Nasıl Oluşur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelik lekeleri, genellikle hormon değişikliklerinden meydana gelen lekelerdir. Bu lekeler hamileliğin sonlanması ile kendi kendine geçebilmekle birlikte kalıcı da olabilir. Kalıcı olması durumunda bu lekelere peeling, lazer gibi uygulamalar yapılabilir ve lekeler yok edilebilir. Ancak bu işlemler kesinlikle hamilelik sırasında yapılmamalı hamilelikten sonra yapılmalıdır. Hamilelik sırasında da lekeler için uzmanların önerdiği kremler kullanılabilir.

Cilt Lekelerini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Cilt lekelerinin önlenmesi için bireylerin sürekli olarak cilt bakımı ipuçları ve cilt güzellik önerileri takip etmesi gerekir. Cilt lekelerinin en can sıkıcısı olan güneş lekeleri için ilk olarak her zaman önerilen yöntem güneş kremidir. Güneş kremi kullanımı ciltte leke oluşumunu önler. Kullanılacak olan güneş kreminin de yüksek spf değerli olmasına dikkat edilmesi gerekir.

Diğer bir leke ise akne lekeleridir. Akne lekelerinin önlenmesi için ilk önerilen de aktif aknelere dokunulmamasıdır. Aktif aknelere dokunulmaz ve akneler kendiliğinden söner ise ciltte herhangi bir leke yapmayacaktır. Ancak leke olması durumunda da akne lekesi için kullanılması önerilen kremlerden yardım alınabilir. Bu kremler akne lekelerinin giderilmesi için yardımcı olur.

Etkili ve Güvenli Lekelerden Korunma Yöntemleri

Güvenli ve Etkili Cilt Lekeleri Giderme Yöntemleri

Cilt lekeleri birçok bireyin kâbusu haline gelmiştir. Özellikle yüz bölgesinde oluşan cilt lekeleri insanların özgüveninde eksiklik yaratabilmektedir. Bu sebepler ile bu lekelerin giderilmesi için uzmanlar birçok yöntem ileri sürmüştür. Bunlardan bir tanesi mezoterapidir. İğneli bir işlem olup etkili bir yöntemdir. Leke önleyici ilaçlar minik iğneler ile cilt altına işlenir.

Lekeler için diğer bir yöntem ise kimyasallar ile yapılan peelinglerdir. Bu peeling cilde zarar vermemekle birlikte lekelerde de etkilidir.

Etiketler: cilt lekeleri
Ocak 27, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR