Akne Nedir, Neden Oluşur? Akne Nasıl Tedavi Edilir?

Sivilceli cilt için nemlendirici, akneye eğilimli cilt, Akne tedavisi,

Akne ve siyah nokta problemleri, kişilerin hayatlarının her döneminde yaşayabilecekleri cilt problemleri olarak sıralanmaktadır. Akne oluşumunu tetikleyen, içsel ve dışsal pek çok farklı faktör bulunmaktadır. Kronik olarak akne problemi yaşayan kişilerin, uzman bir dermatologdan yardım alması gerekmektedir.

Akne probleminin en temel nedeni yağlı cilt yapısına sahip olmak olarak gösterilmektedir. Maruderm yağlı ve karma ciltler için yüz yıkama jeli, cilt yüzeyindeki fazla yağın en mükemmel şekilde temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Cilt yüzeyinin doğal yağ dengesinin korunması, akne ve siyah nokta problemlerinin önüne geçmektedir.

Maruderm, kurulduğu günden bu yana bitkisel ürünlerin şifasına inanmakta ve tüm bakım ürünlerini doğal yollarla üretmektedir. Maruderm bünyesinde bulunan onlarca farklı cilt bakım ürünü, hem erkek hem de kadın bireylerin cilt sağlığı problemlerine yardımcı olmaktadır. Birbirinden kaliteli ve doğal ürünlerden elde edilen kremler, Maruderm imzasıyla müşterilerine ulaşmaktadır.

Akne Oluşumunu Azaltmak İçin Yapılması Gerekenler

Akne Nedir?

Akne, cilt yüzeyindeki gözeneklerin iltihaplanma sonucu dolması anlamına gelmektedir. Gözenekler, bazı sebeplerden dolayı genişleyebilmekte ve bol miktarda yağ biriktirebilmektedir. Gözenek içerisinde biriken yağ ve kir, sivilce oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Bu durumu sıklıkla yaşayan kişilerin gözenek sıkılaştırıcı krem çeşitlerinden yardım alması gerekmektedir.

Akneler pek çok farklı nedenden kaynak alarak oluşabilmektedir. Özellikle fazla yağlı besin tüketmek ve yeteri kadar su içmemek, akne oluşumunun daha sık yaşanmasına neden olmaktadır. Doğal besinlerin daha sık tüketilmesi, yağlı besinlerden uzak durulması ve yeterli miktarda su içilmesi; akne oluşumunun azalmasına ve yeni aknelerin çıkmamasına yardımcı olmaktadır.

Akne Neden Oluşur?

Bazı kronik hastalıklar, cilt yüzeyinin aşırı yağlanmasına ve bu nedenle akne oluşturmasına neden olabilmektedir. Özellikle hormonsal hastalıklar, akne oluşumunu ciddi düzeyde tetiklemektedir. Akne oluşumunun azaltılması ve tekrarlamasının engellenmesi, altta yatan kronik hastalığın tedavi edilmesi ile mümkün hale gelmektedir. Akne oluşumuna sebebiyet veren nedenler şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Karaciğer rahatsızlıkları.
  2. Diyabet.
  3. Polikistik over.
  4. Tiroit bezi hastalıkları.
  5. Depresyon ve anksiyete.
  6. Panik bozukluk.
  7. Hormon bozukluğu.

Tüm bu kronik rahatsızlıkların ikincil veya üçüncül belirtisi olarak akne oluşumu görülebilmektedir. Akneye sebebiyet veren ana etken tedavi edilmediği sürece, akne oluşumu devam etmektedir. Özellikle diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklar, kişiler için oldukça tehlikelidir. Bu hastalıkların biran önce tedavi edilmesi, kişi yaşamının korunması açısından önem arz etmektedir.

Sivilceli Cilt Yapısı Neden Oluşur?

Sivilceli cilt yapısı, iç ve dış birçok etken nedeniyle oluşabilmektedir. Sivilce oluşumuna yol açan asıl neden esas alınarak, sivilcenin tedavisi için en uygun çözüm yolu belirlenebilmektedir. Ciltte sivilce oluşumunun nedenleri şöyle sıralanmaktadır:

  1. Genetik faktörler: Ailesinde sivilceli cilt problemi yaşayan bireyler olan kişinin sivilceli cilde yatkınlığı olması beklenebilmektedir.
  2. Ergenlik sürecinde yaşanan hormonal değişiklikler: Ergenlikte yaşanan hormon artışı yağ bezlerinin normalden daha fazla sebum üretmesine neden olmaktadır. Bu da gözeneklerin tıkanmasıa yol açmaktadır.
  3. Cilt yüzeyinde biriken ölü deri hücreleri: Cilt yüzeyinden temizlenmeyen ölü deriler, kıl foliküllerinin tıkanmasına neden olabilmektedir.
  4. Stres: Stres, bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Ciltte oluşabilecek sivilce ve iltihaplanmalara karşı korunmayı azaltabilmektedir.
  5. Kullanılan bazı ilaçlar: Bazı ilaçların içeriğindeki etken maddeler; ciltte yağlanmaya ve sivilce oluşumuna ortam hazırlamaktadır.
  6. Sağlıksız beslenme alışkanlığı: Beslenme alışkanlıkları cilt sağlığı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Yağlı ve şekerli yiyecekler cilt sağlığına olumsuz etki etmektedir.
  7. Fazla sebum üretimi ve deri altında sebum birikmesi: Sebum, yağ bezlerinde salgılanan bir vücut sıvısıdır. Ciltteki gözeneklerin tıkanması sonucunda deri altında biriken sebum, sivilceli cilt oluşumuna yol açmaktadır. Bununla birlikte vücutta fazla sebum üretimi de gözeneklerin tıkanmasına ve cildin yağlanmasına neden olmaktadır.

Sivilceli cilt tedavisi

Akne Oluşumuna Sebebiyet Veren Dış Etkenler Nelerdir?

Akne oluşumunun dışsal nedenleri, kişilerin yaşam standartlarıyla karakterize olarak gelişmektedir. Günlük yaşamda maruz kalınan her türlü faktör, akne oluşumunu dolaylı olarak etkilemektedir. Özellikle yanlış beslenme alışkanlıklarına sahip olmak, akne oluşumunun en yaygın dışsal nedeni olarak gösterilmektedir. Akne oluşumunun dışsal nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Yağ ağırlıklı besin tüketmek.
  2. Hava kirliliğine fazla maruz kalmak.
  3. Yeteri kadar su içmemek.
  4. Cilt bariyerinin soğuk ve rüzgâr nedeniyle hasar alması.
  5. Var olan sivilcelerin tahriş edilmesi.
  6. Cilt bakım rutinlerine dikkat etmemek.
  7. Çok fazla stres faktörüne maruz kalmak.
  8. Yoğun iş hayatı.
  9. Sınav veya gelecek kaygıları.

Akne oluşumunu dışsal nedenleri, çoğunlukla süreç sonunda yok olmaktadır. Böyle dönemlerde oluşan durumun geçici olduğunu bilmek, kişilerin yaşam kalitesini arttırmaktadır. Zihinsel olarak rahatlayan kişiler, daha az akne çıkarmakta ve daha az rahatsız hissetmektedir. Bu dönemlerde çeşitli cilt bakım ürünlerinden yardım almak, hem fiziksel hem de zihinsel olarak rahatlama sağlamaktadır.

Sivilce Oluşumuna Yol Açan Besinler

Sivilce Yapan Besinler Nelerdir?

Sivilce oluşumunu tetikleyen veya doğrudan sivilce yapan pek çok besin bulunmaktadır. Her besin bütün bünyeler üzerinde aynı etkiyi göstermez fakat bazı besinler sivilce oluşumu ile karakterize hale gelmektedir. Örneğin çok fazla trans yağ içeren veya çok fazla tuz içeren besinler, sivilce oluşumunu büyük ölçüde desteklemektedir.

Cips, işlenmiş çikolata, Çin tuzu, tavuk bulyon, katkı maddesi içeren salça, jelibon ve benzeri gıdalar; cildin doğal yağ dengesini bozarak sivilce oluşumunun hızlanmasına neden olmaktadır. Katkı maddesi içeren işlenmiş ürünleri gün içinde sıklıkla tüketmek, bir kaç saat içinde sivilce oluşumuna sebebiyet verebilmektedir.

Hormonlu tavuk, endüstriyel yumurta, işlenmiş süt ve süt ürünleri de sivilce oluşumunu büyük ölçüde tetiklemektedir. İnsan vücuduna faydasından çok zararı olan bu besinlerin; optimize düzeyde tüketilmesi, hem cilt sağlığı hem de genel vücut sağlığının korunması için önem arz etmektedir.

Sivilce yapan besinler, çeşitli kronik hastalıkların da temelini oluşturmaktadır. Örneğin çok fazla şekerli ve endüstriyel olarak üretilen besinler, sivilce oluşumunu tetiklediği gibi diyabet ve kardiyovasküler hastalıklara da zemin hazırlamaktadır. Obezite problemleri ile birlikte ilerleyen bu hastalıklar, uygun beslenme alışkanlıkları ile tedavi edilmektedir.  

Akne problemine karşı öneriler

Akne Problemi Ne Kadar Sürer?

Akne problemleri, uzun yıllar devam edebileceği gibi bir kaç gün içinde dâhi yok olabilmektedir. Buradaki değişkenliği belirleyen faktör, akne oluşumuna neden olan kaynağın niteliği olarak gösterilmektedir. Altta yatan neden çözülmediği sürece dıştan müdahale yoluyla tedavi zor olmaktadır. Özellikle kronik hastalıkları kaynak alan akneler, çok daha inatçı bir yapı göstermektedir.

Akne Tedavisi Nedir?

Akne tedavisi, dermatoloji uzmanları tarafından yürütülen profesyonel bir süreç olarak tanımlanmaktadır. İlgili hastanın akne oluşturmasına neden olan alt faktörler, tıbbi testler yardımıyla analiz edilir. Altta yatan neden bulduğunda, o problemi çözecek tedavi adımları belirlenir. Akne tedavisi genellikle klinik ilaç ve kremler yardımıyla yürütülmektedir.

Bazı vitaminlerin eksikliği ya da fazlalığı, akne oluşumunun kaynağı niteliğindedir. Özellikle cilt yüzeyinin yağlanmasına neden olan vitaminler, cildin akne eğilimli olmasına neden olmaktadır. Böyle durumlarda eksik veya fazla olan vücut bileşeni, optimize düzeye indirilerek; akne oluşumu tedavi edilmekte ve yeni akneler engellenmektedir.

Akne ve Sivilce İçin Bakım Rutini

Akne ve Sivilceye Eğilimli Ciltler İçin 5 Etkili Bakım Önerisi

Akne ve sivilceye eğilimli ciltler için bakım önerileri, düzenli olarak uygulandığı takdirde; cilt yüzeyinin daha sağlıklı ve pürüzsüz olmasına destek sağlamaktadır. Bu bakım önerilerinin tam olarak etki göstermesi için yaşam standartlarının sağlıklı boyuta çekilmesi gerekmektedir. Sıvı alımına ve yağ tüketimine dikkat etmem, bakım rutinlerinin işe yarar hale gelmesine destek sağlamaktadır.

Akne ve sivilce eğilimli ciltler için beş etkili bakım önerisi şu şekildedir:

  1. Cilt Yüzeyini Temiz Tutmak

Akne ve sivilce oluşumu, cilt yüzeyinin sebum dengesinin bozulması ve fazladan yağ üretmesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Cilt yüzeyinde bulunan fazla yağın düzenli olarak temizlenmesi, sivilce oluşumunun azalmasına katkı sağlamaktadır.

Maruderm Karma ve Yağlı Ciltlere Özel Salisilik Asit Yüz Yıkama Jeli, cilt yüzeyinin fazla yağ ve makyaj kalıntılarından arınmasına olanak tanımaktadır. Bu ürün, cilt bariyerine zarar vermeden temizleme işlemi yapması nedeniyle, cildin hasar almadan temizlenmesine yardımcı olmaktadır.

  1. Tonik Uygulaması Yapmak

Tonik uygulaması, cilt gözeneklerinin en diplerden başlayarak temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Cilt gözeneklerinin dolan fazla yağ ve makyaj kalıntıları, gözeneklerin iltihap üretmesine neden olarak; sivilce oluşumuna sebebiyet verebilmektedir. Tonik uygulaması sayesinde, gözenek yapıları en diplere kadar temizlenmekte ve bu sayede sivilce oluşumu engellenebilmektedir.

Maruderm Gözenek Sıkılaştırıcı Siyah Nokta ve Akne Karşıtı Tonik, etkili temizleme özelliği sayesinde gözenek tıkanması problemini büyük ölçüde yok etmektedir. Doğal bileşenlerden oluşan yapısı ve ideal yoğunluğu sayesinde kullanım kolaylığı sağlamakta ve akneye eğilimli kişilerin en değerli yardımcıları arasına girmektedir.

Sivilcelerden Kurtulmak İçin Cilt Bakım Önerileri

  1. Peeling Uygulaması Yapmak

Peeling uygulaması, cilt yüzeyinde biriken ölü derilerin en iyi şekilde temizlenmesine olanak tanımaktadır. Peeling uygulaması sonrasında canlanan ve tazelenen cilt, sivilce oluşumuna karşı daha dayanıklı hale gelmektedir. Sivilceye eğilimli ciltlerin bakımı, peeling uygulaması yapmaya yönelik olarak düzenlenmektedir.

Maruderm AHA ve BHA Peeling Maske Cilt Bakım Serumu, cilt yüzeyinin ölü deri ve kir kalıntılarından en iyi şekilde temizlenmesine yardımcı olmaktadır. İçeriğindeki doğal bileşenler ve AHA – BHA asitleri sayesinde, cilt yüzeyinin hasar almadan temizlenmesine olanak tanımaktadır.

  1. Makyaj Kullanımını Azaltmak

Kapatıcı ve fondöten gibi makyaj ürünleri, gün boyu cilt yüzeyinde kalması nedeniyle sivilce oluşumuna sebebiyet verebilmektedir. Bu ürünler, cilt gözeneklerinin dolarak; gözenek yapılarının zamanla iltihaplanmasına ve sivilceye dönüşmesine neden olmaktadır.

Makyaj ürünleri, gözeneklerin daha kolay tıkanmasına ve akne oluşumuna daha fazla eğilim göstermesine neden olmaktadır. Özellikle akneye eğilimli cilt yapısına sahip olan kişilerin, makyaj kullanımını optimum düzeyde tutması gerekmektedir.

Makyaj kalıntılarının sürekli olarak cilt yüzeyinde kalması, makyaj ürünün oksitlenmesine ve sivilce oluşumuna sebebiyet vermesine neden olmaktadır. Bu nedenle makyaj ürününü, gün sonunda ve gece yatmadan önce cilt yüzeyinden uzaklaştırmak gerekmektedir.

Güneş Kremi Kullanımının Önemi

  1. Güneş Kremi Kullanmaya Özen Göstermek

Güneşin zararlı ışınları, cilt yüzeyinin doğal nem ve yağ dengesini bozarak; sivilce ve akne oluşumuna karşı daha yatkın hale gelmesine neden olmaktadır. Güneşin zararlı ışınları nedeniyle oluşan sivilceler, hızlı bir şekilde tahrip olmakta ve koyu renkli lekeler oluşturmaktadır.

Güneş kremi kullanmak, dört mevsim boyunca devam ettirilmesi gereken bakım rutinleri arasında yer almaktadır. Güneş kreminin düzenli olarak kullanılması, cilt yüzeyinin güneşin zararlı ışınlarına karşı en iyi şekilde korunmasına yardımcı olmaktadır.

Akneye eğilimli cilt yapısına sahip olan kişilerin, güneş kremi kullanımına ekstra özen göstermesi gerekmektedir. Yağlı ciltler için özel olarak üretilen ve cildin fazla yağ üretmesini engelleyen güneş kremleri, akneye eğilimli kişilerin en önemli yardımcıları arasında yer almaktadır.

Sivilceli Cilt Yapısı Nemlendirici Kullanmalı Mıdır?

Sivilceli cilt için nemlendirici ve gözenek temizleyici kremler kullanılmalıdır. Akne tedavisi için kullanılan bazı ürünler, ciltte kurumaya ve tahrişe neden olduğu için cilt daha fazla nemlendiriciye ihtiyaç duymaktadır.

Bakım için tercih edilen cilt nemlendirici krem, sivilceli ciltler için büyük bir önem arz etmektedir. Sivilceli cilt yüzeyinde; salisilik asit içeren, yağsız ve hipoalerjenik nemlendirici kremlerin kullanımı; cildin rahatlamasına, cilt yüzeyindeki ölü derinin nazikçe temizlenmesine, ağrıların ve tahrişin azalmasına yardımcı olmaktadır.

Sivilceli Ciltler İçin Doğru Nemlendirici Krem

Sivilceli Ciltler İçin Nemlendirici Önerileri

Sivilceli ciltler için doğru cilt nemlendirici krem seçiminde, nemlendiricilerin içeriğini dikkate almak gerekmektedir. Nemlendirici kremlerin içerdiği bileşenler, farklı cilt tipleri üzerinde farklı etkilere sahip olabilmektedir. Sivilceli ciltlere uygun olabilecek nemlendirici önerileri şunlardır:

  1. Salisilik asit içeren nemlendiriciler: Salisilik asit ciltteki ölü deri hücrelerini ayırmaya ve yağları eritmeye yardımcı olan bir maddedir. Hücre yenilemesine katkı sağlayan salisilik asit, sivilceli ciltlerde kullanıma uygundur.
  2. Maruderm Gözenek Sıkılaştırıcı BHA ve Peptid Cilt Bakım Serumu, içeriğindeki salisilik asit sayesinde cildi temizlemekte, gözenek görünümünü azaltmakta ve pürüzsüz bir görünüm sunmaktadır.
  3. Hafif nemlendiriciler: İçeriği çok yoğun ve yapısal olarak ağır olan nemlendirici kremler gözeneklerin tıkanmasına neden olabilmektedir. Hafif yapıda ve su bazlı nemlendiricilerin tercih edilmesi, sivilceli cilt bakımı sürecine olumlu etki etmektedir.
  4. Maruderm Centella Asiatica Yatıştırıcı Ceramide Nemlendirici Tonik, hassas ciltler başta olmak üzere tüm cilt tiplerine uyum sağlayan, temizleyici ve dengeleyici toniktir. Cildi yatıştırıcı ve sakinleştirici etkiye sahiptir, gözeneklerin nefes almasına yardımcı olur.
  5. SPF içerikli nemlendiriciler: Nemlendiricinin SPF içerikli olması, cildi güneşin olumsuz etkilerine karşı koruduğu anlamına gelmektedir. Güneş ışınları iltihaplı sivilceleri kötü etkileyebildiği ve ciltte tahrişe neden olabildiği için SPF içeren nemlendiriciler tercih edilebilmektedir.
  6. Yağsız nemlendiriciler: Yağ içeren nemlendiriciler, kıl foliküllerini tıkayarak cildin hava almasını engelleyebilir ve ciltte sivilce oluşumuna yol açabilir. Kullanılan nemlendiricinin içeriğindeki yağ oranını minimum oranda tutmak sivilceli ciltler için yararlı olacaktır.

Akne Oluşumunu Önleyen Doğal Yöntemler

Akneli cilt sorununun önüne geçmek için kişinin günlük hayatında bazı değişiklikler yapması gerekmektedir. Sağlıklı bir cilt için yapılan bu değişiklikler, alışkanlık haline getirilmelidir.

  1. Yüz günde birkaç kez yıkanmalıdır. Tıkanan kıl foliküllerinin arındırılması için, cildi temiz tutmak ve uyumadan önce ciltteki makyajı temizlemek gerekmektedir.
  2. Beslenme alışkanlıkları gözden geçirilmelidir. Yiyecek seçiminde sağlıklı tercihler yapmak, akneli cilt üzerinde büyük oranda iyileşmeye sebep olabilmektedir.
  3. Stres azaltılmalıdır. Stres bağışıklık sistemine doğrudan etki etmesi nedeniyle, ciltteki akne oluşumunu ve aknenin tedavi sürecini etkilemektedir.
  4. Doğal ürünler tercih edilmelidir. Özellikle gün içinde sıkça kullanılan sabun ve losyon gibi temizleyicilerin doğal içerikli olması, gözenekleri temizlemekte ve akne oluşumunu azaltabilmektedir. 

Sivilce Lekesi Neden Oluşur?

Sivilce lekesi oluşumunun en temel nedeni, var olan sivilcelerin agresif yöntemler kullanarak sıkılmaya çalışılmasıdır. Tırnaklarla sıkılmaya çalışılan sivilceler, daha fazla kronik hale gelmekte ve kalıcı leke oluşumuna sebebiyet vermektedir. Oluşan sivilcenin çeşitli antibiyotik kremlerle yatıştırılması ve kendi kendine geçmesinin beklenmesi gerekmektedir.
Sigara kullanımı, sivilce lekelerinin oluşmasına etki etmektedir. Sigara nedeniyle yavaşlayan kan dolaşımı, oluşan sivilceyi telafi etmekte zorlanmaktadır. Sivilce lekelerinin çabucak geçmesi için, kan dolaşımını mümkün olduğu kadar arttırmak gerekmektedir. Sigarayı bırakmak, bol bol su içmek ve spor yapmak; kan dolaşımını hızlandıracak aktiviteler olarak sıralanmaktadır.

Sivilce Lekelerinden Kurtulmak
Sivilce Lekesi Oluşumu Nasıl Önlenir?

Sivilce lekesi oluşumunun önlenmesi için var olan sivilcelerin kesinlikle sıkılmaması gerekmektedir. Oluşan sivilcelerin güzel bir şekilde temizlenmesi ve cildin doğal yağ dengesinin korunması; sivilcenin zamanla sönmesine yardımcı olmaktadır. Sivilceleri el veya bir aparat yoluyla sıkmaya çalışmak, sivilce lekesi oluşumuna zemin hazırlamaktadır.
Maruderm siyah nokta ve sivilce karşıtı tonik, cilt yüzeyinin fazla yağdan arınmasına yardımcı olmaktadır. Düzenli olarak sivilce karşıtı tonik kullanmak, sivilce oluşumunu azalttığı için sivilce lekesi oluşumunun da önüne geçmektedir. İçeriğindeki yoğun temizleyici asitler sayesinde, cildin doğal yağ dengesinin korunmasına yardımcı olmaktadır.

Sivilce karşıtı bakım rutini
Oluşan sivilce lekelerini giderilmesi için bazı cilt bakım rutinlerine daha fazla özen göstermek gerekmektedir. Maruderm peeling maske cilt bakım serumu, cilt yüzeyindeki ölen ve tahrip olan derileri hızlı bir şekilde temizlemektedir. Bu sayede sivilce lekelerinin daha az rahatsız edici görünmesine ve yeni cilt lekesi oluşumunun önlenmesine yardımcı olmaktadır.


Sivilce Lekeleri Nasıl Geçer?
Sivilce lekelerinin geçmesi için ilk olarak yapılması gereken vücudun kan dolaşımını hızlandırmak olmalıdır. Kan dolaşımı hızlandıkça tahrip olan bölgelerin tedavisi daha kolay olmaktadır. Özellikle kansızlığa sebebiyet verecek vitamin eksikliklerinin tedavi edilmesi, sivilce lekelerinin geçmesine ve cildin daha sağlıklı görünmesine yardımcı olmaktadır.
Sigara kullanımının minimuma indirmek hatta tamamen yok etmek, sivilce lekelerinin daha kolay geçmesini sağlamaktadır. Sigara nedeniyle pıhtılaşan kan, sivilce lekelerinin üzerinde durmayacak kadar niteliksiz hale gelmektedir. Bu nedenle sigara içen kişilerin sivilce lekeleri daha çabuk oluşmakta ve daha geç geçmektedir.


Sivilce lekelerinin minimuma indirilmesi için bol miktarda E ve C vitamini içeren besinlerin tüketilmesi gerekmektedir. E ve C vitamini, cilt yenileyici özelik gösteren vitaminler olarak gösterilmektedir. Bu vitaminleri içeren besinlerin düzenli olarak tüketilmesi, cilt bariyerinin onarılmasına yardımcı olmaktadır.



 
Etiketler: akne-nedir-nasil-olusur
Aralık 18, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR