Yüzdeki Tüyler Neden Çıkar? Yüzdeki Tüylerden Kurtulmanın Yöntemleri

Yüzde tüylenme

Yüzde tüylenme, vücuttaki hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Hirsutizm olarak adlandırılan hormonal bozukluk; yüzde ve vücutta aşırı tüy çıkmasına sebep olmaktadır. Hirsutizm, kadınlardaki androjen hormonunun fazla salgılanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Hirsutizm sorunu yaşayan kadınlarda, vücuttaki ayva tüylerin yerinde sert ve koyu renkli tüyler çıkmaktadır.

Kadın hastalıklarından olan polikistik over sendromu, yüzde tüy çıkmasını tetiklemektedir. Bu hastalık; yumurtalıklarda iyi huylu ve küçük kistlerin yoğun olarak bulunmasıyla ortaya çıkmaktadır. Polikistik over sendromu; regl döngüsünü bozarak, kısırlığa zemin hazırlamakta ve vücut genelinde aşırı tüylenmeye sebep olmaktadır. Yüzde tüy çıkmasının sebebi, hastalıklar olduğunda çözüm için doktora başvurulması gerekmektedir.

Yüzde tüylenme oluşmasının, hastalık dışında sebepleri de bulunmaktadır. Bu sebepler arasında; kortizonlu ilaç kullanımı, vücuda kıl köklerini besleyen yağlar sürmek ve yanlış epilasyon yöntemleri uygulamak gösterilebilmektedir.

Yüzdeki tüylerden kurtulmak için uygulanacak yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Ağda yapmak: Ağda kılları kökünden almakta ve uzun süre cilde pürüzsüz bir görünüm kazandırmaktadır. Ağda uygulaması evde kolaylıkla gerçekleştirilebilmekte ve yüzdeki ölü derileri temizlemektedir.
  2. Ustura kullanmak: Usturayla alınan yüz kıllarının, tek bir hizada ve aynı anda uzadığı görülmektedir. Bu sebeple kılların kalınlaştığı düşünülmektedir. Ancak ustura kılları kalınlaştırmamaktadır.
  3. Tüy dökücü kullanmak: Tüy dökücü kullanmak, yüz bölgesindeki tüylerden kısa süreliğine kurtulmayı sağlamaktadır. Tüy dökücüyü kaş bölgesi gibi dar alanlarda kullanmak; dikkat gerektirmekte ve kaş şeklini bozabileceğinden tavsiye edilmemektedir.
  4. Lazer epilasyon: Lazer epilasyon yaptırmak, yüzdeki tüylerden kalıcı ve acısız biçimde kurtulmayı sağlamaktadır. Uygulama süreci, kıl yapısı ve rengine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
  5. İğneli epilasyon: İğneli epilasyon uygulamasında, tüy kökleri iğneyle elektrik akımı verilerek yakılmaktadır. Bu yöntem; ince yapıda ve rengi açık tüylerin uzun vadede giderilmesi için tercih edilmektedir.

Yüzdeki Tüyler Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yüz Bölgesinde Neden Tüy Çıkar?

Yüz bölgesinde oluşan tüylenme, kadınları estetik yönden rahatsız etmektedir. Yüzde tüy çıkmasının sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Androjen hormonunun fazla salgılanması
  • Polikistik over sendromu
  • Östrojen hormonunun dengesiz biçimde salgılanması
  • Böbrek üstü ve hipofiz bezi hastalıkları
  • Kıl köklerini uyaran ürün kullanımı
  • Yanlış epilasyon uygulamaları
  • Stres
  • Kortizonlu ilaç kullanımı

Yüzdeki tüylerin yoğun olarak çıkmalarını engellemek için; etkili bir cilt bakımı rutini oluşturmak gerekmektedir. Cildi düzenli olarak temizlemek ve yağdan arındırmak tüylerin yoğun olarak çıkmasını önlemektedir. Cilt bakımında yüze hassas davranmak ve cilt tipine uygun ürünler kullanmak gerekmektedir. Maruderm’in cilt bakım ürünleri arasında, her cilt tipine ve ihtiyaca uygun ürünler bulunmaktadır.

Yüz Bölgesindeki Kıllar Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yüz Bölgesindeki Tüyler Nasıl Geçer?

Yüz bölgesindeki tüyler; estetik bozukluğa yol açmakta ve kadınları rahatsız etmektedir. Kadınlar bu durumdan kurtulmak için; ağda, ustura ve lazer gibi pek çok epilasyon uygulamasına başvurmaktadırlar. Doğru cilt bakım ürünleri kullanmak, epilasyon uygulamalarından sonra cildi rahatlatmaktadır. Hassaslaşan cildin nemlendirilmesi ve yatıştırılması gerekmektedir.

Yüz bölgesindeki tüylenme sebepleri arasında, kıl köklerini uyaran ürünlerin kullanımı da bulunmaktadır. Etkili bir cilt bakımı rutini oluşturarak bu tür durumlar önlenebilmektedir. Yüzün nazik ve etkili biçimde temizlenmesi ve cildin ölü deri ve ürün kalıntılarından arındırılması; tüylerin yoğun biçimde çıkmasını engellemektedir.

Tüylenme probleminin kaynağında; hormon bozukluğu veya hastalıklar bulunuyorsa, çözüm için doktora başvurmak gerekmektedir. Yüzdeki tüylenmenin sebepleri dış etkenler olduğunda; evde yapılabilen, doğal ürün uygulamalarıyla tüylenme sorunu çözülebilmektedir. Bu uygulamalara şu şekilde örnek verilebilir:

  • Bal maskesi: Ağda formunda olan bu maskeyle, yüz tüyleri kökünden alınmaktadır. Maskeyi hazırlamak için iki çay kaşığı toz şeker, bir çay kaşığı bal ve bir çay kaşığı suyu kıvam alana kadar ocakta ısıtmak gerekmektedir. Kahverengi hale gelen karışımı, ılık haldeyken yüzdeki tüylerin üzerine uygulamak ve biraz bekletip çekmek; tüylerden kurtulmayı sağlamaktadır.
  • Zerdeçal kürü: Kürü oluşturmak için iki yemek kaşığı zerdeçala yavaşça süt ekleyerek macun haline getirmek gerekmektedir. Macun kıvamına getirilen karışım; yüz tüylerinin üzerine uygulandığında; kıl köklerinin zayıfladığı ve renklerinin açıldığı görülmektedir.
  • Nane çayı: Günde en az iki kez nane çayı tüketmek, istenmeyen tüylerin azalmasına yardımcı olmaktadır. Çayı hazırlamak için kurutulmuş nane üzerine kaynar su eklemek yeterlidir.

Yüz Bölgesinde Kıllanma

İğneli Epilasyon

İğneli epilasyon, iğne kullanarak kıl köklerine elektrik verilmesiyle gerçekleştirilmektedir. Elektrikle yanan kıl köklerinin, yapısı bozulmaktadır. İğneli epilasyon yaptıran kişilerin uzun süre pürüzsüz bir cilde sahip oldukları görülmektedir. İğneli epilasyon yöntemi; ince ve açık renkteki tüyleri rahatlıkla görebilmekte, bu sebeple yüz bölgesinde yaygın olarak tercih edilmektedir.

Lazer Epilasyon

Lazer epilasyon uygulaması; kıl köklerini uyutarak uzun süre çıkmalarını engellemekte ve kıl yapısını inceltmektedir. Uygulama sürecinin kişiden kişiye değiştiği gözlemlenmektedir. Kıl kökü, kalınlığı ve rengi; süreci etkilemektedir. Açık ten üzerindeki, siyah renkli kıllarda daha etkili sonuçlar alınmaktadır.

Diod Lazer Epilasyon

 

Diod lazer epilasyonda kullanılan cihaz, daha derine ulaşabilen dalga boyunda atışlar yapmaktadır. Diod lazerin; koyu ten üzerinde kullanılabilmesi, açık renkteki kılları daha rahat görmesi ve kıl köklerini daha hızlı uyutması sebebiyle yaygın olarak tercih edilmektedir. Diod lazer İnce tüyleri rahatlıkla görebilmekte ve kalıcı olarak tüylenme sorunundan kurtulmayı sağlamaktadır. Diod lazerde bulunan soğutucu başlık, acı hissini en aza indirmekte ve yüz bölgesinde uygulanmasına imkan tanımaktadır.


 
Etiketler: yuzde-tuylenme
Aralık 21, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR