Tırnak Kırılması Nasıl Önlenir?

tırnak kırılması

Çoğu kadın için olumsuz bir durum olarak nitelendirilen tırnak kırılması, pek çok farklı nedenden dolayı gerçekleşebilmektedir. Acı veren ve hiç beklenmedik bir şekilde gerçekleşen tırnak kırılması, bazı vitamin eksikliklerinin habercisi olabilmektedir.

Sağlıklı tırnaklar; lekesiz, parlak ve pürüzsüz bir görünüme sahip olmaktadır. Sağlıksız ve güçsüz tırnaklar; mat görünmekte ve darbeler karşısında kolaylıkla kırılabilmektedirler. Sağlıklı ve güçlü tırnaklara sahip olmak için, uygun ürünlerle düzenli bir şekilde tırnak bakımı yapılması gerekmektedir.

Çoğunlukla darbeye maruz kalma ve ezilme nedeniyle oluşan tırnak kırılmaları, kişilerin günlük rutinlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Uzmanlar, tırnakların sağlığını ve görünüşünü etkileyen bazı faktörlerin düzenlenebileceğini söylemektedir.

Tırnak Kırılması Nedir?

Hem el hem de ayak tırnaklarında görülen kırılmalar, çoğu kişi tarafından can sıkıcı bir durum olarak nitelendirilmektedir. El tırnaklarının kırılması, kişilerin büyük oranda acı çekmesine neden olmaktadır. Günlük rutinler ve yapılması gereken işler, tırnak kırılması nedeniyle aksayabilmektedir.

Tırnak kırılması, el bakımına ve el estetiğine önem veren kişilerin yaşamak istemeyeceği bir durumdur. Özenle bakılan eller ve tırnaklar, kırılma nedeniyle zarar görmektedir. Özellikle oje sürmeyi ve uzun tırnak kullanmayı seven kadınlar, tırnak kırılmasının önüne geçmek için çok fazla çaba göstermektedir.

Tırnak Kırılması Neden Olur?

Gençlerde görülen tırnak kırılması problemi, çoğunlukla kalsiyum eksikliği kaynaklı olmaktadır. Kalsiyum; kemik, diş ve tırnak sağlığına katkıda bulunan mineraller arasında yer almaktadır. Kalsiyum eksikliğinden mustarip olan kişiler; kemik ağrıları, diş problemleri ve tırnak kırılması gibi durumları daha sık yaşamaktadır.

Çeşitli kimyasal ürünlere el ile temas etmek, tırnak kırılmasının daha sık yaşanmasına neden olmaktadır. Çamaşır suyu, bulaşık deterjanları, yüzey temizleyiciler ve daha birçok kimyasal temizlik ürünü; çıplak el ile temasa uygun değildir. Bu ürünlere çıplak el ile temas etmek, tırnakların hızlı bir şekilde kırılmasına yol açmaktadır.

Aseton, tırnak sağlığının bozulmasına neden olan kimyasal ürünlerin başında yer almaktadır. Elleri sık sık asetona maruz bırakmak, tırnak kimyasının bozulmasına neden olmaktadır. Bu durumların önüne geçmek için aseton kullanımının en aza indirilmesi gerekmektedir.

Tırnak kırılması problemine neden olan diğer faktörlerden biri ise tırnak yapısına etki eden vitaminlerin azalması olarak gösterilmektedir. B kompleks vitaminlerinin, C ve E vitaminin faydaları, tırnak sağlığının tekrardan kazanılmasına olanak tanımaktadır. Tırnak kırılmasının diğer nedenleri şunlardır:

  1. Sedef hastalığı.
  2. Kansızlık.
  3. Tiroit problemleri.
  4. Mantar enfeksiyon.
  5. Biotin eksikliği.
  6. Protein eksikliği.
  7. Yaralanma ve travma.
  8. Stres.

Tırnak kırılması problemini beraberinde getirebilecek olan tüm bu nedenler, hızlı bir şekilde tedavi edilmediği takdirde diğer cilt problemlerine de zemin hazırlamaktadır. Tırnak kırılmasına neden olan kaynaklar; saç dökülmesi, saç kırılması ve diş yapısının bozulması gibi problemlere de neden olmaktadır.

Tırnak Kırılmasına Hangi Vitaminlerin Eksikliği Neden Olmaktadır?

Bazı vitaminler, tırnak sağlığı ve tırnak sertliği üzerinde son derece etkili olmaktadır. Vitaminler ve mineraller, tırnakların daha sert bir yapıya sahip olmasına ve nem oranının korunmasına olanak tanımaktadır. Vitamin eksikliğinin söz konusu olduğu durumlarda, tırnak kırılması gibi problemler ortaya çıkabilmektedir.

B kompleks vitaminleri içerisinde yer alan biotinin; vücuda yeterli düzeyde alınmaması, tırnak kırılması sorununun nedenlerinden biri olarak görülmektedir. B7 vitamini olarak da adlandırılan biotin; sardalya, baklagiller ve yumurta gibi besinlerde bulunmaktadır. Tırnak kırılmasını önlemek isteyen kişilerin, bu besinleri çokça tüketmesi gerekmektedir.

B7 vitamini dışındaki bazı vitamin ve minerallerin eksikliği de tırnak kırılması üzerinde etkili olmaktadır. Kalsiyum, folik asit, C vitamini ve omega – 3 bu vitamin ve minerallerin arasında yer almaktadır. Kalsiyum, folik asit ve C vitamini takviyesi kullanmak; tırnak kırılması sorununun önüne geçebilmektedir.

Tırnak Kırılması Nasıl Azaltılır?

Tırnak kırılmasının azaltılması ve uzatılan tırnakların daha geç kırılması için, gereken vitamin ve mineral desteğinin hızlı bir şekilde sağlanması gerekmektedir. Düzenli uyku, yeterli düzeyde su içmek ve stres faktörlerinin azaltılması da tırnak kırılması problemini büyük ölçüde azaltmaktadır.

Tırnaklarının daha az kırılmasını isteyen kişiler, cilt bakım rutinlerini titiz bir şekilde yerine getirmektedir. El bakımının ve tırnaklara nem sağlamanın aksatıldığı durumlarda, tırnak yapısı kırılmaya müsait bir hale gelmektedir. Bu nedenle ellerin ve tırnakların günlük olarak nemlendirilmesi gerekmektedir.

Cilt kuruluğu tırnak kırılmasına neden olan kaynaklardan büyük ölçüde etkilenmektedir. Kuru ve sağlıksız bir cilt yapısı, tırnak kırılması gibi problemleri de beraberinde getirmektedir. Cilt kuruluğunun en aza indirilmesi için cildin günlük olarak nemlendirilmesi ve yeterli ölçüde su içilmesi gerekmektedir.

Tırnak Kırılmasını Önlemek İçin Öneriler

Tırnak kırılmasının oluşmadan önlenmesini sağlayan pek çok bakım önerisi bulunmaktadır. Tırnak sertliğini destekleyecek ürünlerin düzenli bir şekilde kullanılması, bu önerilerin başında yer almaktadır. Tırnak kırılmasının önlenmesi için yapılması gerekenler şunlardır:

  1. Kimyasal maddelere dokunurken eldiven giymek.
  2. Törpüleme işlemini daha az ve nazikçe yapmak.
  3. Tırnakları günlük olarak nemlendirmek.
  4. Aseton kullanımını minimum düzeye indirmek.
  5. Tırnakları, ağır yük ve darbelere karşı korumak.
  6. Düzeyi ve sağlıklı beslenmek.
  7. Kalsiyum takviyesi kullanmak.
  8. Tırnak koruyucu ve sertleştirici özelliğe sahip olan ojeleri kullanmak.

Tırnakların daha sağlıklı olması ve daha az kırılması için vücuttaki vitamin değerlerinin sık sık kontrol edilmesi gerekmektedir. Vücuda alınan besinlerin yeterli gelip gelmemesi, kişilerin tırnak sağlığı üzerinde büyük oranda etkilidir. Gereken vitamin ve mineral desteğinin alınması, tırnak kırılması sorununun en aza indirilmesine olanak tanımaktadır.


 
Etiketler: tirnak-kirilmasi
Aralık 29, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR