SLS Nedir? Zararları Nelerdir?

sls nedir

Son yıllarda artan çevre bilinci nedeniyle, adından sıkça söz edilen SLS; birçok kişinin merak ettiği kavramlar arasında yer almaktadır. SLS, temizlik ve bakım ürünlerinin daha fazla köpürmesini sağlayan sülfat alaşımlı bir madde olarak tanımlanmaktadır. Sodyum Lauril Sülfat yani SLS, temizlik ürünlerinin içeriğinde oldukça fazla bulunmaktadır.

SLS, insan cildi ve solunum sistemi üzerinde büyük ölçüde hasar bırakmaktadır. Dış macunu ve sabun gibi en temel temizlik ürünlerinde dahi bulunan SLS; cilt yüzeyinin sistematik olarak tahriş olmasına neden olmaktadır. SLS içerikli ürünlerin, sık bir şekilde kullanılması; çeşitli cilt hastalıklarına veya cilt kuruluğu problemlerine davetiye çıkarmaktadır.

Sülfat grubu içinde bulunan SLS, zararlı yönleri nedeniyle ön yargıyla karşılanmaktadır. Cilt yüzeyinde oluşturduğu hasarlar, göz ardı edilemeyecek kadar ciddi boyuttadır. Bu nedenle kişilerin SLS İçermeyen temizlik malzemelerine ve cilt bakım ürünlerine yönelmesi önem arz etmektedir. Herhangi bir cilt bakım ürünü almadan önce, SLS içermez ibaresi olup olmadığı analiz edilmelidir.

SLS içerikli ürünler

SLS Nedir?

SLS yani Sodyum Lauril Sülfat; anyonik sürfaktan grubunda bulunan ve temizlik ürünlerinin köpürmesini sağlayan bir madde olarak tanımlanmaktadır. Birçok temizlik ürünü ve kozmetik malzemeler, SLS maddesinin bileşenlerinden oluşmaktadır. SLS, söz konusu temizlik ürünlerinin daha fazla köpürmesini sağlamakta ve kişiler üzerinde daha temiz bir hissiyat bırakmaktadır.

SLS adı verilen anyonik maddenin yanıltıcı etkisi, kişilerin SLS içeren maddelere daha fazla yönelmesine neden olmaktadır. Kullanılan ürünün daha fazla köpürmesini sağlayan SLS, oldukça ucuz ve kolay ulaşılabilir bir maddedir. Ucuzluğu ve kolay bulunabilirliği nedeniyle, hemen hemen her bakım ürününe eklenen SLS, insan sağlığını büyük ölçüde tehdit etmektedir.

SLS maddesinin kullanıldığı ürünler; sabun, diş macunu, yüz yıkama jeli, şampuan, deterjan ve kişisel bakım kremleri olarak sıralanmaktadır. Anyonik sürfaktanın zararlı etkisi nedeniyle, cilt yüzeyine hasar veren SLS; birçok üründe hammadde olarak kullanılmaktadır. Solunum sistemi üzerinde dahi ciddi hasarlar bırakan SLS, artan çevre bilinci sayesinde değer kaybetmektedir.

SLS Zararlı Mıdır?

Kişisel bakım ürünlerine artan rağbet ve dış görüşüne verilen önemin her geçen gün artması; güzellik sektörünün giderek gelişmesine neden olmaktadır. Günümüzde, kaliteli ve etik kurallar çerçevesinde iş yapan firmalar; SLS içerikli ürün formüle etmekten kaçınmaktadır. SLS nedeniyle ortaya çıkan cilt problemleri, birçok kişinin hayatını zorlaştırmakta ve ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır.

SLS maddesi temelde, temizlik ya da dezenfekte gibi bir nitelik taşımamaktadır. SLS’nin ürünlere dâhil edilmesindeki ana etken, köpürme özelliği olarak gösterilmektedir. Bu köpürme özelliği sayesinde, kullanıcı tarafında derinlemesine temizlik hissiyatı oluşturmaktadır. Bu aldatıcı hissiyat, kişi ve toplum sağlığının riske atılmasına neden olmaktadır.

Cilt yüzeyini büyük ölçüde tahriş eden SLS’nin zararları şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Sabun ve şampuanlarda bulunduğunda, saç dökülmesi ve saç kepeği gibi problemlerin oluşumunu hızlandırmaktadır.
  2. Temizlik işlemi esnasında solunduğunda, akciğer yolu tahrişine neden olmaktadır.
  3. Cildin doğal nem dengesini bozarak hyalüronik asit miktarını düşürmektedir.
  4. Sabun olarak kullanıldığına, ellerin kurumasına ve egzama geliştirmesine neden olmaktadır.
  5. Göz yakan bir etkiye sahiptir ve göz çevresi problemlerini tetiklemektedir.
  6. Cilt dokuları üzerinde kanserojen etki göstermektedir.

SLS İçeren Bakım Ürünü

SLS Cilt Yüzeyine Ne Gibi Zararlar Verir?

SLS içeren bakım ürünü çeşitleri, cilt dokularının hızlı bir şekilde tahrip olmasına neden olmaktadır. Bu yan etkilerden korunmak için organik cilt bakım ürünleri ve yüz serumları gibi malzemelerden yararlanmak gerekmektedir. Yoğun ve tahriş edici bir kimyasal olan SLS, birçok kozmetik üründe bulunmakta ve insan sağlığını riske atmaktadır.

SLS içeren ürünlerin cilt sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Atopi eğilimli cilt tipi.
  2. Egzama ve roza hastalığı.
  3. Cilt kuruluğu problemleri.
  4. Cilt lekesi problemleri.
  5. Güneşe ve sıcağa hassasiyet.
  6. Sivilce ve siyah nokta oluşumu.
  7. Kolajen ve hyalüronik asit azalması.
  8. Kırışıklık ve ince çizgiler.
  9. Cilt dokularının elastikiyet özelliğini kaybetmesi.

SLS içeren temizlik ürünü çeşitleri, solunum yolu hastalıklarının hızlanmasına neden olmaktadır. Sürekli olarak bu ürünlere maruz kalmak, ciddi akciğer hastalıklarına davetiye çıkarmaktadır. Bu ve benzeri olumsuz hastalıkların ortaya çıkmaması adına, organik içerikli temizlik ürünlerini daha sık kullanmak önem arz etmektedir.

SLS İçermeyen Ürünler

Hangi Ürünlerde SLS Bulunur?

Piyasada bulunan birçok ürün, SLS etken maddesinin türevlerini içermektedir. Bu ürünlerin sürekli olarak kullanılması, ciddi cilt ve vücut sağlığı problemlerinin gelişmesine neden olmaktadır. SLS içerikli maddelerin, insan sağlığı üzerindeki hasarını en aza indirmek adına; organik içerikli ürünlere yönelmek önem arz etmektedir.

Artan çevre bilinci ve doğa dostu üretim mamulleri, SLS içermeyen ürünlerin daha sık kullanılmasını mümkün kılmaktadır. SLS, insan sağlığı ve doğa üzerinde birçok olumsuz sonuç oluşturmaktadır ve mümkün olan en minimum düzeyde kullanılmalıdır. Piyasada bulunan ve SLS içerme potansiyeli olan ürünler şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Diş macunu
  2. Şampuan
  3. Sabun
  4. Vücut losyonu
  5. Temizlik malzemeleri
  6. Kişisel bakım ürünleri
  7. Cilt bakım serumları
  8. Bakım kremleri
  9. Yüz temizleme jeli çeşitleri

SLS İçermeyen Bakım Ürünü Nasıl Bulunur?

SLS içeren bakım ürünleri, cilt sağlığının riske görmesine neden olmaktadır. Herhangi bir bakım ürünü veya temizlik malzemesi satın alırken, SLS içermeyen ürünleri tercih etmek gerekmektedir. SLS içermeyen ürünler, cilt sağlığına ve çeşitli vücut sistemlerinin hasar almaması adına piyasaya sürülmektedir. Kişiler, SLS içermez ibaresi bulunan ürünlere daha sık yönelmelidir.


 
Etiketler: sls-nedir
Aralık 21, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR