Sebum Nedir? Ciltte Ne İşe Yarar?

sebum

Yağlı cilt yapısına sahip olan kişilerin sıklıkla karşılaştığı sebum kavramı, cilt dokularında üretilen yağ miktarını ifade etmektedir. Yağ dokuları tarafından üretilen sebum, cilt yüzeyinin dış etkenlere karşı daha dayanıklı olmasına yardımcı olmaktadır.

Ciltteki sebum miktarının yeterli düzeyde olması, cilt yüzeyinin daha sağlıklı görünmesi ve dış etkenlere karşı daha dayanıklı olması için önem arz etmektedir. Sebum dengesi bozulan ciltlerin; sivilce, siyah nokta, gözenek açılması ve cilt tonu eşitsizliği gibi problemleri daha sık yaşadığı görülmektedir.

Sebum Nedir?

Sebum, vücudun tüm hücrelerinde üretilen ve cilt bariyerinin daha güçlü olmasını sağlayan bir yağ çeşidi olarak tanımlanmaktadır. Sebum, vücudun bütün bölgelerinde görülmekte ve ter bezleri de dâhil olmak üzere çeşitli salgı sistemleriyle dışarı atılmaktadır.

Yağ, lipit ve ter gibi bileşenlerden oluşan sebum; epidermis tabakasının daha dayanıklı olmasına katkı sağlamakta ve bu bağlamda genel cilt sağlığı üzerinde etkin rol oynamaktadır. Cildin doğal nem dengesi üzerinde de etkili olan sebum, çeşitli nedenlerden dolayı dengesiz bir şekilde üretilebilmektedir.

Sebum Ciltte Ne İşe Yarar?

Sebum üretimi, dengeli ve yeterli düzeyde olduğu takdirde; cilt sağlığı üzerinde son derece faydalı olmaktadır. Sebum üretiminin yeterli düzeyde olduğu ciltler, dış etkenlere karşı daha dayanıklı bir yapı göstermektedir. Bu durumun nedeni, sebum maddesinin cilt dokularını mükemmel bir şekilde beslemesi olarak gösterilmektedir.

Cilt dokularının elastikiyet özelliği, yaş faktörü ve stres gibi nedenlerden dolayı azalabilmektedir. Sebum, cilt dokularının kolajen üretimini desteklemekte ve bu doğrultuda elastikiyet düzeyini korumayı hedeflemektedir. Bu bağlamda, cilt yüzeyinde yaş faktörüne bağlı olarak gelişen sarkma oluşumunun azalmasına yardımcı olmaktadır.

Sebum Üretimi Nasıl Azaltılır?

Ciltte sebum üretimi, çeşitli nedenlerle anormal düzeyde artış gösterebilmektedir. Artan sebum miktarı, cilt yüzeyinin aşırı düzeyde yağlanmasına ve fazla yağ kaynaklı cilt problemlerinin oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Cilt yüzeyinin aşırı yağlanması, kişilerin akne ve sivilce gibi cilt problemleri yaşamasına neden olmaktadır.

Maruderm Gözenek Sıkılaştırıcı Siyah Nokta ve Akne Karşıtı BHA Tonik, cilt yüzeyinin fazla sebumdan arınmasına yardımcı olmaktadır. İçeriğindeki güçlü antioksidanlar, cilt gözeneklerini derinlemesine temizlemekte ve fazla yağlılık nedeniyle oraya çıkan cilt problemlerini azaltabilmektedir.

Sebum Saç Tellerinde Oluşur Mu?

Sebum üretimi, tüm cilt dokusu ve tüm vücut organlarında belirli oranlarla oluşmaktadır. Çeşitli nedenlerle artan veya azalan sebum üretimi, çeşitli cilt ve saç problemlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Sebum artışı nedeniyle, saç kepeği ve saç yağlanması gibi olumsuz durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Saç diplerinde kuruluk oluşması, sebum üretiminin azalması nedeniyle meydana gelmektedir. Sebum dengesi bozulan saç derileri, zaman içerisine kurumakta ve pullar halinde dökülmektedir. Bu durum, kişilerin ciddi düzeyde saç dökülmesi problemi yaşamasına neden olabilmektedir.

Sebum Dengesi İçin Püf Noktalar

Vücuda alınan bazı besinler veya cilt yüzeyine uygulanan bazı bakım ürünleri, cilt dokularının doğal yağ dengesini bozabilmektedir. Bozulan sebum dengesinin telafi edilebilmesi için bazı püf noktaları dikkate almak gerekmektedir. Sebum üretiminin dengelenmesi için önerilen püf noktalar şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Yağlı Besin Tüketiminden Kaçınmak

Beslenme alışkanlıklarının çoğunlukla yağlı besinlerden oluşması, sebum üretiminin artmasına neden olmaktadır. Vücuda giren fazla miktarda yağ, gözenekler aracılığıyla dışarı atılmaktadır. Bu durum, cilt yüzeyinin yağlanmasına ve gözeneklerin tıkanmasına neden olmaktadır.

Yağlı besin tüketimini azaltmak ve doğal yağlarla yapılan yemeklere yönelmek, sebum dengesinin yeniden kazanılmasına yardımcı olmaktadır. Bitki temelli yağların daha sık kullanılması ve trans yağ içeren işlenmiş gıdalardan kaçınılması, yağ fazlalığı nedeniyle ortaya çıkan cilt problemlerini azaltabilmektedir.

  1. Tonik Uygulaması Yapmak

Tonik uygulaması, cilt yüzeyinin fazla yağdan ve ölü derilerden arınmasına yardımcı olmaktadır. Gözenek yapılarının en dip noktasına kadar ulaşan tonik, tıkanan ve sivilce yapan kir ve atıkları cilt yüzeyinden uzaklaştırmaktadır. Cilt yüzeyine düzenli olarak tonik uygulaması yapmak, sebum dengesinin yeniden kazanılmasına yardımcı olmaktadır.

Maruderm Leke Karşıtı Cilt Beyazlatıcı AHA Tonik, cilt yüzeyindeki gözeneklerin en iyi şekilde açılmasına destek olmaktadır. Fazla yağ nedeniyle tıkanan gözenekler, tonik uygulaması ile derinlemesine temizlenmekte ve cilt yüzeyinin doğal yağ dengesine kavuşması sağlanmaktadır.

  1. Peeling Uygulaması Yapmak

Peeling uygulaması, cilt yüzeyinin ölü deri ve makyaj kalıntılarından arınmasına olanak tanımaktadır. Peeling uygulaması ile cilt yüzeyindeki fazla yağ bir çırpıda atılmakta ve cilt yüzeyi normal yağ dengesini yeniden kazanmaktadır. Düzenli olarak peeling uygulaması yapmak, cilt yüzeyindeki fazla yağın atılmasına yardımcı olmaktadır.

Maruderm AHA + BHA Peeling Maske Cilt Bakım Serumu, kullanıcılarının fazla yağ problemini en aza indirmeyi hedeflemektedir. İçeriğindeki güçlü AHA ve BHA asitleri, fazla yağ oluşumunu engellemekte ve sebum dengesinin yeniden kazanılmasına olanak tanımaktadır.

  1. Düzenli Olarak Cilt Bakımı Yapmak

Cilt bakım rutinlerinin düzenli hale getirilmesi, yağlılık nedeniyle ortaya çıkan cilt problemlerinin en aza indirilmesine yardımcı olmaktadır. Özellikle temizleyici ürünlerin daha sık kullanılması, cildin düzenli olarak fazla yağdan arınmasına olanak tanımaktadır.

Sebum üretiminin azaltılması için sıvı tüketiminin yeterli düzeyde olması gerekmektedir. Yeteri kadar su almayan cilt dokuları, nem ve yağ dengesini kaybetmektedir. Bu durum, cilt sağlığı üzerinde olumsuz etki göstermekte ve cilt hastalıklarına zemin hazırlamaktadır.
Etiketler: sebum
Aralık 26, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR