Saç Kırıklarını Önlemede Beslenmenin Rolü

Saç Kırıklarını Önlemede Beslenmenin Rolü

Saç kırıkları pek çok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Saç kırıklarını önlemede beslenmenin rolü oldukça kritiktir. Saç bakım rutini, yetersiz bakım, yanlış bakım ya da yetersiz beslenme saçlarda diğer sorunlar gibi saç kırığı problemine de neden olabilir. Bu sebeple her ne kadar saç bakımı düzenli bir şekilde yapılsa da kişinin beslenmesine de dikkat etmesi ve yeterli protein ve vitaminleri alması gerekir. Yetersiz beslenme neticesinde saçlarda kırıklarla beraber cansızlaşma, matlaşma, dökülme gibi daha pek çok sorun görülebilir. Uzmanlar beslenme ile saçların doğrudan bağlantısı olduğunu yıllardır dile getirmektedir. Bu nedenle saç kırıklarını önlemede beslenmenin rolü kesinlikle yadsınamaz. 

Saç Kırıklarını Azaltan Doğal Yağlar

Saç kırıklarını ortadan kaldırmanın en doğru yolu yeterli beslenmek ve saç kırıklarını azaltan doğal yağlar kullanmaktır. Doğanın bizlere sunduğu mucize yağlar ile saç kırıklarının önüne geçmek mümkündür. Saç kırıkları için uzmanların önerdiği pek çok doğal yağ vardır. Bu doğal yağlar saç tipine ve saç durumuna göre doğru oranlarda ve doğru biçimlerde kullanılmalıdır. Ancak bu şekilde saç kırıklarını azaltmak mümkün olabilir. İşte saç kırıklarının önüne geçmek için kullanılabilecek bazı doğal yağlar.

  • Hindistancevizi
  • Zeytinyağı
  • Jojoba Yağı
  • Argan Yağı
  • Lavanta Yağı

Bu yağların hepsinin içerisinde saçların beslenmesine katkıda bulunan vitaminler ile antioksidanlar vardır. Doğal yağları kullanmak da oldukça basit olduğundan hemen herkes bu yağlardan faydalanabilir. Önemli olan düzenli ve doğru bir şekilde bu yağlardan faydalanmaktır. Eğer yağların nasıl kullanılacağı bilinmiyorsa mutlaka bir uzman desteği alınmalıdır. Aksi halde saçlarda arzu edilen değişimin ortaya çıkması süre olarak epey zaman alabilir. 

Ev Yapımı Saç Serumu Tarifleri

İnsanlar özellikle kimyasal maddeler konusunda tereddütlü olduklarından evde kendi imkanları doğrultusunda saç serumları yapmayı tercih ediyorlar. Peki ev yapımı saç serumu tarifleri arasında en popüler ve kullanışlı olanlar hangileri? Burada yazacağımız tariflerin dışında elbette daha pek çok doğal aromatik saç serumu yapmak mümkündür. Özellikle günümüz internet çağında bu tip faydalı serumların tariflerini bulmak son derece kolay hale gelmiştir. İşte bazı ev yapımı saç serumları:

Saçları Canlandıran Serum

Bu faydalı ve doğal saç serumu argan yağ,  jojoba yağı, avokado yağı, badem yağı, üzüm çekirdeği yağı karışımı ile yapılır. Saçların daha sağlıklı, parlak, canlı ve hacimli olmasına yardımcıdır.

Saçların Uzamasına Yardımcı Olan Serum

Bu serumda ise kurutulmuş ısırgan yaprağı, aloe vera jeli, adaçayı yağı, biberiye yağı, lavanta yağı ile bir formül hazırlanır. Bu formül saçları kökten uca beslemekle beraber saçların daha gür ve hızlı çıkmasına da destek olması ile bilinir.

Kepek Önleyici Serum

Evdeki imkânlarla yapılabilecek bir diğer saç serumu da kepek önleyici serumdur. Bu serumda zeytinyağı, limon suyu ve bal kullanılır. Malzemeler karıştırılır saça uygulanır ve 30 dakika kadar bekletildikten sonra ılık su ve şampuanla yıkanır. Diğer tüm serumlar gibi bu serumda da süreklilik önemlidir. 

Onarıcı Saç Maskeleri ve Uygulama Teknikleri

Onarıcı saç maskeleri sönük, canlılığını yitirmiş, kırıkları olan saçlara yeniden hayat vermeye yardımcı doğal içeriklere sahip uygulamalardır. Bu uygulamalar doğru bir şekilde yapıldığında etkili sonuçlar almak mümkündür. Doğal saç bakım maskesi dendiğinde akla pek çok seçenek gelebilir. Bunlar arasında en çok tercih edilenleri; doğal yağ içeren koruyucu maskeler, protein içerikli maskeler, meyve-sebze özü içeren maskeler ve ev yapımı maskelerdir. Bunların uygulama teknikleri birbirine benzer. 

Tercih edilecek saç maskesi ne olursa olsun öncelikle saçların yıkanması ve nemli hale getirilmesi gerekir. Sonrasında maskeler saçların uçlarından başlayarak tüm saça eşit şekilde dağıtılmalıdır. Ardından 30 dakika kadar beklemek ve sonrasında ılık su ve şampuanla durulama yapmak gerekir. Bu doğal saç maskeleri haftada 1-2 defa düzenli kullanıldığında etkisini kısa zamanda gösteren maskelerdir. 

Saç Kırıklarını Önleyen Doğal Saç Durulama Suları

Saç kırıklarını önleyen doğal saç durulama suları da merak edilen ve araştırılan konulardan bir tanesidir. Bu durulama suları saç kırıklarını ortaya çıkaran saç ortalarının zayıflaması sorununu gidermeye yardımcı olur. Bu nedenle de oldukça işlevseldir. Doğal saç durulama suları bakım yapılan saçı sağlıklı ve doygun bir şekilde durulamaya imkân tanır. Saç kırıklarını önlemeye yardımcı olacak doğal saç durulama sularından bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Elma Sirkesi Durulaması

Saçların nemlenmesi, dengelenmesi içi kullanılan durulama sularından bir tanesi elma sirkesidir. Saç diplerindeki yağları ve kalıntıları temizlemesi amacıyla da kullanılan elma sirkesi sadece 1 su bardağı suya 2 yemek kaşığı elma sirkesinin eklenmesi ile kolayca yapılabilir. Saçlar yıkandıktan sonra saçlara sürülecek bu karışımı sadece 2-3 dakika bekletmek yeterlidir. Sonrasında durulama yapılabilir. 

  1. Limon Durulaması

Bir diğer doğal durulama suyu olan limon suyu, C vitamini bakımından zengindir. C vitamini özellikle saçlardaki serbest radikallerin sebebiyet verdiği hasarların giderilmesine ve saçların sağlam bir forma kavuşmasına yardımcı olur. 1 su bardağı suya 1 tane limonun suyunu ekleyerek bu karışım kolaylıkla hazırlanabilir. Saçlar yıkandıktan sonra saçlara uygulanacak olan bu durulama suyu 2-3 dakika beklese yeterlidir. Sonrasında ılık su ile son durulama yapılabilir

  1. Yeşil Çay Durulaması

Yeşil çay hem saçlara hem de vücudun farklı yerlerine sağladığı faydalarla bilinen bir bitkidir. Antioksidanlar bakımından zengindir. Bu sayede serbest radikallerin saçlarda oluşturabileceği hasarları önlemeye yardımcı olur. 1 su bardağı suya 2 yeşil çay poşeti ekledikten sonra 5 dakika bekletilmelidir. Ardından soğumaya bırakılmalıdır. Yeteri kadar soğuduğunda saçlara dökerek 2-3 dakika beklemek yeterlidir. Ardından ılık su durulaması yapılabilir.

  1. Papatya Çayı Durulaması

Saçları nemlendirmeye, yatıştırmaya olan nazik bir bakım kürü olan papatya çayı durulaması yine uygulaması kolay bir yöntemdir. 1 su bardağı suya 1 yemek kaşığı kurutulmuş papatya çiçeği eklemek ve 5 dakika bekledikten sonra saçlara dökmek gerekir. Sonrasında yine 2-3 dakika beklendikten sonra saçlar ılık su ile yıkanabilir.

  1. Isırgan Otu Durulaması

Saç büyümesini teşvik eden yönü ile bilinen ısırgan otu saçları güçlendirmeye yardımcı en etkili doğal bitkilerden birisidir. Isırgan otu durulaması hazırlamak için 1 su bardağı suya 2 yemek kaşığı kurutulmuş ısırgan yaprağı eklenmelidir. Karışımı 5 dakika beklettikten sonra sudan çıkarmak ve soğumaya bırakmak gerekir. Soğuyan çayı saçlara döktükten sonra 2-3 dakika beklenmeli ve ılık su ile son durulama yapılmalıdır. 

Saç Bakımı Rutininde Kullanılabilecek Doğal İçerikler

Saç bakım rutininde kullanılabilecek doğal içerikler oldukça fazladır. Bu doğal içerikler özellikle kimyasal içerikli ürünlere mesafeli yaklaşanlar için son derece ideal ve uygundur. Saç bakım rutininde doğal yöntemler arayanlar için kullanılabilecek içerikler arasında yoğurt, yumurta, bal, muz, avokado sıklıkla tercih edilir. Bunların yanı sıra Hindistancevizi yağı, zeytinyağı, jojoba yağı, argan yağı, lavanta yağı da yine saç bakım rutinin de kullanılabilecek doğal içeriklerdir. 

Doğal saç bakımı ürünleri kullanırken sadece birkaç önemli noktaya dikkat etmek gerekir. Öncelikle bu doğal içeriklerin alerji etkisi yapıp yapmadığı ufak bir bölgede test edilmelidir. Alerjik bir reaksiyon söz konusu ise içerik kullanılmamalı ya da doktora danışılmalıdır. Bunun haricinde doğal saç maskesi uygulamasından önce saçların nemlendirilmesi önemlidir. Ayrıca saç maskesi saçlarda çok uzun süre kalmamalıdır. Saç maskesini temizlerken ılık su kullanmaya ve gözlere temas ettirmemeye çalışılmalıdır. Bu gibi detaylara dikkat ederek herkes saç bakımında doğal içeriklerden faydalanabilir. 

Etiketler: .
Nisan 16, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR