Güneş Yanığı Nedir? Nasıl Geçer?

Güneşin tahrip edici ışınları

Yaz aylarında güneşlenmek, herkes için oldukça keyifli bir aktivitedir. Sıcacık güneş ışınlarının tene temas etmesi, hem bedeni hem de ruhu doyurmaktadır. Güneşlenmek, vücuda D vitamini desteği sağlaması nedeniyle de oldukça yararlıdır.  Ancak güneşlenme süresinin abartılması, güneş yanığı oluşumuna sebebiyet vererek; çeşitli cilt hastalıklarına neden olmaktadır.

Güneşin zararlı ışınlarından korunmak, cilt yüzeyinin daha geç yaşlanmasına yardımcı olmaktadır. Güneşin tahrip edici ışınları, cilt yüzeyinin doğal nem dengesini kaybetmesine neden olmaktadır. Nem oranını kaybetmesi nedeniyle kuruyan ve çatlayan ciltler, kişilerin daha yaşlı ve bakımsız görünmesine sebebiyet vermektedir.

Maruderm, güneş yanığı nedeniyle oluşan cilt tahribatının doğal yollarla iyileşmesini sağlayan ürünler formüle etmektedir. Maruderm Bariyer Onarıcı Güçlendirici Ceramide Cilt Bakım Kremi, güneş yanığı nedeniyle tahrip olan cilt yüzeyinin hızlı bir şekilde onarılmasına yardımcı olmaktadır. İçeriğindeki kolajen desteği sayesinde, yaşlanma karşıtı etki göstererek; cilt kırışıklıklarının en aza indirilmesine olanak tanımaktadır.

Güneş Yanığı Nedir?

Özellikle öğle saatlerinde dışarda kalmak ve cilt yüzeyini güneş koruyucu kremlerle korumamak, güneş yanığı problemlerinin temel nedeni olarak gösterilmektedir. Güneşin UVA ve UVB ışınları, ozon tabakasının incelmesi nedeniyle yeryüzüne zararlı bir şekilde yansımaktadır. Hâlihazırda hassas bir yapıda olan insan cildi, güneşin zararlı ışınlarına karşı kendini koruyamamakta ve güneş yanığı oluşturmaktadır.

Güneş altında uzun süre boyunca kalmak, cilt yüzeyinin erken yaşlarda çökmesine ve daha yaşlı görünmesine neden olmaktadır. Koyu lekeler ve derin çizgiler, güneşin zararlı ışınlarından kaynak almaktadır. Güneş yanığı, güneş lekesi ve kırışıklık görünümünün en aza indirilmesi için; güneş koruyucu kremlerin ve bariyer onarıcı bakım ürünlerinin daha sık kullanılması gerekmektedir.

Güneş Yanığı Nasıl Oluşur?

Plajda veya herhangi bir açık alanda, güneş koruyucu krem olmaksızın uzun süre beklemek; güneş yanığı oluşumuna sebebiyet verebilmektedir. Güneş yanıkları, cilt yüzeyinde yoğun ağrı oluşturmakta ve uzun süre boyunca geçmemektedir. Deri soyulması ile karakterize ilerleyen güneş yanıkları; doku yapılarının aşırı derecede tahrip olması neticesinde oluşmaktadır.

Deniz kıyısında keyifli vakit geçirirken hissedilmeyen güneş yanıkları, ilerleyen saatlerde yoğun acılar hissedilmesine neden olmaktadır. Kızaran veya tamamen soyulan deri yapısı, çeşitli cilt problemlerini de beraberinde getirebilmektedir. Yaz tatiline gölge düşürecek ve yaşlı görünmeye neden olacak güneş yanığı oluşumunun engellenmesi için; güneş kremi kullanımını alışkanlık haline getirmek gerekmektedir.

Güneş Yanığı Belirtileri Nelerdir?

Güneş yanığı belirtileri, cilt yüzeyinde yoğun ağrı ve kaşıntı hissiyle karakterize ilerlemektedir. Güneşin zararlı ışınları nedeniyle derin bir şekilde hasar alan dokular, acı oluşturabilmekte ve cilt yüzeyinden kopup gitmeye eğilim göstermektedir. Güneş nedeniyle yanan ciltler, tüm canlılık işlevlerini yitirmekte ve kullanılmayacak hale gelmektedir.

Güneş yanığı belirtileri arasında, morarma ve şişlik gibi durumlar da bulunmaktadır. Su toplaması ve iltihap birikmesi, şişlik oluşumu ile birlikte ilerlemektedir. Ciddi düzeyde acı veren ve kronik olarak iltihap oluşturan güneş yanığı problemlerinin, dermatoloji uzmanları tarafından yürütülen profesyonel tedavi prosedürlerine tâbi tutulması gerekmektedir.

Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

Güneş yanığı, cildin derin bir şekilde tahrip edilmesi anlamına gelmektedir. Güneş nedeniyle yanan cildin tam olarak tedavi edilmesi mümkün olmamaktadır. Yanan dokular zamanla soyulmakta ve kişi yeni bir cilt görünümü kazanmaktadır. Bu süreç oldukça acılı ve tehlikeli olduğu için, güneş yanığı için uygulanan tedavi tekniklerinin kullanılması gerekmektedir. Güneş yanığı semptomlarını azaltan bazı yöntemler şunlardır:

  1. Güneş ışınları nedeniyle ısınan ve yanmaya meyil eden cilt bölgesinin, hızlı bir şekilde soğutulması gerekmektedir. Soğuk kompres tedavisi, böyle durumlar için birebirdir. Havlu veya bez yardımıyla buz kütleleri cilt yüzeyinde bekletilir. Böylece yanık hissi ve acı füzeyi azaltılmaktadır.
  2. Maruderm Ginseng Cilt Yenileyici Bakım Serumu, güneşin zararlı ışınlarının oluşturduğu tahribatı azaltabilmektedir. Cilt dokularının hızlı bir şekilde onarılmasını sağlayarak, güneş yanığı nedeniyle oluşan ağrı hissini en aza indirmektedir.
  3. Güneş yanığı oluşan bölgenin, çeşitli nemlendirici ve besleyici bakım ürünleriyle düzenli olarak tedavi edilmesi gerekmektedir. Maruderm Cica Cantella Cilt Bakım Kremi, cilt yüzeyindeki nem miktarını arttırarak, güneş yanığı belirtilerini azaltabilmektedir.
  4. Güneş yanığı nedeniyle oluşan cilt lekesi problemlerinin önüne geçmek için vücudun doğal yollarla sürekli olarak beslenmesi gerekmektedir. Bol bol meyve tüketmek, sıvı alımına dikkat etmek ve sigara kullanımından kaçınmak; güneş yanığı nedeniyle oluşacak cilt hastalıklarını önleyebilmektedir.
  5. Güneş nedeniyle yanan cilt bölgesinin, temasa ve sıvıya daha az maruz bırakılması gerekmektedir. Yanan bölgeye sürekli olarak dokunmak, o bölgenin enfeksiyon geliştirmesine neden olmaktadır. Kaşıntı oluşumu varsa, uygun yarıştırıcı kremlerle bölgeye masaj yapılmalıdır. Agresif yöntemlerle kaşımaya çalışmak, o bölgenin daha fazla tahriş olmasına neden olmaktadır.

Güneş Kremi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güneş yanığı problemi, güneş kremi kullanmayan kişilerde çok daha fazla görülmektedir. Uygun güneş kreminin dört mevsim kullanılması, güneş nedeniyle oluşan yanıkların ve koyu lekelerin engellenmesine yardımcı olmaktadır. Güneş kremi seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, alınacak olan kremin hangi cilt tipine uygun olduğu olmalıdır. Kişiler, kendi cilt yapılarını doğru bir şekilde analiz ettikten sonra; cilt yapılarına en uygun kremi kolaylıkla seçebilmektedir.


 
Etiketler: gunesin-tahrip-edici-isinlari
Aralık 29, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR