Cilt Tipinizi Tanıyın: Hangi Ürünleri Kullanmalısınız?

cilt tipinizi tanıyın

Cilt Tipinizi Tanıyın: Hangi Ürünleri Kullanmalısınız?

Cilt tipi, bireylerin yapılarına göre değişkenlik göstermektedir. Her cilt benzersizdir. Cildin özellikleri, problemleri ve ihtiyaçları farklılık göstermektedir. Ciltte bulunan yağ ve sebum, cilt tipini belirleyen başlıca faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Cinsiyet, yaş ve kalıtımsal etkilerin de cilt tipinin belirlenmesinde büyük rol oynayabileceğini söylemek mümkündür. Aynı zamanda havada bulunan nem miktarı, sıcaklık ve rüzgar gibi dış faktörlerin de cilt tipinin oluşumunda etki sahibi olduğu görülmektedir. Bahsetmiş olduğumuz bu faktörler ışığında cilt, beş farklı kategoride ele alınabilmektedir.

Cilt Tiplerinin Tanımlanması

Cilt bakımınızı doğru bir şekilde yapabilmeniz için cilt tipinizi tanımlamanız gerekmektedir. Çünkü her cilt tipi, farklı bir temizlik ve bakım rutinine ihtiyaç duymaktadır. Cilt bakım rutininizi gerçekleştirirken kullanacağınız cilt bakım ürünleri büyük önem teşkil etmektedir. Cilt bakım ürünlerinizi doğru bir şekilde belirlemeniz için de cilt tipinizi fark edebilmeniz gerekmektedir.

Sağlıklı, aydınlık, pürüzsüz ve estetik bir görünüme sahip olan bir cilt istiyorsanız, cildinizi tanımanız gerekir. Cilt tipinizin zamanla değişebileceğini de unutmamanız önemli bir ayrıntıdır. Cildinizi yeteri düzeyde tanırsanız, zamanla yaşadığı değişimleri de fark edebilirsiniz. Cildinizde meydana gelen değişmelere göre de cilt bakım ürünlerinizi değiştirebilirsiniz.

Cilt tipi, cildin sahip olduğu özelliklere göre sınıflandırılmaktadır. Karma, hassas, yağlı, kuru ve normal cilt tipleri temel sınıflandırmalardan sayılabilmektedir. Bununla birlikte temel cilt tipleri içerisinde lekeli ve akneye eğilimli gibi spesifik özelliklerle nitelendirilen alt cilt tipleri de bulunmaktadır. Her cilt tipi, kolay bir şekilde ayırt edilememektedir. Ancak cilt tiplerinin kendisine has bazı özellikleri bulunmaktadır. Bu özelliklere yoğunlaşarak ayırt edici noktaları bulabilirsiniz.

Kuru Ciltler İçin Bakım Önerileri

Kuru Cilt için Önerilen Ürünler

Cildin nemini kaybetmesi, esneklik özelliğini de kaybetmesine neden olmaktadır. Bundan dolayı kuru cilt, genel olarak gergin ve kaba bir görünüme sahip olmaktadır. Gerginlik ise beraberinde kaşıntı gibi olumsuz durumları getirmektedir. Kuruluğun görüldüğü ciltlerde dökülmeler ve pullanmalar da meydana gelebilmektedir. Cilt yüzeyinde çatlaklar da oluşabilmektedir. Özellikle de kış aylarında cilt üzerindeki çatlak miktarında artmalar görülebilmektedir. Çatlaklar zamanla kanayabilir ve acı verebilir duruma gelebilmektedir.

Kuru cilt için mutlaka doğru cilt bakım ürünleri kullanılmalıdır. Kuru ciltler için güven dahilinde hazırlanmış olan bakım ürünleri, cildin kısa süre içerisinde sağlıklı bir hale gelmesine zemin hazırlayacaktır.

Kuru cilt için önerilen ürünlere; yağ bazlı temizleyici, leke karşıtı güneş kremi, leke karşıtı cilt beyazlatıcı bakım kremi, cilt bakım serumu örnek olarak gösterilebilir. Cilt tipi konusunda detaylı bilgi sahibi olanlar eğer kuru bir cilde sahip olduğunu fark ettiyse mutlaka bu bahsetmiş olduğumuz ürünleri kullanmalıdır. Bu doğrultuda daha sağlıklı bir cilde sahip olunabilmektedir.

Yağlı Cilt için Önerilen Ürünler

Yağlı cilt, cildin aşırı sebum üretmesi sebebiyle oluşum göstermektedir. Sebum, cildin nemli kalmasını sağlayan bir bileşik olarak tanımlanabilir. Cildin nem dengesinin doğru oranda olmaması, aşırı sebum üretimine neden olmaktadır.

Cilt, kendini nemlendirmektedir. Dış etkilere karşı bir savunma mekanizması oluşturmak adına da sebum üretimi yapmaktadır. Eğer cilt yeteri düzeyde nemli halde değilse daha çok sebum üretimi gerçekleşir. Bunun sonucunda da yağlı cilt tipi oluşur.

Yağlı cilt tipinde görülen en belirgin özellik; yağlı ve parlak bir görünüm olmaktadır. Aynı zamanda ne denli temizlenirse temizlensin sürekli olarak kişi, yüzünü kirli hissetmektedir. Yağlı cilt tipine sahip olan bir birey, öncelikli olarak cilt temizliğine son derece özen göstermelidir. Bu doğrultuda cilt yüzeyinde biriken fazla yağdan kurtulunabilir. Yağlı cilt tiplerine uygun bir şekilde tasarlanan ve üretilen cilt bakım ürünleri de kullanılmalıdır.

Yağlı cilt için önerilen ürünlere; hyalüronik asit nemlendirici yüz ve vücut cilt bakım kremi, beyazlatıcı ve leke karşıtı serum, onarıcı ve güçlendirici cilt bakım kremi ve aydınlatıcı cilt bakım serumu örnek olarak gösterilebilir.

Cilt Tipi Belirlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Karma Cilt için Önerilen Ürünler

Karma cilt, pek çok insanın sahip olduğu bir cilt tipi olarak karşımıza çıkmaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere karma cilt, iki farklı cilt özelliğinin kombinesidir. Karma cilt tipinde T bölgesi olarak da adlandırılan alın, burun ve çene bölgelerinde yağlanmalar meydana gelmektedir. U bölgesi olarak adlandırılan yanaklar, göz çevresi ve çene altı ise genellikle kuruya eğilimlilik görülür. Karma cilt tipinin görüldüğü bireylerde T bölgesinde bir parlama söz konusudur. U bölgesinde ise kuruluk gözlemlenir. Karma cilt tipinde bu gibi durumlardan dolayı lekelenmeler de görülmektedir. Bundan dolayı karma cilt tipine sahip olan kişiler, doğru cilt bakım ürünleri kullanarak bu durumların önüne geçmelidir.

Karma cilt için önerilen ürünler; leke karşıtı milk serum, siyah nokta ve akne karşıtı tonik, kırışıklık karşıtı cilt bakım kremi şeklinde örneklendirilebilir.

Hassas Cilt için Önerilen Ürünler

Hassas cilt, düzenli bir şekilde bakım isteyen cilt tipidir. Sıcaklık, rüzgar, nem, zararlı ışınlar gibi dış etmenlerden çok daha kolay bir şekilde etkilenmektedir. Stresin de hassas ciltler üzerinde olumsuz bir etkisinin olduğunu söylemek mümkündür. Olumsuz etkilerin varlığına son vermek için hassas cilt tipleri için tasarlanan ve üretilen Maruderm cilt bakım ürünlerini tercih edebilirsiniz.

Hassas ciltlerin ayırt edici özelliği, genel olarak kızarıklıktır. Dış etkilere karşı çok kolay ve hızlı bir şekilde tepki vermesi de hassas ciltlerin ayırt edici özellikleri arasında bulunmaktadır. hassas cilt tipine sahipseniz eğer, özellikle kış aylarında olumsuz hava koşulları cildinizin sağlıklı bir görünümden uzak olmasına neden olacaktır. Bundan dolayı mevsimsel cilt bakım rutinlerinizi önemsemeniz ve bu doğrultuda en doğru olan cilt bakım ürünlerini tercih etmeniz gerekecektir.

Hassas cilt için önerilen cilt bakım ürünlerini şu şekilde ifade edebiliriz: Yüz ve vücut için temizleme yağı, hassas ciltler için yüz yıkama jeli, nemlendirici yüz ve vücut bakım kremi.

Etiketler: cilt bakımı
Ocak 14, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR