Alerjik ve Hassas Cilt Arasındaki Fark Nedir?

alerjik cilt

 

Alerjik reaksiyon ve cilt hassasiyeti, benzer özelliklere sahip olsa da birbirinden tamamen farklı iki kavram olarak görülmektedir. Alerjik ciltler çeşitli dış etkenlerden dolayı hassasiyet kazanırken; hassas ciltlerin hasar alması için dış etkenlere ihtiyacı yoktur. Alerjik cilt yapısına sahip olan kişiler, belirli etkenler nedeniyle cilt tahribatı yaşamaktadır. Hassas cilt yapısına sahip olan kişiler ise her durumda cilt tahribatı yaşayabilmektedir.

Soğuk, sıcak, güneş, rüzgâr, sıvı teması ve daha birçok etken; hassas yapıya sahip olan ciltlerin korkulu rüyası olarak nitelendirilmektedir. Hassas bir yapıda olan cilt yüzeyi, en ufak temasta bile hızlı bir şekilde kızarabilmektedir. Hassas cilt yapısına sahip olan kişiler, ciltlerinin neden olduğu olumsuz durumlar nedeniyle büyük ölçüde sıkıntıya girmektedir. Cilt yapısının cansız ve güçsüz olması, çeşitli cilt problemlerine sebebiyet vermektedir.

Alerjik ciltler; polen, kimyasal ürün, sigara, parfüm, alkol ve daha birçok ürüne karşı hassas bir yapı göstermektedir. Alerjik reaksiyonun hangi etkenden kaynak alarak geliştiği, kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Ortamda var olan alerjik madde, cilt yapısının hızlı bir şekilde anormal görünmesine neden olmaktadır. Alerji nedeniyle kızaran, moraran, şişen ve iltihap oluşturan cilt tipleri; kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürmektedir.

Alerjik Reaksiyon Nedir?

Alerjik reaksiyon, vücudun herhangi bir etkene karşı tepki göstermesi anlamına gelmektedir. Soluma veya temas yoluyla vücuda giren alerjik faktörler, vücut yapısından alerjik reaksiyon ile atılmaya çalışılmaktadır. Vücudun tehdit olarak algılayabileceği pek çok etken, alerjik reaksiyona sebebiyet vermektedir.

Alerjik reaksiyon neticesinde cilt yüzeyinde morarma, şişme, kaşınma, kızarma ve benzeri olumsuz durumlar ortaya çıkabilmektedir. Alerji geliştiren ve alerji bir cilt yapısına sahip olan kişiler; yaşamlarını alerjik ürünlerden uzak kalarak geçirmeye çalışmaktadır. Bu durum her yaştan kişinin mustarip olduğu olumsuz bir problem olarak tanımlanmaktadır.

Alerjik Reaksiyonun Sebepleri Nelerdir?

Sadece kuru ciltler değil, tüm cilt tipleri zaman zaman alerjik özellik gösterebilmektedir. Alerji nedeniyle, cilt yapısı pürüzsüz bir durumdayken aniden kızarabilmekte şişebilmektedir. Alerjik reaksiyonun literatüre kaydedilen birçok nedeni bulunmaktadır. Genellikle kurdeşen şeklinde kendini gösteren alerjik reaksiyon, şu sebeplerden dolayı ortaya çıkmaktadır:

  1. İlaç kullanımı.
  2. Çeşitli besinler.
  3. Polen solunumu.
  4. Mevsim değişiklikleri.
  5. Ani şekilde kilo vermek.
  6. Sigara dumanı solumak.
  7. Toza maruz kalmak.

Alerjik reaksiyonun tüm nedenleri, kişilerin cilt yüzeyinde problemler oluşmasına sebebiyet vermektedir. Kaşıntı ve kızarıklık olarak kendini gösteren alerjik reaksiyon, kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürmektedir. Alerji yapan faktörün tespit edilebilmesi için uzman doktorlar tarafından yürütülen alerji testine ihtiyaç duyulmaktadır.

Alerjik Cilt Yapısına Sahip Olan Kişiler Hangi Bakım Ürünlerini Kullanmalıdır?

Alerjik bir cilt yapısına sahip olan kişilerin doğru bakım ürününü bulmak için alerji testine tâbi tutulması gerekmektedir. Alerji testi sayesinde, hangi faktörün alerjik reaksiyona sebebiyet verdiği tespit edilebilmektedir. Alerji oluşumuna neden olan gıda veya ürünün tespit edilmesiyle, doğru cilt bakım rutini oluşturulabilmektedir.

Hassas Cilt Yapısı Nedir?

Hassas cilt yapısı, cilt bariyerinin inceliği nedeniyle dış etkenlere karşı daha dayanıksız olma durumunu ifade etmektedir. Hassas cilt yapısına sahip olan kişiler, dış etkenler nedeniyle cilt problemleri yaşamaktadır. En ufak bir temas, makas almak, öpücük gibi dış etkenler; hassas ciltlere sahip olan kişilerin korkulu rüyası olarak gösterilmektedir.

Hassas cilt yapısına sahip olan kişiler, güneş ve rüzgâr gibi dış etkenlerden daha fazla etkilenmektedir. Güneş alan bölgelerde uzun süre kalmak hassas ciltlerin kızarmasına ve tahriş olmasına sebebiyet vermektedir. Rüzgâr ve soğuk hava gibi olumsuz durumlar, hassas ciltlerin kurumasına ve pullar halinde dökülmesine neden olmaktadır.

Ciltte Hassasiyet Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

Ciltte hassasiyet oluşumunun nedenleri genellikle genetik faktörlerden kaynak almaktadır. Genetik olarak hassas bir cilt yapısına sahip olan kişiler, hayatlarının geri kalanını cilt hassasiyetlerine göre yaşamak zorunda kalmaktadır. Cilt hassasiyetine sebebiyet veren genetik faktörler tam olarak tespit edilemese de bu durumun stres kaynaklı epigenetik faktörlerden etkilendiği düşünülmektedir.

Cilt hassasiyetinin sonradan oluşan nedenleri ise stres ve yoğun iş yaşamı olarak gösterilmektedir. Stres, genel vücut sağlığı ve cilt sağlığını olumsuz anlamda etkilemektedir. Stres düzeyinin optimize seviyede tutulması, cilt hassasiyetinin oluştuğu cilt hastalıklarının önüne geçebilmektedir. Psikolojik olarak esenlik içinde olmak, cilt bariyerinin daha güçlü bir yapıda olmasına katkı sağlamaktadır.

Bazı hastalıkların tedavi yöntemleri, cilt hassasiyetine sebebiyet verecek nedenler oluşturmaktadır. Sivilce ve akne oluşumunun önlenmesi için uygulanan ilaç tedavileri, deri inceliği azaltmakta ve cildin daha hassas bir yapıya bürünmesine yol açmaktadır. İlaçlar nedeniyle oluşan cilt hassasiyeti, cilt yüzeyinin tahriş olmasına ve en ufak temasta yara almasına neden olmaktadır. İlaç kullanımı son bulduğunda cilt hassasiyeti durumu da yok olmaktadır.

Hassas Cilt Yapısına Sahip Olan Kişiler Hangi Bakım Ürünlerini Kullanmalıdır?

Hassas bir cilt yapısına sahip olan kişilerin, nemlendirici ve besleyici özelliği olan bakım ürünlerini düzenli bir şekilde kullanması gerekmektedir. Nemlendirici ve güç bariyerini güçlendirici özelliklere sahip olan bakım kremleri: hassasiyet nedeniyle oluşan cilt tahribatının önüne geçebilmektedir. Düzenli olarak nemlendirilen hassas ciltler, dış etkenlere karşı daha dayanıklı bir hale gelmektedir.

Hassas cilt yapısına sahip olan kişilerin cilt yüzeylerini sürekli temiz tutması gerekmektedir. Tonik ve peeling gibi uygulamalarla cilt temizliği yapmak, hassas ciltlere sahip ilan kişilerin enfeksiyon kapma riskini en aza indirmektedir. İşlem sonrası cildin besleyici bakım ürünleriyle güçlendirilmesi, hassas cilt yapısının hasar almasını önlemektedir. Hassas ciltlerin her işlem sonrası bolca nemlendirici kullanması gerekmektedir.


 
Etiketler: alerjik-cilt
Aralık 18, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR