Badem Yağının Kullanım Alanları

badem yağı

Badem ağacı gülgiller familyasına ait bodur, küçük bir ağaç türüdür. Türkiye’de de yetiştirilen bu ağacın, meyvesi de yenilmektedir. Badem yağı ise badem meyvesi ve çekirdeği sıkılarak elde edilmekte ve pek çok rahatsızlığa fayda sağlamaktadır. Badem yağı, acı ve tatlı olmak üzere iki şekilde üretilmekte ve pek çok hastalığa şifa olmaktadır. 

Badem yağı, saç ve cilt sağlığının korunması için yaygın olarak kullanılmaktadır. Tatlı badem yağı, kişisel bakım için en yaygın kullanılan türdür. 20 gram kadar tatlı badem yağında 120 kalori, 14 gram doymuş ve doymamış yağ ve % 30 oranında E vitamini bulunmaktadır. 

Tatlı badem yağı besleyici vitaminler açısından oldukça zengindir. İçerisinde A, B ve E vitaminleri bulunmaktadır. Cilt ve saç bakımında pek çok faydası bulunmaktadır. Ayrıca iyileştirici etkisi nedeniyle yara tedavisinde de kullanılmaktadır.

Tatlı Badem Yağının Faydaları Nelerdir?

Sayılamayacak kadar çok faydası bulunan badem yağı; cilt, göz altı ve saç bakımı için ve yara tedavisini destekleme amacıyla kullanılmaktadır. Badem yağının faydaları şunlardır:

  1. İçeriğindeki vitaminler sayesinde cildin parlak görünmesine yardımcı olmaktadır.
  2. Yaşlanma karşıtı özelliğiyle cildin daha genç ve sağlıklı bir görünüme kavuşmasına destek olmaktadır.
  3. Cildi nemlendirmekte ve yenilemektedir. Bu özelliği sayesinde kış aylarında kuru ve soğuk havanın ciltte meydana getirdiği hasara karşı savaşmaktadır.
  4. Cilt tahrişini onarmaktadır.
  5. Ciltteki kaşıntıyı önlemektedir.
  6. Gözaltı morlukları ve kırışıklıklarını azaltmaktadır.
  7. El ve ayak kremi olarak kullanılabilmektedir. 
  8. Topuk çatlaklarına iyi gelmektedir.
  9. Kaş ve kirpik serumu olarak kullanılabilmektedir.

Tatlı Badem Yağının Az Bilinen Faydaları Nelerdir?

Tatlı badem yağının pek çok faydası bulunmaktadır. Bunlardan biri de egzama ve sedef hastalığına iyi gelmesidir. Özellikle kesin bir tedavi yöntemi bulunmayan egzama ve sedef hastalarına iyi gelmekte ve hastalığı minimuma indirmektedir. Böylece kişinin doğal yöntemlerle tedavi edilmesini sağlamaktadır.

Deride oluşan yanıkların tedavi sürecini hızlandırdığı da bilinmektedir. İçerisinde bulunan vitaminler sayesinde yanık ağrılarına iyi gelmekte ve yaraların normalden daha kısa süre içerisinde iyileşmesini sağlamaktadır.

Çatlaklara karşı da etkilidir. Özellikle hamilelik döneminde çatlak sorunu yaşayan kadınlar bu yağı kullanarak çatlak görünümünü minimuma indirme imkânına sahiptirler. Hamileliğin ilk dönemlerinden itibaren kullanılması cildi nemlendirmekte ve çatlak görünümüne engel olmaktadır.

Makyaj temizlemek için de kullanılan badem yağı, makyajı hassas bir şekilde temizlerken bir yandan da cildi nemlendirmekte ve beslemektedir. Böylece kimyasal ürün kullanılmadan cildin makyajdan arındırılmasını sağlamaktadır.

Tatlı Badem Yağı Nasıl Kullanılır?

Badem yağını kullanırken dikkatli olunmalıdır. Cilt için kullanılacaksa birkaç damla pamuğa döküp kullanılması gerekmektedir. Masaj yaparak yumuşak hareketlerle uygulanması önerilmektedir.

Saç için kullanılırken de saç derisine ve saç köklerine iyice yedirilmesi gerekmektedir. Saç derisine ve köklerine iyice yedirilip masaj yaparak uygulandığında daha parlak ve daha canlı saçlara sahip olunmasını sağlayacak ve saç derisini rahatlatıp ferahlatacaktır.

Badem Yağı Tüylenme Yapar Mı?

Badem yağı, içerisinde yüksek miktarda E vitamini bulundurması nedeniyle gereğinden fazla kullanıldığında çeşitli yan etkilere neden olabilmektedir. Bu olumsuz etkiler arasında en çok bilineni ise tüylenme problemidir. E vitamini tüy köklerini beslediği için badem yağı fazla kullanıldığında yüz bölgesinde tüylenmeye neden olabilmektedir. 

Badem Yağı Cildi Güzelleştirir Mi?

Tatlı badem yağı, cildi nemlendirmekte ve özellikle soğuk kış günlerinde cilt kuruluğunu engellemektedir. Bunun yanı sıra cilt tonunu eşitlemekte ve pürüzsüz bir cilt görünümüne kavuşmayı sağlamaktadır. Hem yüz hem de vücut için aynı etkileri göstermektedir. 

Badem Yağını Durulamaya Gerek Var Mıdır?

Cilde sürülen badem yağı; nemlendirici krem gibi uygulanmakta ve durulanması gerekmemektedir. Ancak saça ve saç derisine uygulanan yağın, ılık su ile yıkanması ve iyice durulanması gerekir. Uygulama yapıldıktan sonra 30 dakika beklemek yeterlidir. Yağı saçta daha uzun süre tutmak ya da durulamamak saçın çok yağlı kalıp kirlenmesine ve kepek oluşumuna sebebiyet verebilmektedir. 

Badem Yağı Ne Sıklıkla Kullanılabilir?

Saça uygulanan badem yağının iki günde bir kullanılması önerilmektedir. Haftada 2 en fazla 3 kere kullanılması yeterlidir. Ancak uygulama yapılırken tüm saç derisine ve saça uygulandığından emin olunması gerekmektedir.

Yüze ya da vücuda uygulama yapılırken ise daha seyrek kullanılması önerilmektedir. Fazla kullanımı içeriğindeki vitaminler nedeniyle tüy köklerini beslemekte ve tüylenme sorununa neden olabilmektedir. Bundan dolayı çok yoğun ve sık kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Badem Yağının Cilde Etkileri Nelerdir?

Badem yağı zengin içeriği sayesinde cildin pek çok ihtiyacını karşılamaktadır. Hem yüz hem de vücut için kullanılması uygundur. Eşit bir cilt tonu ve pürüzsüz bir görünüm sağlamaktadır. İçerisinde A, B1, B2, B6 ve E vitaminleri bulunmakta bu sayede yoğun nemlendirici etki göstererek cildin nem dengesini korumaktadır. Ciltteki sivilceleri kurutmada ve sivilce lekelerinin giderilmesinde de oldukça etkilidir. 

Aynı zamanda cildi ölü derilerden arındırıp yumuşatmakta ve çatlamış, kuru dudakların tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır. İçerisindeki çinko ve psoriyaz ile döküntü ve kızarıklıkları önlemektedir. Hafif orandaki güneş lekelerini geçirdiği de bilinen faydalarındandır. Yaralara ve yara izlerine karşı da savaşmaktadır. 

İçerdiği omega-6 yağ asidi ve E vitamini sayesinde göz çevresindeki halkaların ve morlukların tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır. Kilo alımı ve hamilelik sonucunda oluşan çatlaklara da iyi geldiği bilinmektedir.

Badem Yağı Saçı Uzatır Mı?

Badem yağı saçın uzama hızını arttırmaktadır. Saç köklerini dipten uca beslemekte ve saç derisinin hava almasını sağlamaktadır. İşlem görmüş ve yıpranmış saçları da onararak canlı ve parlak bir görünüme sahip olmalarını sağlamaktadır. 


 
Etiketler: badem-yaginin-kullanim-alanlari
Aralık 18, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR