Tırnaktaki Renk Değişikliği Ne Anlama Gelir?

Tırnaktaki renk değişikliği

Tırnaktaki renk değişikliği, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilmekte ve bazı kronik hastalıkların habercisi olabilmektedir. Tırnak yüzeyindeki beyazlaşma, sararma, morarma veya kızarma gibi durumalar; tırnakta renk değişikliği çeşitleri olarak sıralanmaktadır. Bu renk değişikliği problemini sürekli olarak yaşayan kişilerin, uzman doktorlardan yardım alması gerekmektedir.

Tırnak yüzeyinde görülen renk değişiklikleri, vitamin ve mineral eksikliği gibi nedenlerle de ortaya çıkabilmektedir. Özellikle kalsiyum mineralinin vücuda yeteri kadar alınmaması, tırnak yüzeyinin beyazlaşmasına ve tırnak sertliğinin azalmasına neden olmaktadır. Bu ve benzeri kozmetik problemlerin engellenmesi için vitamin ve mineral alımına dikkat etmek gerekmektedir.

Tırnaktaki Renk Değişikliği Nedir?

Tırnak yüzeyindeki renk değişiklikleri, kişilerin estetik tırnak görünümüne sahip olmasını engellemektedir. Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bu durum, tırnak yüzeyinin sararmasına veya kızarmasına neden olabilmektedir. Yaygın olarak görülen tırnak beyazlaşması; vücut sistemlerindeki kalsiyum mineralinin azlığına dikkat çekmektedir.

Tırnak bölgesine alınan darbeler veya tırnakların herhangi bir yere sıkışması da tırnak yüzeyinde renk değişikliği oluşturabilmektedir. Morarma veya kızarma ile süregelen bu kazalar, tırnak yatağının üzün süre hasarlı kalmasına ve kişilerin ciddi düzeyde acı çekmesine neden olmaktadır.

Tırnaktaki Renk Değişikliği Neden Olur?

Estetik bütünlüğün bir parçası olan tırnak yapıları, bazı nedenlerden dolayı hasar alabilmekte veya renk değişikliği gibi durumlar yaşayabilmektedir. Tırnaklar, tüm vücut sistemleriyle doğrudan bağlantı kurmakta ve bazı hastalıkların tırnak bölgesine sirayet ettiği görülmektedir. Tırnak yüzeyindeki renk değişiklikleri çoğu zaman normal kabul edilse de bazı hastalıkların belirtisi olabilmektedir.

Kansızlık ve demir eksikliği gibi durumlarda, tırnak yapısının incelediği görülmektedir. İncelmeye bağlı olarak hassaslaşan ve en ufak bir darbede dahi kırılabilen tırnaklar, kişilerin yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etki göstermektedir. Tırnak problemlerinin yaşanmaması adına, kişilerin uzman doktorlar tarafından yürütülen takviye edici tedavilerden yararlanması gerekmektedir.

Tırnaktaki renk değişikliğinin bir diğer önemli sebebi ise tırnak yüzeyine yapılan kozmetik uygulamalardır. Sürekli olarak oje ve aseton kullanmak, tırnak dokularının tahrip olmasına ve renk değişikliği yaşamasına neden olmaktadır. Kalitesiz oje ve yoğun aseton kullanımı nedeniyle ortaya çıkan tırnak kırılması, kişilerin yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etki göstermektedir.

Tırnaktaki Renk Değişikliğine Sebebiyet Veren Faktörler

Tırnaktaki renk değişikliğine sebebiyet veren faktörler, çoğu zaman dış etkenlerden kaynak alsa da; bazı durumlarda kronik bir hastalığın belirtisi olabilmektedir. Tırnak pigmentasyonunun bozulması veya tırnak yatağının kanaması anlamına gelen tırnaktaki renk değişikliği şu sebeplerden dolayı ortaya çıkabilmektedir:

  1. Oje Kullanımı

Oje, tırnak yüzeyine sürekli olarak uygulandığında; tırnakların hava almasına engel olmakta ve sararma gibi yan etkiler oluşturmaktadır. Ojenin kalın ve hava geçirmeyen dokusu nedeniyle, tırnak yüzeyi günlerce kapalı kalmaktadır. Bu durum, tırnaktaki renk değişikliği probleminin sık görülen sebeplerinden biri olarak nitelendirilmektedir.

Oje kullanımının beraberinde gelen aseton kullanımı ise tırnak kimyasının tamamen bozulmasına neden olmaktadır. Aseton, içerdiği yoğun tiner ve kimyasal maddeler nedeniyle; tırnak yüzeyini derin bir şekilde tahriş etmektedir. Aseton nedeniyle oluşan aşınma, tırnak yüzeyinin renk değiştirmesine neden olmaktadır.

  1. Protez Tırnak Kullanımı

Protez tırnak, çoğu kadın tarafından tercih edilmekte ve mükemmel bir kozmetik ürün olarak nitelendirilmektedir. Tırnakların istenilen uzunlukta ve istenilen yapıda olmasını sağlayan protez işlemi, tırnak yapısına hasar veren pek çok kimyasal ürün ile yapılmaktadır.

Tırnak yapıştırıcısı ve protez maddesi, tırnak yüzeyinin kimyasal olarak değişmesine neden olmaktadır. Protez tırnak nedeniyle oluşan tahribat, söz konusu bölgenin renk değiştirmesine yol açmaktadır. Protez tırnak, estetik görünüşü nedeniyle sıklıkla tercih edilse de; tırnak yapısına ciddi düzeyde zarar vermektedir.

  1. Vitamin ve Mineral Eksikliği

Vitamin ve mineral eksikliği, tırnak problemleri de dâhil olmak üzere pek çok sağlık problemine zemin hazırlamaktadır. Vücut sistemlerinin daha aktif çalışmasına olanak tanıyan vitamin ve minerallerin, vücut bünyesine yeteri kadar alınmaması; çeşitli sağlık problemlerinin hız kazanmasına neden olmaktadır.

Kalsiyum ev çinko gibi mineraller, vücut içerisine yeteri kadar alınmadığında; tırnaktaki renk değişikliğinin ana nedeni olabilmektedir. Vitamin ve mineral açısından zengin olan besinleri daha sık tüketmek ve gerektiği durumlarda takviye ürün kullanmak, tırnak sağlığının korunması açısından önem arz etmektedir.

  1. Tırnak Yüzeyine Darbe Almak

Tırnak yüzeyine sert bir cisimle darbe almak veya tırnakları herhangi bir yere sıkıştırmak; tırnak yatağının kanamasına ve morarmasına neden olmaktadır. Aniden karşılaşılan bu kazalar, kişilerin uzun süre tırnak acısı çekmesine ve tırnak bölgesinin uzun süre hasarlı kalmasına yol açmaktadır.

Tırnak yüzeyine alınan darbeler, tırnak çıkması gibi sorunlara da sebebiyet vermektedir. Darbe nedeniyle işlevsel özelliğini yitiren ve rengi değişen tırnaklar, zaman içerisinde tırnak yatağından ayrılmakta ve kopup düşmektedir.

  1. Kronik Hastalıklar

Tırnaktaki renk değişikliği, bazı kronik hastalıkların habercisi olabilmektedir. Örneğin tırnaktaki siyah renk, tırnak yatağında gelişen malign melanom adlı tümörün en önemli belirtisi olarak gösterilmektedir. Tırnakta oluşan bu renk değişikliği veya şekil bozukluğu gibi durumların, en kısa sürede doktor tarafından incelenmesi gerekmektedir.

Tırnak yüzeyindeki sararma ise genellikle sedef hastalığı yaşayan kişilerde görülmektedir. Bazı durumlarda sigara kullanımı nedeniyle de ortaya çıkabilen bu renk değişikliğinin, daha ciddi sonuçlara neden olmaması için en hızlı şekilde doktora kontrolünde tedavi edilmesi gerekmektedir.


 
Etiketler: tirnaktaki-renk-degisikligi
Aralık 26, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR