Cilt Bakım Rutini Nasıl Oluşturulmalı?

cilt bakımı cilt bakım rutini

Cilt Bakım Rutini Nasıl Oluşturulmalı?

Pürüzsüz, canlı ve sağlıklı görünüme sahip bir cilt için cilt bakım rutini önem teşkil etmektedir. Cilt bakım rutininin avantajlarından faydalanmak, gerçekleştirdiğiniz bakım aşamalarından doğru bir etki almak istiyorsanız, cilt bakım ürünlerinizi cildinize uygun bir şekilde tercih etmeniz gerekmektedir. Bu doğrultuda cilt tipi belirleme en önemli noktadır.

Cilt bakım rutini, cildine uygun olan ürünleri düzenli bir şekilde, süreç dahilinde uygulamak anlamına gelmektedir. Sabah ve akşam vakitlerinde cildi temizlemek, nemlendirmek, serum uygulamak, peeling yapmak ve maske uygulamak gibi adımları; her gün alışkanlık haline getirmek gerekmektedir. Eğer bahsetmiş olduğumuz bu aşamaları günlük bir alışkanlık haline getirdiyseniz, cilt bakım rutininiz var demektir. Cilt tipi belirleme sonrasında doğru bir cilt bakım rutini oluşturabilirsiniz.

Cilt Tipinizi Belirleyin

Cilt bakım rutini kapsamında cildi temizlemek, nemlendirmek ve korumak amacıyla pek çok ürün kullanılmaktadır. Bakım ürünlerini tercih ederken ise mutlaka cilt tipinizi doğru bir şekilde belirlemeniz gerekecektir. Cilt tipi belirleme adımı yanlış yapıldığında vücudunuza uygun olmayan bakım ürünleri kullanabilir, cilt bakım rutini avantajlarından yararlanmak yerine olumsuz sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Çünkü her cilt tipi için farklı bakım ürünleri hazırlanmaktadır.

Cildinizin yapısının bazı özelliklerini gözlemleyerek ve değerlendirerek hangi cilt tipine sahip olduğunuzu belirlemeniz mümkündür. Cilt bakımınızı cilt tipinize uygun bir şekilde seçmek, doğru cilt bakım rutini için büyük önem taşımaktadır.

Normal cilt, yağlı cilt, kuru cilt, karma cilt ve hassas cilt gibi birbirinden farklı özelliklere sahip cilt tipleri bulunmaktadır. Özellikleri ve ihtiyaçları farklı olan bu cilt tiplerinden de anlaşılacağı üzere cilt tipi belirleme kesinlikle göz ardı edilebilecek bir aşama değildir.

  • Normal cilt tipinde gözenekler küçüktür. Cilt, pürüzsüz ve yumuşak bir yapıya sahiptir. Bu cilt tipinde sivilce ve aknelere çok nadir rastlanmaktadır.
  • Yağlı cilt tipinde parlak bir görünüm vardır. Gözenekler açıktır. Siyah noktalar ve beyaz yağ butoncukları bulunabilir. Yağlı cilt tipinde sivilcelenmeye rastlanmaktadır.
  • Kuru ciltte gözenekler küçüktür. Cilt kurudur ve yer yer kabuklanmalar görülebilir.
  • Karma cilt tipinde burun, burun çevresi, alın ve çene gibi bölgelerde yağlılık görülmektedir. diğer bölgeler ise kurudur ya da normal cilt tipi özelliklerine sahiptir.
  • Hassas cilt, yağlı ya da kuru olabilmektedir. Cilt kolay kızarır. Kaşınma ve hafif kepeklenmeler de bazı bölgelerde görülebilir.

Yukarıda cilt tiplerine ait belli başlı özelliklere değindik. Bu özelliklere bakarak cilt tipinizi rahatlıkla tanımlayabilirsiniz. Sonrasında ise sizin için doğru olan bakım ürünlerini tercih ederek cilt bakım rutininizi belirleyebilirsiniz.

Cilt bakım rutini aşamaları da şu şekilde gerçekleştirilmelidir:

  • Temizleme adımları
  • Peeling uygulamaları
  • Maske uygulamaları
  • Tonik ve serum uygulamaları
  • Nemlendirme ürünleri kullanımı

Cilt bakım adımları, yukarıdaki sıra doğrultusunda gerçekleştirilmelidir. Özellikle de temizleme adımları, sonraki aşamalara da etki etmektedir. Peeling uygulamaları, maske uygulamları, nemlendirme ürünleri kullanımı güzellik rutini için vazgeçilmezdir. Cilt tipi analizi tamamlandıktan sonra bu aşamalara rahatlıkla geçilebilir.

Cilt Bakım Ürünü Seçimi

Temizleme Adımlarını Uygulayın

Temizlik adımları, mutlaka uygulanmalıdır. Cilt bakımına başlarken ilk adım cildin makyajdan ve kirden arındırılmasıdır. Eğer kullanılan cilt bakım ürünlerinin işe yaraması gerektiğine inanılıyorsa, cildin iyi bir şekilde temizlenmesi gerekecektir.

Yüz temizleyici, hem sabah hem de akşam kullanılabilir. Eğer makyaj yapıyorsanız, yağ bazlı makyaj temizleyicileri ya da yüz temizleme jeli kullanabilirsiniz. 

Maruderm hassas ve atopik ciltler için yüz temizleme jeli, hassas cilt yapısına sahip olan kişiler için idealdir. Cildin kir, yağ ve makyaj kalıntılarını arındırmaktadır. Ayrıca bu ürünün farklı cilt tiplerine uygun olan formları da bulunmaktadır.

Peeling ve Maske Uygulamaları

Peeling uygulamaları, cildi ölü derilerden arındırmaktadır. Bu yüzden cilt bakım rutini kapsamında peeling uygulamaları önemlidir. Haftada 2 ya da 3 kez cildinize peeling yapabilirsiniz. Bu sayede ölü derilerden kolaylıkla arınabilirsiniz. Peeling uygumalarının ardından cilt daha canlı, taze ve sağlıklı olacaktır. Peeling uygulaması için leke karşıtı ve cilt tonu eşitleyici peeling maske önerilmektedir.

Maske uygulamaları, cilt bakım rutini vazgeçilmezleri arasında yerini almaktadır. Maske uygulamaları, cilt problemlerinin çözümlenmesine fayda sağlamaktadır. Cilt problemlerine etkili çözüm sunan maskeler, cilt bakımının vazgeçilmezi olmayı başarmıştır.

Kil maskeleri, nemlendirici maskeler, arındırıcı maskeler, soyulabilen maskeler ve kağıt maskeler gibi daha örneğini çoğaltabileceğimiz pek çok maske bulunmaktadır.

Maske uygulamaları adımında istediğiniz ferahlıya, canlılığa ve pürüzsüzlüğe ulaşmak istiyorsanız, mutlaka doğru maske tercihinde bulunmanız gerekecektir. çünkü maske seçenekleri fazladır. Maske seçenekleri içerisinden cilt tipinize en uygun olan maskeyi tercih etmeniz gerekecektir. bunun için de cilt tipinizi tanımlarken oldukça dikkatli davranmanız gerekmektedir.

Bu doğrultuda sıklıkla tercih edilen ve önerilen maske ürünü, kahve özü ve yeşil çay özü içerikli tazeleyici kil maskesidir. Bu ürün, tüm cilt tiplerine uygun bir şekilde hazırlanmıştır. Maskeyi uygularken göz çevresi ve dudak bölgeleri gibi hassas noktalara uygulamamaya dikkat etmek gerekmektedir.

Nemlendirici Ürünleri Seçin

Cildi doğru bir şekilde arındırdıktan sonra cilt bakım rutininin önemli bir diğer aşaması da nemlendirme olmaktadır. Nemlendirme ürünleri kullanılarak bu aşama da doğru bir şekilde tamamlanabilir. Cilt bakım rutini son aşaması olan cilt nemlendirme, cildinizin nem dengesini korumasını sağlamaktadır. Doğru nemlendirme ürünleri kullanarak vücudunuzun ihtiyaç duyduğu nem dengesine ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Nemlendirici yüz ve vücut cilt bakım kremi nemlendirme aşamasında sıklıkla tercih edilmektedir. Bu ürün, tüm cilt tipleri için uygun şekilde hazırlanmıştır. Cildinin nem dengesini korumak isteyenler tercih edebilmektedir. Yumuşak ve pürüzsüz bir cilt görünümü elde etmek istiyorsanız, Maruderm nemlendirici ürünü kolay bir şekilde satın alabilirsiniz. Bu ürün, düzenli bir şekilde kullanılması halinde ciltteki kırışıklıklaarı ve ince çizgileri de azaltabilecek formdadır.

Cilt Bakımı İçin Bilinmesi Gerekenler

 Güneş Koruyucu Kullanımı

Güneş ışınları, güçlü bir D vitamini kaynağıdır. Kemik sağlığı ve bağışıklık sistemi için oldukça büyük önem taşımaktadır. Ancak güneş ışınları, D vitaminiyle birlikte radyoaktif özellikte olan ve cilde zarar veren ışınlar içermektedir. Canlılığın yaşam kaynağı olan bu güneş ışınları, cildimize nazik davranmamaktadır. Derinin alt tabakasına etki ederek yaşlanma etkilerini arttırmaktadır. Bu yüzden güneş koruyucu kullanımı göz ardı edilmemelidir. Güneş koruyucu kullanımı, cildimizi zararlı ışınların etkisinden koruyarak cilt sorunları yaşama ihtimalimizi azaltmaktadır.

Cildi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumak adına hazırlanan cilt bakım ürünlerine güneş koruyucu adı verilmektedir. Güneş koruyucu sprey, güneş kremi, güneş koruyucu losyon gibi farklı formlarda üretimi hazırlanabilmektedir.

Leke karşıtı güneş kremi, güneşin zararlı ışınlarından ve güneş lekelerinden korunmak isteyen pek çok insanın tercih ettiği bir üründür. Bu krem, cildi güneşin zararlı ışınlarından korumaktadır. Cilt lekelenmelerine engel olmaktadır. Yaşlanma belirtilerinin de azalmasında etkilidir. Ciltte yağlılık hissi bırakmayan bu güneş kremi, dört mevsim boyunca her cilt tipleri için kullanıma uygun bir şekilde tasarlanmıştır.

Etiketler: cilt bakımı cilt bakım rutini
Ocak 27, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR