Aloe Vera Nedir? Aloe Veranın Cilde Faydaları

aloe vera

Süs bitkisi olarak nitelendirilen aloe vera; cilt yapısına ve insan vücuduna, pek çok açıdan yarar sağlamaktadır. Antik Mısır’dan başlayarak günümüze kadar, pek çok hastalığın tedavisinde, ana hammadde olarak kullanılmıştır. Kozmetik sektörünün bitkilerinden biri olan aloe vera, hoş kokusu ve mükemmel nemlendirici özelliği sayesinde; kullanıcılarının gönlünü fethetmektedir.

Geleneksel tıpta, yanık ilacı olarak kullanılan aloe vera jeli, günümüz güzellik sektörünün de baş tacı haline gelmiştir. Solunum, sindirim, dolaşım ve salgı sistemleri üzerinde pek çok faydası bulunan aloe vera, güzellik ürünlerinin ana maddesi olarak kullanılmaktadır. Özellikle cilt sağlığı üzerindeki muhteşem etkileri, çok sevilen bir bitki olmasını sağlamaktadır.

Aloe Vera Nedir?

Aloe vera, 400 kadar türü olan Aloe bitkisinin sadece bir çeşidi olarak tanımlanmaktadır. Tıbbi amaçlara hizmet etmesi nedeniyle, çoğunlukla ilaç ve krem olarak kullanılmaktadır. Ancak doğrudan aloe vera bitkisinden faydalanmak da mümkündür.

Aloe vera bitkisinin doğal yaşam alanları; Kuzey Afrika, Hindistan ve Akdeniz’in güneyi olarak sıralanmaktadır. Bununla beraber günümüzde ev ortamında bile rahatlıkla yetiştirilebilmektedir. Sıcak ortamları seven aloe vera, şık görünümü ve hoş kokusu nedeniyle dekoratif çiçekler kategorisine girmektedir.

Aloe Vera Nasıl Kullanılır?

Aloe vera, yapraklarının içinde taşıdığı jel aracılığıyla cilt problemlerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Kişiler, evlerinde yetiştirdikleri aloe vera bitkisinden doğrudan yararlanabilmektedir. Etli yaprakların içerisindeki kaygan ve yapışkan jel, bitkinin soyulması suretiyle alınmaktadır. %100 aloe vera jeli, saç ve cilt maskesi olarak kullanılabilmektedir.

Piyasada, aloe vera özü içeren veya tamamen aloe vera jeli olarak satılan pek çok cilt bakım ürünü bulunmaktadır. En az %95 aloe vera içeren ürünlerin tercih edilmesi, aloe özlerinden daha fazla yararlanmak adına önem arz etmektedir. Kişiler, evlerinde yetiştiği aloe vera ile birlikte, piyasada satılan aloe vera jellerinden de yararlanabilmektedir.

Aloe veralı cilt bakım ürünleri, son zamanlarda gittikçe daha fazla rağbet görmektedir. Doğal ürünlere yönelik gelişen bu rağbet, aloe vera bitkisinin de öne çıkmasına neden olmaktadır. Kişiler cilt tipine uygun en etkili ürünü, kolaylıkla seçebilmekte ve böylece aloe vera’nın mucizevi etkilerinden en iyi şekilde yararlanabilmektedir.

Aloe Vera’nın Cilde Faydaları Nelerdir?

Aloe vera, hem cilt üzerinde hem de genel vücut sağlığı üzerine pek çok fayda sağlamaktadır. Özellikle cilt lekelerinin giderilmesi, cildin doğal olarak nemlendirilmesi, çatlak ve selülitlerin azaltılması aloe vera faydaları arasında öne çıkmaktadır. Ancak aloe vera’nın cilde sağladığı faydalar bundan çok daha fazlasıdır. Aloe vera’nın cilde faydaları şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Yanık ve yara izlerinin silinmesine yardımcı olmaktadır.
  2. Düzenli kullanımda, iltihap ve sivilce oluşumunun önüne geçebilmektedir.
  3. Böcek ısırıklarına engel olabilmektedir.
  4. Kırışıklıkları azaltması nedeniyle doğal anti - age krem görevi görmektedir.
  5. Cilt beyazlatıcı krem etki göstererek cilt tonunu eşitlemektedir.
  6. Kapalı ve açık komedon oluşumunu azaltmaktadır.
  7. Fazla yağlı ciltlerin yaşadığı aşırı parlama durumunu kontrol altına almaktadır.
  8. Hasas ve atopik ciltler için yüz yıkama jeli görevi görmektedir.
  9. Düzenli olarak kullanıldığında, sivilce lekelerini azalttığı gözlenmektedir.
  10. Güneşin zararlı ışınlarına karşı kalkan görevi görmektedir.

Aloe vera bitkisinin cilt üzerindeki faydaları, kişiden kişiye göre değişkenlik göstererek gelişmektedir. Aloe vera bitkisinin zararlı etkilerinden korunmak adına, doktor tavsiyesiyle kullanmak önem arz etmektedir. Cilt yüzeyine fazla miktarda aloe vera uygulamak, alerjik reaksiyon ve tahriş oluşumu gibi durumlara neden olabilmektedir. Bu durumların engellenmesi için kullanımın kontrollü bir şekilde olması gerekmektedir.

Aloe Vera’nın Saça Faydaları Nelerdir?

Aloe vera bitkisinden elde edilen doğal jel veya aloe vera içeren bakım ürünleri, saç bakımı rutinlerinde de kullanılmaktadır. Aloe bitkisinin bitkisi hem saç telleri hem de saç derisi üzerinde oldukça faydalı etkiler göstermektedir. Banyo sonrası uygulanan aloe vera jel, saçların doğal bir şekilde nemlenmesine yardımcı olmaktadır.

Aloe vera, antioksidan özelliği sayesinde; saç kepeğinin azalmasına ve saç derisinin yenilenmesine de yardımcı olmaktadır. Kafa derisini ve saç tellerini, en titiz şekilde temizleyerek; ölü hücre ve kepek oluşumundan kurtarmaktadır. Özellikle sık bir şekilde kepek problemi yaşayan kişiler, aloe vera içeren şampuanlara daha fazla rağbet göstermektedir.

Aloe vera jeline bir kaç damla limon damlatarak, saçların daha rahat bir şekilde şekil alması sağlanabilmektedir. Bu formül, saç tellerinin yapılan işlemlerden daha az zarar görmesine olanak tanımaktadır. Kırılmaya müsait cansız saçları olan kişiler, bu doğal saç maskesi sayesinde; saçlarını hızlı bir şekilde güçlendirmekte ve yeniden sağlıklı saçlara kavuşmaktadır.

Evde Aloe Vera Maskesi Nasıl Yapılır?

Evlerinde aloe vera yetiştiren kişilerin, bu bitki aracılığıyla yapabilecekleri pek çok doğal cilt bakım maskesi bulunmaktadır. Aloe vera maskesi kullanırken dikkat edilmesi gereken ana nokta, kişilerin hangi cilt tipine sahip olduğunu net olarak analiz etmesidir. Aloe vera ile birlikte kullanılacak diğer ürünler, cilt yapısına uygun bir şekilde seçilmelidir.

Yağlı cilt yapısına sahip olan kişiler; bir yemek kaşığı aloe vera jeli, bir tatlı kaşığı bal ve iki çay kaşığı kili karıştırarak maske uygulaması yapabilmektedir. Bu malzemeler homojen olarak dağıtılır ve 20 dakika kadar cilt yüzeyinde bekletilir. Kuru cilt yapısına sahip olan kişiler ise bu tarifin içerisine bir çay kaşığı kadar badem yağı eklemelidir. Böylece, pürüzsüz ve sağlıklı bir cilt görünümü elde edilmektedir.


 
Etiketler: aloe-vera
Aralık 18, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR