Arayacağınız kelimeyi yazınız ve enter tuşuna basınız

Saç Dökülmesi Neden Olur?

Saç Dökülmesi Neden Olur?

Saç Dökülmesi Neden Olur?

Saç dökülmesi, her ne kadar olumsuz algılansa da sağlığımız için oldukça gerekli bir durumdur. Zayıflayan saçlar dökülerek kendilerini yenilemekte ve saç köklerinden sağlıklı saçlar çıkmaktadır. Fakat bunun oranı önemlidir. Belli bir oranın üstüne çıktığı zaman sağlıksız bir durum oluşmakta ve dermatoloğa başvurulması gerekmektedir. 

Saç dökülmesi, genellikle genetik faktörlerden kaynaklanmakta fakat çeşitli hastalıklar ve yanlış bakım rutini saç dökülmesine yol açabilmektedir. İşte saç dökülmesinin sebepleri:

  1. Kalıtsal faktörler,
  2. Hatalı diyetler,
  3. Mantar hastalığı,
  4. Bazı ilaçların kullanımı,
  5. Saçkıran hastalığı,
  6. Ağır stresli durumlarla karşı karşıya kalma,
  7. Aşırı kilo kaybı,
  8. Yüksek dozda A vitamini,
  9. Anoreksiya ve bulimia,
  10. Sistemik hastalıklar,
  11. Hormonal değişimler,
  12. Demir, magnezyum, çinko ve B12 eksikliği
  13. Sikatrisyel alopesi
  14. Hatalı saç bakımı

nedeniyle saç dökülmeleri görülmektedir.

Erkekler, genetik olarak bu duruma daha yatkındırlar ve ileri yaşlarda kellik durumuyla karşı karşıya kalma riskleri bulunmaktadır. Saç döüklmesi genellikle ergenlikten sonra görülmeye başlar ve kadınlarda erkeklere kıyasen daha nadir görülür. Doğum, emzirme ve menopoz dönemleri saç dökülmelerini tetiklemektedir. Ayrıca fön ve perma gibi saç ve saç derisini aşırı ısıya maruz bırakan uygulamalar da saç dökülmesine neden olmaktadır.

Saç Dökülmesi Çeşitleri Nelerdir?

İki tür saç dökülme şekli vardır. Bunlar:

  1. Skatrisyel saç dökülmeleri; genellikle deri ya da sistematik kaynaklı bir hastalıkla birlikte gelişmekte ve kalıcı saç kayıplarına neden olmaktadır. Bu durum deriyi ilgilendiren bakteriyel, fungal ya da viral enfeksiyonlar sebebiyle oluşabilmektedir. Bunun dışında sebebi bilinmeyen bazı iltihabi hastalıklar da bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında rol oynamaktadır.
  2. Skatrisyel olmayan saç dökülmelerinde ise belirgin bir hastalık yoktur ve bu tip dökülmeler kalıcı değildir. Kızarıklık, kabarıklık gibi semptomlar görülmemektedir. Erkek tipi saç dökülmesi denilen bir çeşit saç kaybı skatrisyel olmamakla birlikte saç köklerinin kapanmasına ve kalıcı saç kayıplarına neden olmaktadır.

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Sağlıklı ve dökülmeyen saçlara sahip olmak için sağlıklı bir vücuda, sağlıklı bir saç derisine ve saç köklerine sahip olmak gerekmektedir. Genel sağlık durumunu iyileştiren önlemler saç sağlığına da iyi gelmektedir. 

  1. Sağlıklı beslenme ve kaliteli gıda tüketimi
  2. Düzenli uyku,
  3. Stresten uzak kalma ya da stresle iyi mücadele etme,
  4. Saçın yapısına uygun şampuan ve saç kremi kullanma,
  5. Saçları kuruyken tarama

saç kaybının ve saç dökülmelerinin önüne geçmektedir. 

Ancak saç dökülmesi düzelmiyorsa uzman yardımına başvurulmalı, tanı sonucunda bir hastalık mevcutsa ona uygun bir teedavi süreci izlenmelidir. Süreç içerisinde vitamin takviyesi yapılabilmekte ya da hormonal denge bozuklukları için tedavi programı oluşturulabilmektedir. Doğru tanı ve tedavi saç dökülmesi probleminin önüne geçmektedir.

Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Doktor önerisiyle ve reçeteli bir şekilde kullanılan ilaçlar saç dökülmelerini azaltmakta ve düzenli kullanımda saç dökülmesine engel olmaktadır. Bu ilaçlar zayıf saç tellerinin güçlenmesini ve ince saç tellerinin kalınlaşmasını sağlamaktadır. Saç mezoterapisi denilen bir başka yöntemde ise saç derisine vitamin, mineral ve düzenleyici maddeler iğne yoluyla enjekte edilmektedir. Sonrasında masaj yapılarak kullanılan maddenin dengeli şekilde dağılması sağlanmaktadır. Bu yöntem de saç tellerini güçlendirmekte ve dökülmeye karşı savaşmaktadır.

Saç Dökülmesi Bitkisel Yöntemlerle Önlenir Mi?

Saç derisindeki kan dolaşımının hızlanması saç dökülmelerini önlemektedir. Saç derisinde kan dolaşımının hızlanması için bazı bitkisel yağlarla masaj yapılabilir. Zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı gibi bitkisel yağlar hem saç köklerinin güçlenmesini hem de dökülme probleminin giderilmesini sağlamaktadır. Biberiye kaynatıp suyunu kullanmakta yine saç köklerini güçlendirecek ve dökülmenin önüne geçecektir. 

Ancak tüm bu bitkisel tedavi yöntemleri saç dökülmesi ileri seviyede değilse etki göstermektedir. İleri seviyedeki saç dökülmesi için mutlaka bir doktora başvurulması ve tedaviye başlanması gerekmektedir. 

Saç Dökülmesi Nasıl Tedavi Edilir?

İlk olarak doğru bir şekilde tanı konulması gerekmektedir. Bunun içinde ayrıntılı öykü alınmalı ve muayene olunmalıdır. Tetkikler sonucunda alternatif tedaviler incelenmekte ve hasta için en uygun olanı seçilmektedir. Bu tedaviler ilk olarak başka sebepler varsa onların sağaltımı ve konsültasyonuyla başlamaktadır. Sistematik hastalıklar iyileşip ortadan kalktıktan sonra saç dökülmesinde de azalmalar gözlenmektedir. 

Uygulama yapılacak oral ve yerel tedavilerin yanı sıra mezoterapi ve PRP gibi yöntemler de eş zamanlı olarak uygulanmaktadır. Saç dökülmesi ve saç derisi hastalıklarının tedavisi genel olarak 6 ay ile 12 ay arasında sürmektedir. Kimi zaman saç dökülmesi durumu ömür boyu sürebilir. Böyle durumlarda tedavi de ömür boyu devam etmektedir.

Saç Dökülmesi Yaşayanlar Nelere Dikkat Etmeli?

İlk olarak saç dökülmesi oranına dikkat edilmesi gerekmektedir. Kişi dökülen saçın normal mi yoksa olması gerekenden fazla mı olduğuna bakmalı, günde kaç tel olduğunu 100 teli geçip geçmediğini belirlemelidir. Saç hacminde azalma varsa ve dökülme oranı çok fazlaysa hemen bir dermatoloğa başvurulmalıdır. 

Yoğun saç dökülmesi bir hastalık belirtisi olabilmektedir. Bu sebeple bu tarz bir durumla karşı karşıya kalındığında kişinin kendi yöntemleriyle dökülmeyi engellemeye çalışmadan önce hekime başvurması gerekmektedir. Eğer altta yatan başka bir sebep varsa bu tedavi edilmeli sonrasında saç dökülmesi sorunu çözülmelidir.

Saç Dökülmesi Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilmektedir?

Saç dökülmeleri vücutta ters giden pek çok durumun belirtisi olabilir. Saç dökülmeleri yaşayan bireylerde vitamin ve mineral eksiklikleri görülmektedir. Kansızlık, hormon bozuklukları, romatizmal ve enfeksiyonel hastalıklar saç dökülmesine neden olabilmektedir. 

Saç Ekimi Saç Dökülmesine Çözüm Olur Mu?

Günümüzde saç dökülmesine karşı kullanılan en yaygın yöntemlerden biri saç ekimidir. Saç ekimi, kafa derisinin altına saç tellerinin yerleştirilmesinden oluşan bir uygulamadır. Kalıcı saç dökülmesine ve kellik problemine karşın en geçerli çözüm olarak kabul edilmektedir. 

Pelda Yalçınkaya

Merhabalar ben Pelda. Cilt bakımı ve güzellik alanına büyük bir ilgi duyuyor ve bu alanda aktif şekilde araştırmalar yapıyorum. Araştırmalarım ve deneyimlerim sonucunda öğrendiklerimi Maruderm aracılığıyla sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.



Yorumlar (0)

Henüz Yorum Eklenmemiş.


Yorum Yapın

Lütfen zorunlu alanları doldurunuz. *

Cilt Beyazlatıcı Ürünler Nasıl Kullanılır?

Cilt Beyazlatıcı Ürünler Nasıl Kullanılır?

Cilt beyazlatma, cilt lekelerini azaltmak ve cilt tonunu eşitlemek için kullanılan bir uygulamadır. Beyazlatıcı kremler, içerdikleri aktif maddelerle ciltteki koyu lekeleri azaltmaya yardımcı olmaktadır. Cilt beyazlatma yöntemleri düzenli olarak uygulanmalıdır ve cilde uygun olduğundan emin olunmalıdır. Bu yöntemlerin düzenli kullanımı ile ciltteki koyu lekeler azaltılabilmekte ve cilt tonunu eşitleyebilmektedir.

Çatlak Kremi Nedir Ne İşe Yarar?

Çatlak Kremi Nedir Ne İşe Yarar?

Çatlaklar, ciltteki esneklik kaybı sonucu ortaya çıkan yırtılmalar olarak tanımlanmaktadır. Bu durum, hızlı kilo alıp verme, genetik faktörler, hamilelik gibi durumlar sonucunda meydana gelmektedir. Çatlaklar estetik bir sorun olmanın yanı sıra, kaşıntı, hassasiyet ve ağrıya neden olabilmektedirler. Bu nedenle, çatlakların görünümünü azaltmaya yardımcı olabilecek çeşitli kremler üretilmektedir. Çatlak kremleri, ciltteki nem düzeyini arttırmak ve cilt esnekliği yeniden kazandırmak için tasarlanmaktadır.

Pişik Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Pişik Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Pişik, ciltte oluşan tahriş ve kızarıklık ile kendini gösteren bir durumdur. Pişik, bebeklerin hassas ciltlerinin bezin sürekli temasından kaynaklanmaktadır. Pişik belirtileri, şiddeti ve nedenine göre değişebilmektedir. Pişik tedavisi için, nemli ciltten kaçınmak, pişik kremi kullanmak, uygun bez seçimi yapmak ve hava alan kıyafetler giyinmek gibi önlemler alınabilmektedir.

Kusursuz Bir Görünüm İçin Minik İp Uçları 

Kusursuz Bir Görünüm İçin Minik İp Uçları 

Elde etmek istenilen kusursuz cilt görünümü için birkaç önemli noktaya dikkat edilmelidir. Cilt bakımına özen göstermek, cildi temiz ve nemli tutmak, düzenli olarak peeling yapmak ve güneşe karşı korunmak kusursuz bir cilt için en önemli adımlardır. Tüm bu faktörlere dikkat ederek, içeriden ve dışarıdan sağlıklı ve daha güzel bir görünüme sahip olmak mümkündür.

Her Mevsim Kullanabiliceğiniz Nemlendirici Krem Önerileri

Her Mevsim Kullanabiliceğiniz Nemlendirici Krem Önerileri

Nemlendirici kremler, ciltteki nemi korumak ve cildin yumuşak kalmasını sağlamak için kullanılmaktadır. Nemlendirici krem kullanımı mevsimlere veya hava koşullarına bağlı değildir. Cilt kuruluğu hissedildiğinde veya ciltte çatlaklar ve pullanmalar oluştuğunda mümkün olan en kısa sürede kullanılmalıdır. Nemlendirici krem seçerken, cilt tipine, içeriklerine ve kişisel tercihlere dikkat edilmelidir. Cilt tipine uygun olan ve besleyici bir nemlendirici seçmek, cildin daha sağlıklı görünmesini olanak tanımaktadır.

Hassas Cildiniz Varsa Bunları Yapmayın - Hassas Ciltlere Bakım Tavsiyeleri

Hassas Cildiniz Varsa Bunları Yapmayın - Hassas Ciltlere Bakım Tavsiyeleri

Hassas ciltler, tahrişe, kızarıklığa, kaşıntıya ve diğer cilt problemlerine yatkındırlar. Bu nedenle, hassas ciltler için uygun bakım ürünleri ve doğru bakım rutini önem taşımaktadır. Hassas ciltler için, doğal içerikli, hafif ve cildi tahriş etmeyen ürünleri tercih edilmelidir. Temizleyiciler, nemlendiriciler ve güneş koruyucuları hassas ciltler için uygun ürünlerdir. Hassas ciltler için doğal içerikli ürünler tercih edilmelidir.

Cilt Kuruluğu Neden Olur Kimlerde Görülür?

Cilt Kuruluğu Neden Olur Kimlerde Görülür?

Cilt kuruluğu, cildin nem seviyesinin düşük olmasıyla karakterizedir. Bu durum, birçok faktörden kaynaklanabilmektedir. UV ışınları, yaşlanma süreci ve çeşitli cilt hastalıkları; cilt kuruluğu problemlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Cilt kuruluğu, ciltte rahatsızlık ve acıya neden olabilmekte ve sosyal anlamda da sıkıntılara yol açabilmektedir. Ancak doğru nemlendirici ve cilt bakım ürünleri kullanarak, cilt kuruluğuyla başa çıkmak mümkündür.

Cilt Bakımında Doğru Bilinen Yanlışlar

Cilt Bakımında Doğru Bilinen Yanlışlar

Cilt bakımı, sağlıklı bir cilde sahip olmak için önem taşımaktadır. Bu amaçla, kaliteli cilt bakım ürünleri seçilmeli ve düzenli bir cilt bakım rutini uygulanmaktadır. Ancak, yanlış bilinen bazı konular, yanlış ürün seçimi veya yanlış uygulama, cilt sağlığına zarar verebilmektedir. Bu nedenle, doğru bilgilere dayanarak cilt bakımı yapmak çok önemlidir.

Sağlıklı Bir Cilt İçin Beslenme Tüyoları

Sağlıklı Bir Cilt İçin Beslenme Tüyoları

Sağlıklı beslenmek; cildin sağlıklı, canlı ve parlak bir görünüme kavuşmasına yardımcı olmaktadır. Tüketilen gıdalara ve su miktarına dikkat edilerek; akne, yağlanma ve dökülme gibi cilt problemlerinin önüne geçilebilmektedir. Sağlıklı beslenmek, cilt problemlerinin tedavisinde de önemli rol oynamaktadır. Cilt ve vücut sağlığı için; vücudun ihtiyaç duyduğu suyun, turfanda bulunan meyve ve sebzelerin tüketilmesine özen göstermek gerekmektedir.

Vücut Kitle İndeksi Nedir?

Vücut Kitle İndeksi Nedir?

Vücut kitle indeksi; ağırlığın, boyun karesine bölünmesi ile elde edilmektedir. Vücut kitle indeksi hesaplamalarının temel amacı, bireyin hangi kilo kategorisinde bulunduğunu belirlemektir. Kilo kategorilerini oluşturan; vücut kitle indeksi değer aralıkları, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmektedir. İdeal vücut kitle indeksine sahip olmak için; aynı boydaki kişilerin cinsiyet ve metabolizma hızına göre farklı kilolara sahip olması gerekmektedir.

Vücut Analizi Nasıl Yapılır?

Vücut Analizi Nasıl Yapılır?

Vücut analizi; vücuttaki yağ, su, kas ve kemik gibi ağırlıkların oranını belirlenmek için yapılmaktadır. Vücut analizi hesaplamaları; bioelektrikal implant tekniği kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Vücut analizi sayesinde; vücudun hangi bölgesinde, hangi ağırlıkların yoğunlukta olduğu görülebilmektedir. Kişiye özel beslenme ve egzersiz programlarının oluşturulması için; doktor diyetisyen ve antrenörler tarafından vücut analizi yaptırılması istenebilmektedir.

AHA ve BHA Serum Nedir ve Nasıl Kullanılır?

AHA ve BHA Serum Nedir ve Nasıl Kullanılır?

AHA ve BHA; cilt sağlığı açısından faydalı organik asitlerdir. Cilt sağlığının korunmasını ve cildin, parlak ve canlı bir görünüme sahip olmasını sağladığından dolayı AHA ve BHA cilt bakım ürünlerinin içerisinde sıkça kullanılır.

Maruderm Blog; cilt, saç ve tırnak bakımı hakkında pek çok güzellik tüyosunu kullanıcılara sunmak amacıyla içerik üretmektedir. Doğanın saf ve eşsiz güzelliklerini cilt bakım sektörüyle buluşturan Maruderm, tamamını Fransa'dan getirdiği hammaddelerle cilt bakım ürünleri ve yüz serumları hazırlamaktadır.

Cilt Bakım Tüyoları

Cilt bakımı hem kadınlar hem de erkekler açısından büyük önem taşımaktadır. Sağlıklı ve canlı bir cilt görünümüne sahip olmak için dikkat edilmesi gereken cilt bakım tüyoları şunlardır:

  1. İyi bir cilt bakımı en temelde temizlik adımıyla başlamalıdır. İlk adımda cilt; temizleyici jel veya temizleyici su yardımıyla kirden ve ölü deriden arındırılmalıdır.
  2. İkinci adımda cilde tonik uygulanmalı ve gözeneklerde kalan makyaj ve kir kalıntıları derinlemesine temizlenmelidir.
  3. Cildin nem ihtiyacının karşılanması ve çeşitli cilt problemlerinin giderilmesi için yüz serumları kullanılmalıdır. Yüz serumu seçerken cilt tipine ve cildin ihtiyaç duyduğu bakım türüne dikkat edilmelidir.
  4. Son adımda ise cilt; iyi bir nemlendirici yardımıyla nemlendirilmeli ve güneş kremi sürülmelidir.

Dört mevsim boyunca gündüz saatlerinde dışarı çıkmadan önce güneş kremi kullanılmalıdır. Bakım gece saatlerinde yapılıyor ise nemlendirme adımıyla sonlandırılmalıdır.

 

Devamını Oku..