BHA (Salisilik Asit) Nedir? Hangi Cilt Tipleri Salisilik Asiti Tercih Etmelidir?

salisik asit

Salisilik asit, halk arasında yaygın olarak bilinenin aksine bir kimyasal değildir. Bu madde, bilimsel adı “Salix alba” olan ak söğüt ağacının yapraklarından elde edilir. Yetişkinlik döneminde yaklaşık 25 – 30 metreye ulaşan bu söğüt çeşidi, alt yüzeyinde bulunan beyaz tüylerle tanınır. Ağaç yaşlandıkça rengi tüyler kalınlaşarak dökülür. Doğal yöntemler kullanılarak elde edilen salisilik asit cilde faydaları ile kozmetik sektöründe adını duyurmuştur. Cilt gözeneklerine ideal oranda bu maddenin uygulanması, şikayet edilen pek çok cilt sorunu için çare olabilir.

Salisilik Asit Ne İşe Yarar?

Salisilik asit faydaları kısa sürede görülebilecek olan bir maddedir. Düzenli olarak kullanılması gereken kremler, serumlar, jeller ve maskeler aracılığıyla, cildiniz için yeterli bir bakım uygulayabilirsiniz. Yeterli ölçüde salisilik asit içeren ürünler kullanmanın bazı faydaları şöyledir:

  • Cilt gözeneklerini tıkayan sebum, ölü deri, yağ ve toz taneleri temizlenir. Gözeneklerin açılması ile siyah nokta ve sivilce az görülür.
  • Aşırı salgılanan yağın dengelenmesine yardımcı olur. Sivilcelenmeye yol açan hormon bozukluklarının cilt üzerindeki etkilerini baskılar.
  • İçerdiği doğal bileşenler sayesinde cilt hücrelerini derinlemesine temizler. Yaşlanma belirtilerinin gecikmesine yardımcı olur.
  • Kırışık cilt bölgelerine sıkılık kazandırabilir.
  • Özellikle C vitamini içeren ürünlerle beraber kullanılırsa, göz altlarındaki sarkmaları ve renk değişimlerini engeller.
  • İlerleyen yaşın sebep olduğu cilt matlaşmasını kontrol altına alır. Epidermisin parlak bir görüntüye kavuşmasını sağlar.
  • Kolajen liflerini uyarabilir. Cildin esnek ve yumuşak kalmasına katkı sağlar.
  • Anti – bakteriyel özellikler taşır. Farklı boyutlardaki sivilcelere ve siyah noktalara sebep olan bakterileri öldürür.  
  • Belli oranda cilt rengini açabilir.

Salisilik Asit Zararlı Mı?

Ölçülü kullanım yapılması halinde, salisilik asit zararları olmayan bir maddedir. Fakat gereğinden çok miktarda kullanıldığında bazı olumsuz semptomlar geliştirebilir. Bu asidin zararlı olduğu yönündeki iddialar, salisilik asit bulunan ürünler içerisindeki alkolden kaynaklanır. Alkol, salisilik maddenin çözünmesini kolaylaştırdığı için bazı kişisel bakım kremlerinde ve jellerde bir miktar bulunabilir. Farklı formlara sahip olan alkol, her zaman olmasa da alerjik etkilere yol açabilecek bir maddedir. Salisilik asitli ürünler değişen miktarlarda alkole sahip oldukları için dikkatli kullanılmaları önem taşır. Aksi durumda gözlemleyebileceğiniz etkilerden birkaçı şöyledir:

  • Cilt yüzeyinde geçici kızarıklar oluşabilir.
  • Kısa süreli kaşıntılar ortaya çıkabilir.
  • Ciltte uzun süre nemlilik hissetmek mümkündür.

Kişisel bakım ihtiyaçlarınıza uygun ürünler seçmemeniz halinde, ufak tefek problemlerle karşılaşabileceğinizi unutmamalısınız. Bu problemler kalıcı sorunlara sebep olmasalar da dikkat edilmesi gereken detaylardır. Eğer cildiniz alerjik özelliklere sahipse, uzman hekimin bilgisi olmadan cilt tedavileri uygulamamanız faydalı olur.

Salisilik Asit Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Salisilik asit kullanırken dikkat edilmesi gerekenler arasında, ürünlerin içeriği bulunur. Kullanılacak krem, jel ya da tonikler ideal oranda salisilik içermelidir. Yüksek oranda bulunan salisilikler, epidermis ve dermis tabakasında beklenen etkiyi ortaya çıkarmayabilir. Ayrıca “Salisilik asit yüzde kaç olmalı?” sorusunun kesin bir cevabı yoktur. Birbirinden farklı ciltlere uygun olarak imal edilen her ürün için farklı miktarlar gerekebilir. Klinik tedavi amacıyla kullanılmayıp sadece kozmetik statüye sahip seçeneklerde bu oran % 1 – 2’dir. Tıbbi amaçlı ürünler, yaklaşık % 5 – 10 civarında salisilik bulundurabilir. Satın alacağınız ürünlerin içeriğine dikkat etmeniz temel şarttır.

Salisilik Asit Sivilce Çıkarır Mı?

Salisilik asit sivilce ve akne tedavisinde kullanılabilen maddeler arasındadır. İdeal kullanım oranını aşan kimseler, kısa sürede kendiliğinden iyileşebilen küçük sivilceler gözlemleyebilir. Fakat bu durum salisiliğin etkisinden çok cildin yapısıyla alakalıdır. Usulüne uygun şekilde kullanılan salisilik asla sivilce çıkarmayacağı gibi, var olan büyük ve inatçı sivilceler için çözüm sağlar. Cilt gözeneklerinde biriken yağlı dokuyu kurutarak sivilce problemini engellemesi, salisilik asidin cilde faydaları arasındaki önemli bir detaydır.

Salisilik Asit Her Gün Kullanılır Mı?

Cilde tek başına salisilik uygulamak tavsiye edilmez. Salisilik asit içeren kremler ve jeller aracılığıyla cilt bakımınızı gerçekleştirmeniz daha sağlıklıdır. Güvenilir kozmetik ürünlerinde bulunan faydalı etken maddeler, salisilikle birlikte cildin farklı ihtiyaçlarına cevap verir. Salisilik asit içeren jel, tonik, krem ve öteki ürün çeşitleri her gün kullanıma uygundur. Fakat günlük kullanım miktarı genel olarak 2 veya 3 ile sınırlandırılır. Cildin ihtiyaçlarına bağlı olarak, her gün salisilik asit kullanılabilir.

Salisilik Asit Kullananlar Olumlu Etkileri Ne Zaman Görebilir?

Salisilik asit tonik ve kremler içerisinde bulunabilen bir maddedir. Cilt bakım ürünlerini ne kadar ölçülü ve dengeli kullanırsanız, görülecek faydalar o ölçüde çabuklaşır. Birkaç gün düzenli kullanım yapıp daha sonra aynı titizliği göstermezseniz iyi sonuç almanız zorlaşabilir. Kaliteli kremler, serumlar, tonikler kullanarak en geç birkaç ay içerisinde önemli başarılar elde etmeniz mümkündür. Cilt üzerinde gözlemleyebileceğiniz değişimler, kişisel bakım ihtiyaçlarınızın yoğunluğuna göre farklılık gösterebilir. Salisilik asit sivilce, akne, matlık, kırışma, gözenek tıkanmalarından kaynaklanan pürüzlenmeler için etkili bir çözümdür. Salisilik içeren kozmetik ürünlerini devamlı olarak kullanmanız, parlak ve estetik bir cilde sahip olmanızı sağlayabilir.

Hangi Cilt Tipleri Salisilik Asit Tercih Edebilir?

Salisilik, cildin yağ dengesini düzenleyebilir. Yağlı ciltlerde görülen sivilce bakterilerini öldürmesi, ideal nem miktarını koruması ve gözenekleri sıkılaştırması mümkündür. Sağlayabildiği faydalar tüm cilt tiplerine uygun olsa da, yağlı cilt tipi için salisilik asit kullanmak özellikle önem taşır. Yağlı ve sivilceli ciltlerde sıklıkla görülen akneler, siyah noktalar, sivilceler salisiliğin bir süre kullanılmasıyla ortadan kalkabilir. Kuru ciltlerin nemlendirilmesi ve elastik bir hal alabilmesi açısından da salisilik asit faydaları olan bir maddedir. Fakat salisilikten faydalanabilecek olan her cilt tipinin kullanım ihtiyacı aynı değildir. Kuru cildin ne kadar kuru olduğu, yağlı cildin ne kadar yağlı olduğu belirleyici faktörler sayılır.

Karma ve Yağlı Ciltlere Uygun MaruDerm Ürünlerini Neden Kullanmalısınız?

Farklı cilt tiplerinin bakım ihtiyaçlarına cevap verebilen MaruDerm, salisilik asit içeren krem & jel & tonik seçeneklerini satışa sunuyor! Üçlü sette bulunan ürünler, kırmızı ve sarı sivilceleri ortadan kaldırabilecek yeterliliğe sahiptir. Salisilikle birlikte gliserin, panthenol, allantoin, laktik asit, probiyotik ve oleanolik asit içeren ürünler kısa sürede yarar gösterebilir.

Sette bulunan yüz temizleme jeli salisilik asit ile zenginleştirildiği için cildinizi temizlerken onarır. En az dakika yüzünüzde beklettikten sonra durulamanız gereken bu jel, sahip olduğu kıvam sayesinde kullanım kolaylığı sunar. Salisilik asit içeren tonik, jelden sonra yüze sürülür ve durulaması gerekmez. Kolay kuruyabildiği için sizleri uzun süre bekletmeyecek olan tonik, cildi parlatarak esnek hale getirir. Son aşamada ise bir miktar kremi yüzünüzün her tarafına uygulayabilirsiniz. Gözenekleri derinlemesine temizleyerek koyu renkli lekelere, aknelere ve siyah noktalara karşı etkili bir çözüm sunan salisilik asit krem formuyla basit bir kullanım sağlar. Krem, jel ya da toniğin göz içerisine temas etmesi halinde bol suyla gözü durulamanız tavsiye edilir. Ayrıca ağız çevresi de bu konuda dikkatli olmanız gereken bir bölgedir. Güvenle kullanabileceğiniz ürünlere tek tıkla ulaşmanız, MaruDerm sayesinde mümkündür.
Etiketler: salisik-asit
Aralık 18, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR