Arayacağınız kelimeyi yazınız ve enter tuşuna basınız

Saç Kepeği Neden Olur?

Saç Kepeği Neden Olur?

Saç Kepeği Neden Olur?

Saç kepeği; kafa üzerindeki deri parçalarının dökülmesi yoluyla oluşan, yaygın bir cilt problemi olarak tanımlanmaktadır. Saç kepeği, farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkmakta ve kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürmektedir. Çoğu kişi; kepek nedeniyle oluşan kaşıntı ve döküntü hissini, rahatsız edici olarak nitelendirmektedir.

Kepek, basit bir cilt problemi olarak görünse de; kişilerin özgüvenini düşürmekte ve öz bakım rutinlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Kepek oluşumu, temizlik ve bakım rutinlerini düzenli bir şekilde gerçekleştiren kişilerde bile görülmektedir. Bu durum, kepek oluşumunun dış etkenlerden kaynak alarak geliştiğini göstermektedir.

Beslenme alışkanlıkları da saç derisinin sağlığı üzerinde oldukça etkilidir. Saç derisinin sağlıklı olması, ihtiyaç duyulan vitamin ve minerallerin düzenli bir şekilde alınması ile mümkün hale gelmektedir. Bu nedenle; sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve yeterli düzeyde vitamin alımı, kişilerin saç kepeği sorunlarını en aza indirmektedir.

Kepek Nedir?

Kepek; hem kadınların hem de erkeklerin saç diplerinde görülebilen, beyaz veya açık sarı renkli deri döküntüsü anlamına gelmektedir. Genel toplumda her iki kişiden birinde kepek oluşumuna rastlanmaktadır. Bununla beraber erkek bireylerde, kadın bireylere nazaran daha fazla saç kepeği oluşumu görülmektedir.

Kepek oluşumu, bulaşıcı özellik göstermemektedir. Oluşan saç kepeği, kişinin saç derisinin genel sağlık durumu ile alakalıdır. Bu durumun genellikle, ciddi bir sağlık problemiyle ilişkisi olmamaktadır. Kepek oluşumunun rahatsızlık veren yönü, kaşıntı ve döküntüye neden olmasıdır.

Kepek Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

Saç kepeklenmesinin, kişilerin vücut yapısına göre değişen pek çok nedeni bulunmaktadır. Saç derisinin üst tabakasının soyulma nedeni, çoğunlukla mevsim geçişi veya şampuan değişikliği olmaktadır. Geçici veya kalıcı bir şekilde süre gelen kepek oluşumunun nedenleri şunlardır:

  1. Seboreik dermatit rahatsızlığı.
  2. Saçı yeterince taramamak.
  3. Hızla değişen sıcaklık koşullarına maruz kalmak.
  4. Yeteri kadar şampuan kullanmamak.
  5. Nörolojik hastalıklar.
  6. Bağışıklık sistemi ile alakalı olan hastalıklar.
  7. B vitamini ve çinko eksikliği.
  8. Yoğun stres bozukluğu.
  9. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları.

Kepekli Saçın Belirtileri Nelerdir?

Saç kepeğinin, kişiden kişiye değişen farklı belirtileri bulunmaktadır. Bazı kişiler, saç dökülmesi ve saç kepeği sorunlarını aynı anda yaşayabilmektedir. Çeşitli saç problemlerinin aynı anda yaşanması, kişilerin yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etki göstermektedir.

Saç derisinde oluşan kızarıklık ve kaşıntı hissi, kepekli saçın en yaygın belirtisi olarak görülmektedir. Saç derisinin kepek nedeniyle sık sık kaşınması, tahriş oluşumu ve yara kabuğu dökülmesi gibi sonuçlar doğurabilmektedir. Kaşıntı ve kızarıklık durumunun artış göstermesi, egzama gibi olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir.

Saç kepeği; kişilerin özellikle omuzlarına dökülmekte, bu nedenle estetik açıdan sorun teşkil etmektedir. Saç kepeği oluşumunun bir diğer belirtisi, kıyafetlere dökülen ve kötü bir görüntüye neden olan beyaz deri parçalarıdır. Kepek oluşumundan mustarip olan kişiler, kıyafetlerine bulaşan deri parçalarından ciddi düzeyde rahatsız olmaktadır.

Kepek Nasıl Yok Edilir?

Saç kepeği tedavisi, çoğunlukla kozmetik ürünler ile yürütülen bir süreçtir. Tedavinin ne kadar sürede cevap vereceği, kişinin yaşı ve saçındaki kepek yoğunluğu gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bununla beraber; stres kaynaklı saç kepeği, kozmetik yöntemlerle tedavi edilememektedir.

Kepek önleyici şampuanların düzenli bir şekilde kullanılması, inatçı ve tekrarlayan kepek oluşumunun; hızlı bir şekilde tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır. Bu tür şampuanlar, saç derisi üzerindeki sebum dengesini yeniden kurmayı hedeflemektedir. Bu sayede kepek oluşumu en aza indirilmektedir.

Saç derisinin beslenmesi ve eski sağlığına kavuşması için nemlendirici özelliği olan doğal bakım yağlarının düzenli bir şekilde kullanması gerekmektedir. Selenyum ve paraben içeren bakım ürünleri, kepek oluşumunu tetiklemesi nedeniyle tercih edilmemelidir. Badem yağı ve argan yağı; bu bağlamda tercih edilmesi gereken yağ çeşitleri arasında yer almaktadır.

Kepek Oluşumu Nasıl Önlenir?

Saç kepeği, günlük hayatın büyük bir kısmını kaplayan stres faktörlerinden büyük ölçüde etkilenmektedir. Kepek oluşumunun önlenmesi için stres faktörlerinden uzak durmak gerekmektedir. Kepek oluşumu ile birlikte başka sağlık problemleri de yaşanıyorsa, hızlı bir şekilde doktora gitmek önem arz etmektedir.

Kepek oluşumunun önlenmesi için çok soğuk ve çok sıcak alanlardan uzak durmak gerekmektedir. Sıcaklık değişimleri, saç kepeği oluşumunun en yaygın nedeni olarak görülmektedir. Kolay kırılan saçlara sahip olan kişiler, kepek oluşumunu önlemek adına saç şekillendirici cihazlardan uzak durmalıdır.

Saç bakım rutinin, titiz bir şekilde yürütülmesi de kepek oluşumunun önüne geçmektedir. Saçlar, rüzgâr ve ısı gibi dış etkenlere çok fazla maruz kalmaktadır. Bu nedenle kişilerin, tıpkı cilt bakım rutini gibi bir saç bakım rutinine de sağıp olması gerekmektedir. Temiz tutulan ve düzenli bir şekilde nemlendirilen saçlarda, kepek oluşumu riski oldukça azdır.

Kepek Nedeniyle Doktora Başvurmalı Mıyım?

Saç kepeği problemi yaşayan kişiler, çoğunlukla kozmetik tedavi yöntemlerinden yaralanmakta ve doktora başvurmayı ihmal etmektedir. Ancak, saç kepeği başka sorunlarla birlikte gelişiyor veya başka sorunlar arttığında alevleniyorsa; kişinin acil bir şekilde doktora gitmesi gerekmektedir. Bu sorunları maddelemek istersek:

  1. Kafa derisinde tahammül edilemez düzeyde kaşınma.
  2. Kepek sorunu nedeniyle kilo verme.
  3. Kepek tedavisi ürünlerinin sonuç vermemesi.
  4. Kafa derisi üzerinde şişlik veya egzama.

Saç kepeği genellikle uygun ürünler ve düzenli bakım rutinleri sayesinde kısa bir sürede tedavi edilebilmektedir. Tedavi süresi, kişinin yaşam koşulları ve saç yapısı gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bununla birlikte, piyasada bulunan arındırıcı kepek şampuanları, kepek sorunun hızlı bir şekilde yok edilmesini sağlamaktadır.

Pelda Yalçınkaya

Merhabalar ben Pelda. Cilt bakımı ve güzellik alanına büyük bir ilgi duyuyor ve bu alanda aktif şekilde araştırmalar yapıyorum. Araştırmalarım ve deneyimlerim sonucunda öğrendiklerimi Maruderm aracılığıyla sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.



Yorumlar (0)

Henüz Yorum Eklenmemiş.


Yorum Yapın

Lütfen zorunlu alanları doldurunuz. *

Cilt Beyazlatıcı Ürünler Nasıl Kullanılır?

Cilt Beyazlatıcı Ürünler Nasıl Kullanılır?

Cilt beyazlatma, cilt lekelerini azaltmak ve cilt tonunu eşitlemek için kullanılan bir uygulamadır. Beyazlatıcı kremler, içerdikleri aktif maddelerle ciltteki koyu lekeleri azaltmaya yardımcı olmaktadır. Cilt beyazlatma yöntemleri düzenli olarak uygulanmalıdır ve cilde uygun olduğundan emin olunmalıdır. Bu yöntemlerin düzenli kullanımı ile ciltteki koyu lekeler azaltılabilmekte ve cilt tonunu eşitleyebilmektedir.

Çatlak Kremi Nedir Ne İşe Yarar?

Çatlak Kremi Nedir Ne İşe Yarar?

Çatlaklar, ciltteki esneklik kaybı sonucu ortaya çıkan yırtılmalar olarak tanımlanmaktadır. Bu durum, hızlı kilo alıp verme, genetik faktörler, hamilelik gibi durumlar sonucunda meydana gelmektedir. Çatlaklar estetik bir sorun olmanın yanı sıra, kaşıntı, hassasiyet ve ağrıya neden olabilmektedirler. Bu nedenle, çatlakların görünümünü azaltmaya yardımcı olabilecek çeşitli kremler üretilmektedir. Çatlak kremleri, ciltteki nem düzeyini arttırmak ve cilt esnekliği yeniden kazandırmak için tasarlanmaktadır.

Pişik Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Pişik Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Pişik, ciltte oluşan tahriş ve kızarıklık ile kendini gösteren bir durumdur. Pişik, bebeklerin hassas ciltlerinin bezin sürekli temasından kaynaklanmaktadır. Pişik belirtileri, şiddeti ve nedenine göre değişebilmektedir. Pişik tedavisi için, nemli ciltten kaçınmak, pişik kremi kullanmak, uygun bez seçimi yapmak ve hava alan kıyafetler giyinmek gibi önlemler alınabilmektedir.

Kusursuz Bir Görünüm İçin Minik İp Uçları 

Kusursuz Bir Görünüm İçin Minik İp Uçları 

Elde etmek istenilen kusursuz cilt görünümü için birkaç önemli noktaya dikkat edilmelidir. Cilt bakımına özen göstermek, cildi temiz ve nemli tutmak, düzenli olarak peeling yapmak ve güneşe karşı korunmak kusursuz bir cilt için en önemli adımlardır. Tüm bu faktörlere dikkat ederek, içeriden ve dışarıdan sağlıklı ve daha güzel bir görünüme sahip olmak mümkündür.

Her Mevsim Kullanabiliceğiniz Nemlendirici Krem Önerileri

Her Mevsim Kullanabiliceğiniz Nemlendirici Krem Önerileri

Nemlendirici kremler, ciltteki nemi korumak ve cildin yumuşak kalmasını sağlamak için kullanılmaktadır. Nemlendirici krem kullanımı mevsimlere veya hava koşullarına bağlı değildir. Cilt kuruluğu hissedildiğinde veya ciltte çatlaklar ve pullanmalar oluştuğunda mümkün olan en kısa sürede kullanılmalıdır. Nemlendirici krem seçerken, cilt tipine, içeriklerine ve kişisel tercihlere dikkat edilmelidir. Cilt tipine uygun olan ve besleyici bir nemlendirici seçmek, cildin daha sağlıklı görünmesini olanak tanımaktadır.

Hassas Cildiniz Varsa Bunları Yapmayın - Hassas Ciltlere Bakım Tavsiyeleri

Hassas Cildiniz Varsa Bunları Yapmayın - Hassas Ciltlere Bakım Tavsiyeleri

Hassas ciltler, tahrişe, kızarıklığa, kaşıntıya ve diğer cilt problemlerine yatkındırlar. Bu nedenle, hassas ciltler için uygun bakım ürünleri ve doğru bakım rutini önem taşımaktadır. Hassas ciltler için, doğal içerikli, hafif ve cildi tahriş etmeyen ürünleri tercih edilmelidir. Temizleyiciler, nemlendiriciler ve güneş koruyucuları hassas ciltler için uygun ürünlerdir. Hassas ciltler için doğal içerikli ürünler tercih edilmelidir.

Cilt Kuruluğu Neden Olur Kimlerde Görülür?

Cilt Kuruluğu Neden Olur Kimlerde Görülür?

Cilt kuruluğu, cildin nem seviyesinin düşük olmasıyla karakterizedir. Bu durum, birçok faktörden kaynaklanabilmektedir. UV ışınları, yaşlanma süreci ve çeşitli cilt hastalıkları; cilt kuruluğu problemlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Cilt kuruluğu, ciltte rahatsızlık ve acıya neden olabilmekte ve sosyal anlamda da sıkıntılara yol açabilmektedir. Ancak doğru nemlendirici ve cilt bakım ürünleri kullanarak, cilt kuruluğuyla başa çıkmak mümkündür.

Cilt Bakımında Doğru Bilinen Yanlışlar

Cilt Bakımında Doğru Bilinen Yanlışlar

Cilt bakımı, sağlıklı bir cilde sahip olmak için önem taşımaktadır. Bu amaçla, kaliteli cilt bakım ürünleri seçilmeli ve düzenli bir cilt bakım rutini uygulanmaktadır. Ancak, yanlış bilinen bazı konular, yanlış ürün seçimi veya yanlış uygulama, cilt sağlığına zarar verebilmektedir. Bu nedenle, doğru bilgilere dayanarak cilt bakımı yapmak çok önemlidir.

Sağlıklı Bir Cilt İçin Beslenme Tüyoları

Sağlıklı Bir Cilt İçin Beslenme Tüyoları

Sağlıklı beslenmek; cildin sağlıklı, canlı ve parlak bir görünüme kavuşmasına yardımcı olmaktadır. Tüketilen gıdalara ve su miktarına dikkat edilerek; akne, yağlanma ve dökülme gibi cilt problemlerinin önüne geçilebilmektedir. Sağlıklı beslenmek, cilt problemlerinin tedavisinde de önemli rol oynamaktadır. Cilt ve vücut sağlığı için; vücudun ihtiyaç duyduğu suyun, turfanda bulunan meyve ve sebzelerin tüketilmesine özen göstermek gerekmektedir.

Vücut Kitle İndeksi Nedir?

Vücut Kitle İndeksi Nedir?

Vücut kitle indeksi; ağırlığın, boyun karesine bölünmesi ile elde edilmektedir. Vücut kitle indeksi hesaplamalarının temel amacı, bireyin hangi kilo kategorisinde bulunduğunu belirlemektir. Kilo kategorilerini oluşturan; vücut kitle indeksi değer aralıkları, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmektedir. İdeal vücut kitle indeksine sahip olmak için; aynı boydaki kişilerin cinsiyet ve metabolizma hızına göre farklı kilolara sahip olması gerekmektedir.

Vücut Analizi Nasıl Yapılır?

Vücut Analizi Nasıl Yapılır?

Vücut analizi; vücuttaki yağ, su, kas ve kemik gibi ağırlıkların oranını belirlenmek için yapılmaktadır. Vücut analizi hesaplamaları; bioelektrikal implant tekniği kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Vücut analizi sayesinde; vücudun hangi bölgesinde, hangi ağırlıkların yoğunlukta olduğu görülebilmektedir. Kişiye özel beslenme ve egzersiz programlarının oluşturulması için; doktor diyetisyen ve antrenörler tarafından vücut analizi yaptırılması istenebilmektedir.

AHA ve BHA Serum Nedir ve Nasıl Kullanılır?

AHA ve BHA Serum Nedir ve Nasıl Kullanılır?

AHA ve BHA; cilt sağlığı açısından faydalı organik asitlerdir. Cilt sağlığının korunmasını ve cildin, parlak ve canlı bir görünüme sahip olmasını sağladığından dolayı AHA ve BHA cilt bakım ürünlerinin içerisinde sıkça kullanılır.

Maruderm Blog; cilt, saç ve tırnak bakımı hakkında pek çok güzellik tüyosunu kullanıcılara sunmak amacıyla içerik üretmektedir. Doğanın saf ve eşsiz güzelliklerini cilt bakım sektörüyle buluşturan Maruderm, tamamını Fransa'dan getirdiği hammaddelerle cilt bakım ürünleri ve yüz serumları hazırlamaktadır.

Cilt Bakım Tüyoları

Cilt bakımı hem kadınlar hem de erkekler açısından büyük önem taşımaktadır. Sağlıklı ve canlı bir cilt görünümüne sahip olmak için dikkat edilmesi gereken cilt bakım tüyoları şunlardır:

  1. İyi bir cilt bakımı en temelde temizlik adımıyla başlamalıdır. İlk adımda cilt; temizleyici jel veya temizleyici su yardımıyla kirden ve ölü deriden arındırılmalıdır.
  2. İkinci adımda cilde tonik uygulanmalı ve gözeneklerde kalan makyaj ve kir kalıntıları derinlemesine temizlenmelidir.
  3. Cildin nem ihtiyacının karşılanması ve çeşitli cilt problemlerinin giderilmesi için yüz serumları kullanılmalıdır. Yüz serumu seçerken cilt tipine ve cildin ihtiyaç duyduğu bakım türüne dikkat edilmelidir.
  4. Son adımda ise cilt; iyi bir nemlendirici yardımıyla nemlendirilmeli ve güneş kremi sürülmelidir.

Dört mevsim boyunca gündüz saatlerinde dışarı çıkmadan önce güneş kremi kullanılmalıdır. Bakım gece saatlerinde yapılıyor ise nemlendirme adımıyla sonlandırılmalıdır.

 

Devamını Oku..