Arayacağınız kelimeyi yazınız ve enter tuşuna basınız

Paraben Nedir? Zararları Nelerdir?

Paraben Nedir? Zararları Nelerdir?

Paraben Nedir? Zararları Nelerdir?

Gıda ve kozmetik ürünlerinin, küf ve mantar oluşturmasını engelleyen paraben; insan cildi ve genel vücut sağlığı üzerinde olumsuz etki göstermektedir. Egzama ve cilt kanseri gibi ciddi hastalıklar, paraben içeren ürünler nedeniyle tetiklemektedir. İçeriğindeki kanserojen maddeler nedeniyle cilt yüzeyine hasar veren paraben, birçok cilt bakım ürününde bulunmaktadır.

Artan çevre bilinci sayesinde, paraben içeren ürünlere olan rağbet azalmaktadır. Kişiler, herhangi bir bakım ürünü satın alırken; “paraben içermez” ibaresinin olup olmamasına dikkat etmektedir. Böylelikle, paraben ve türevi maddelerin zararlı etkileri en aza indirilmektedir.  

Paraben içerme olasılığı bulunan bakım ürünleri; yüz yıkama jeli, yüz nemlendirici krem, katı ve sıvı sabun, şampuan, diş macunu, leke serumu ve bakım kremleri olarak sıralanmaktadır. Dermatoloji uzmanları, paraben içeren ürünlerden kaçınılması gerektiği konusunda uyarılar yapmaktadır. Söz konusu ürünlerin satın alma sürecinde, paraben içerme olasılığının göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Maruderm, doğadan aldığı ilhamla çıktığı bu yolda; müşterilerinin cilt sağlığını korumak adına çalışmalar yapmaktadır. Maruderm cilt bakım ürünleri ve yüz serumları, paraben ve SLS gibi zararlı maddeler içermemektedir. Cilt yüzeyini doğal yollarla besleyen Maruderm ürünleri, kaliteli ve uygun fiyatlı yapısı nedeniyle müşteri memnuniyeti kazanmaktadır.

Parabenin Cilde Zararları

Paraben Nedir?

Paraben, kozmetik ve temizlik ürünlerinde sıklıkla kullanılmakta ve koruyucu özellik göstermektedir. Kimyasal yapısı nedeniyle, küf ve mantar gibi oluşumları engelleyen paraben, 1980’li yıllardan bu yana yaygın olarak kullanılmaktadır. Gıda sektörü de dâhil olmak üzere pek çok farklı endüstriyel alanda sıklıkla tercih edilen paraben, insan sağlığı üzerinde olumsuz etki göstermektedir.

Paraben içeren ürünler, uzun süreler boyunca bozulmadan kullanılabilmektedir. Bu uzun ömürlü kullanım olanağı, kısa vadede işlevsel görünse de; insan sağlığının kademeli olarak bozulmasına neden olmaktadır. Pareben içerikli gıda ve kozmetik ürünler, çeşitli kronik hastalıkların hızlanmasına sebebiyet vermektedir. Paraben içeren ürünlerin, daha az kullanılması; çeşitli hastalıkların ortaya çıkmaması adına önem arz etmektedir.

Paraben Ne İşe Yarar?

Modern dünya, daha geç bozulan ve uzun ömürlü kullanım olanağı sunan ürünlere daha fazla rağbet göstermektedir. Bu rağbetin bir ürünü olan paraben, kullanıldığı üretim malzemesinin daha geç bozulmasına olanak tanımaktadır. Bu durum ilk etapta işlevsel ve olumlu görünse de; birçok hastalık paraben nedeniyle tetiklemektedir. Gıda ve kozmetik ürünlerin daha uzun ömürlü olmasını sağlayan paraben, insan sağlığını riske atmaktadır.

Birçok kronik hastalıklarda, paraben ve türevi maddelerinin etkisine rastlanmaktadır. Cilt yüzeyindeki östrojen artışını tetikleyen paraben, meme kanseri gibi ciddi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Özellikle paraben içeren deodorant ve rol – on gibi ürünler, cilt tarafından emilerek kanser gelişimini hızlandırmaktadır. Kozmetik ürün kullanımı nedeniyle cilt yüzeyinde olumsuz bir reaksiyon gören kişilerin, en hızlı şekilde doktora gitmesi gerekmektedir.

Parabenin Zararları

Parabenin Zararları Nelerdir?

Paraben içeren bakım ürünleri; nemlendirici krem, yüz yıkama jeli, cilt bakım serumu, sıvı ve katı sabun, şampuan ve diş macunu olarak sıralanmaktadır. Bu ürünlerin sık bir şekilde kullanılması, çeşitli hastalıkların baş göstermesine neden olmaktadır. Parabenin zararları, insan sağlığını büyük ölçüde riske atmaktadır. Kozmetik ve gıda ürünlerinde koruyucu olarak kullanılan parabenin zararları şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Cildi hassaslaştırmakta ve egzama gibi hastalıkları tetiklemektedir.
  2. Atopi eğilimli cilt sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
  3. Cilt lekesi problemlerini attırmaktadır.
  4. Cilt kanseri gibi ciddi problemleri tetiklemektedir.
  5. Cilt yüzeyini büyük ölçüde kurutmaktadır.
  6. Sivilce ve siyah nokta oluşumunu hızlandırmaktadır.
  7. Güneş ışınlarının zararlı etkilerini arttırmaktadır.
  8. Cilt yüzeyinin elastikiyet özelliğini yitirmesine neden olmakta ve kırışıklık/ince çizgi oluşumunu hızlandırmaktadır.
  9. Kanser gelişimini hızlandırmaktadır.
  10. Östrojen artışına neden olmakta ve meme kanseri riskini artırmaktadır.

Paraben Çeşitleri

Hangi Bakım Ürünleri Paraben İçerir?

Piyasada bulunan birçok bakım ürünü, paraben ve türevi koruyucu maddeleri yoğun düzeyde içermektedir. Bu ürünlerin mümkün olduğunca az kullanılması, çeşitli cilt sağlığı problemlerinin önlenmesine olanak tanımaktadır. Paraben içerme olasılığı bulunan ve insan cildini riske atan bakım ürünleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Leke serumu
  2. Anti – Age krem
  3. Göz çevresi kremi
  4. Nemlendirici krem
  5. Sabun ve şampuan
  6. Dış macunu
  7. El nemlendirici krem
  8. Yüz yıkama jeli

Dermatoloji uzmanları ve bilim insanları, paraben içerikli ürünlerden kaçınılması gerektiğini ifade etmektedir. Kanser hastalıkları da dahil olmak üzere pek çok ciddi probleme neden olan paraben, birçok ürünün koruyucu maddesi olarak kullanılmaktadır. Pareben içeren ürünlerden mümkün olduğunca kaçınmak, ciddi düzeye ulaşabilecek bu hastalıkların önlenmesine yardımcı olmaktadır.

En Sık Kullanılan Paraben Çeşitleri Nelerdir?

Paraben maddesinin birçok farklı türevi bulunmaktadır. Bir ürünün pareben içerip içermediğini anlamak için, söz konusu türevlerin de dikkate alınması gerekmektedir. Paraben içeren ve pareben türevi madde barındıran kozmetik ürünler; cilt sağlığı problemlerinin hızlanmasına neden olmaktadır. Kanser gibi ciddi hastalıkları dâhi tetikleyen paraben çeşitleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Butyparaben
  2. İsoutylparaben
  3. Proplyparaben
  4. Methylparaben
  5. Etilparaben

Her hangi bir gıda veya kozmetik ürün satın alınırken, tüm bu içeriklerin kontrol edilmesi gerekmektedir. Paraben, insan sağlığını ciddi düzeyde riske atmaktadır ve sürekli olarak kullanıldığı takdirde ciddi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ürün satın alma sürecinde “paraben içermez” ibaresine dikkat edilmesi; koruyucu madde nedeniyle oluşacak hastalıkların önüne geçebilmektedir.

Pelda Yalçınkaya

Merhabalar ben Pelda. Cilt bakımı ve güzellik alanına büyük bir ilgi duyuyor ve bu alanda aktif şekilde araştırmalar yapıyorum. Araştırmalarım ve deneyimlerim sonucunda öğrendiklerimi Maruderm aracılığıyla sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.



Yorumlar (0)

Henüz Yorum Eklenmemiş.


Yorum Yapın

Lütfen zorunlu alanları doldurunuz. *

Cilt Beyazlatıcı Ürünler Nasıl Kullanılır?

Cilt Beyazlatıcı Ürünler Nasıl Kullanılır?

Cilt beyazlatma, cilt lekelerini azaltmak ve cilt tonunu eşitlemek için kullanılan bir uygulamadır. Beyazlatıcı kremler, içerdikleri aktif maddelerle ciltteki koyu lekeleri azaltmaya yardımcı olmaktadır. Cilt beyazlatma yöntemleri düzenli olarak uygulanmalıdır ve cilde uygun olduğundan emin olunmalıdır. Bu yöntemlerin düzenli kullanımı ile ciltteki koyu lekeler azaltılabilmekte ve cilt tonunu eşitleyebilmektedir.

Çatlak Kremi Nedir Ne İşe Yarar?

Çatlak Kremi Nedir Ne İşe Yarar?

Çatlaklar, ciltteki esneklik kaybı sonucu ortaya çıkan yırtılmalar olarak tanımlanmaktadır. Bu durum, hızlı kilo alıp verme, genetik faktörler, hamilelik gibi durumlar sonucunda meydana gelmektedir. Çatlaklar estetik bir sorun olmanın yanı sıra, kaşıntı, hassasiyet ve ağrıya neden olabilmektedirler. Bu nedenle, çatlakların görünümünü azaltmaya yardımcı olabilecek çeşitli kremler üretilmektedir. Çatlak kremleri, ciltteki nem düzeyini arttırmak ve cilt esnekliği yeniden kazandırmak için tasarlanmaktadır.

Pişik Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Pişik Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Pişik, ciltte oluşan tahriş ve kızarıklık ile kendini gösteren bir durumdur. Pişik, bebeklerin hassas ciltlerinin bezin sürekli temasından kaynaklanmaktadır. Pişik belirtileri, şiddeti ve nedenine göre değişebilmektedir. Pişik tedavisi için, nemli ciltten kaçınmak, pişik kremi kullanmak, uygun bez seçimi yapmak ve hava alan kıyafetler giyinmek gibi önlemler alınabilmektedir.

Kusursuz Bir Görünüm İçin Minik İp Uçları 

Kusursuz Bir Görünüm İçin Minik İp Uçları 

Elde etmek istenilen kusursuz cilt görünümü için birkaç önemli noktaya dikkat edilmelidir. Cilt bakımına özen göstermek, cildi temiz ve nemli tutmak, düzenli olarak peeling yapmak ve güneşe karşı korunmak kusursuz bir cilt için en önemli adımlardır. Tüm bu faktörlere dikkat ederek, içeriden ve dışarıdan sağlıklı ve daha güzel bir görünüme sahip olmak mümkündür.

Her Mevsim Kullanabiliceğiniz Nemlendirici Krem Önerileri

Her Mevsim Kullanabiliceğiniz Nemlendirici Krem Önerileri

Nemlendirici kremler, ciltteki nemi korumak ve cildin yumuşak kalmasını sağlamak için kullanılmaktadır. Nemlendirici krem kullanımı mevsimlere veya hava koşullarına bağlı değildir. Cilt kuruluğu hissedildiğinde veya ciltte çatlaklar ve pullanmalar oluştuğunda mümkün olan en kısa sürede kullanılmalıdır. Nemlendirici krem seçerken, cilt tipine, içeriklerine ve kişisel tercihlere dikkat edilmelidir. Cilt tipine uygun olan ve besleyici bir nemlendirici seçmek, cildin daha sağlıklı görünmesini olanak tanımaktadır.

Hassas Cildiniz Varsa Bunları Yapmayın - Hassas Ciltlere Bakım Tavsiyeleri

Hassas Cildiniz Varsa Bunları Yapmayın - Hassas Ciltlere Bakım Tavsiyeleri

Hassas ciltler, tahrişe, kızarıklığa, kaşıntıya ve diğer cilt problemlerine yatkındırlar. Bu nedenle, hassas ciltler için uygun bakım ürünleri ve doğru bakım rutini önem taşımaktadır. Hassas ciltler için, doğal içerikli, hafif ve cildi tahriş etmeyen ürünleri tercih edilmelidir. Temizleyiciler, nemlendiriciler ve güneş koruyucuları hassas ciltler için uygun ürünlerdir. Hassas ciltler için doğal içerikli ürünler tercih edilmelidir.

Cilt Kuruluğu Neden Olur Kimlerde Görülür?

Cilt Kuruluğu Neden Olur Kimlerde Görülür?

Cilt kuruluğu, cildin nem seviyesinin düşük olmasıyla karakterizedir. Bu durum, birçok faktörden kaynaklanabilmektedir. UV ışınları, yaşlanma süreci ve çeşitli cilt hastalıkları; cilt kuruluğu problemlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Cilt kuruluğu, ciltte rahatsızlık ve acıya neden olabilmekte ve sosyal anlamda da sıkıntılara yol açabilmektedir. Ancak doğru nemlendirici ve cilt bakım ürünleri kullanarak, cilt kuruluğuyla başa çıkmak mümkündür.

Cilt Bakımında Doğru Bilinen Yanlışlar

Cilt Bakımında Doğru Bilinen Yanlışlar

Cilt bakımı, sağlıklı bir cilde sahip olmak için önem taşımaktadır. Bu amaçla, kaliteli cilt bakım ürünleri seçilmeli ve düzenli bir cilt bakım rutini uygulanmaktadır. Ancak, yanlış bilinen bazı konular, yanlış ürün seçimi veya yanlış uygulama, cilt sağlığına zarar verebilmektedir. Bu nedenle, doğru bilgilere dayanarak cilt bakımı yapmak çok önemlidir.

Sağlıklı Bir Cilt İçin Beslenme Tüyoları

Sağlıklı Bir Cilt İçin Beslenme Tüyoları

Sağlıklı beslenmek; cildin sağlıklı, canlı ve parlak bir görünüme kavuşmasına yardımcı olmaktadır. Tüketilen gıdalara ve su miktarına dikkat edilerek; akne, yağlanma ve dökülme gibi cilt problemlerinin önüne geçilebilmektedir. Sağlıklı beslenmek, cilt problemlerinin tedavisinde de önemli rol oynamaktadır. Cilt ve vücut sağlığı için; vücudun ihtiyaç duyduğu suyun, turfanda bulunan meyve ve sebzelerin tüketilmesine özen göstermek gerekmektedir.

Vücut Kitle İndeksi Nedir?

Vücut Kitle İndeksi Nedir?

Vücut kitle indeksi; ağırlığın, boyun karesine bölünmesi ile elde edilmektedir. Vücut kitle indeksi hesaplamalarının temel amacı, bireyin hangi kilo kategorisinde bulunduğunu belirlemektir. Kilo kategorilerini oluşturan; vücut kitle indeksi değer aralıkları, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmektedir. İdeal vücut kitle indeksine sahip olmak için; aynı boydaki kişilerin cinsiyet ve metabolizma hızına göre farklı kilolara sahip olması gerekmektedir.

Vücut Analizi Nasıl Yapılır?

Vücut Analizi Nasıl Yapılır?

Vücut analizi; vücuttaki yağ, su, kas ve kemik gibi ağırlıkların oranını belirlenmek için yapılmaktadır. Vücut analizi hesaplamaları; bioelektrikal implant tekniği kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Vücut analizi sayesinde; vücudun hangi bölgesinde, hangi ağırlıkların yoğunlukta olduğu görülebilmektedir. Kişiye özel beslenme ve egzersiz programlarının oluşturulması için; doktor diyetisyen ve antrenörler tarafından vücut analizi yaptırılması istenebilmektedir.

AHA ve BHA Serum Nedir ve Nasıl Kullanılır?

AHA ve BHA Serum Nedir ve Nasıl Kullanılır?

AHA ve BHA; cilt sağlığı açısından faydalı organik asitlerdir. Cilt sağlığının korunmasını ve cildin, parlak ve canlı bir görünüme sahip olmasını sağladığından dolayı AHA ve BHA cilt bakım ürünlerinin içerisinde sıkça kullanılır.

Maruderm Blog; cilt, saç ve tırnak bakımı hakkında pek çok güzellik tüyosunu kullanıcılara sunmak amacıyla içerik üretmektedir. Doğanın saf ve eşsiz güzelliklerini cilt bakım sektörüyle buluşturan Maruderm, tamamını Fransa'dan getirdiği hammaddelerle cilt bakım ürünleri ve yüz serumları hazırlamaktadır.

Cilt Bakım Tüyoları

Cilt bakımı hem kadınlar hem de erkekler açısından büyük önem taşımaktadır. Sağlıklı ve canlı bir cilt görünümüne sahip olmak için dikkat edilmesi gereken cilt bakım tüyoları şunlardır:

  1. İyi bir cilt bakımı en temelde temizlik adımıyla başlamalıdır. İlk adımda cilt; temizleyici jel veya temizleyici su yardımıyla kirden ve ölü deriden arındırılmalıdır.
  2. İkinci adımda cilde tonik uygulanmalı ve gözeneklerde kalan makyaj ve kir kalıntıları derinlemesine temizlenmelidir.
  3. Cildin nem ihtiyacının karşılanması ve çeşitli cilt problemlerinin giderilmesi için yüz serumları kullanılmalıdır. Yüz serumu seçerken cilt tipine ve cildin ihtiyaç duyduğu bakım türüne dikkat edilmelidir.
  4. Son adımda ise cilt; iyi bir nemlendirici yardımıyla nemlendirilmeli ve güneş kremi sürülmelidir.

Dört mevsim boyunca gündüz saatlerinde dışarı çıkmadan önce güneş kremi kullanılmalıdır. Bakım gece saatlerinde yapılıyor ise nemlendirme adımıyla sonlandırılmalıdır.

 

Devamını Oku..